Domenec Torrent Açiklamasi 'Amacim Uzun Yillar Galatasaray'da Kalmak'

Galatasaray Teknik Direktörü Domenec Torrent, sari-kirmizililari takip eden medya mensuplariyla yaptigi sohbet toplantisinda uzun yillar Galatasaray’da kalmak istedigini söyledi. Torerent, son günlerde 30’un üstünde futbolcu izledikleri de ifade etti.

Galatasaray Teknik Direktörü Domenec Torrent, Florya Metin Oktay Tesisleri’ndeki antrenman öncesi medya mensuplariyla bir sohbet toplantisi gerçeklestirdi. ’Gelir gelmez kisa sürede üç lig maçina çiktiniz. Sonuçlar iyi gelmedi. Simdi bir hafta sonu maç oynanmadi. Bu ara size nasil geldi’ sorusuna Torrent, "Buraya gelirken ne oldugunu, takimin 7 günde 3 maça çikacagini biliyorduk. Kimse bizi kandirmadi. 7 günde 3 maç oynamak ideal bir baslangiç degil. Ama bunu biliyorduk ve kabul ettik. Sonrasindaki dostluk maçini unutabilirsiniz. Benim için oyun bile degil. Yogun antrenmanlar üstüne bir maçti. Elimizde sadece iki stoper ve bir 6 numara vardi. Farkli denemeler yaptik. Bartug’u sag bekte, Taylan ve Omar’i stoperde görmek istedik. Oynadigimiz üç lig maçiyla ilgili basin toplantilarinda konustum. Ilk maç 30-35 dakika iyi oynadik. Skoru 2-0 yapabilecek penaltiyi kaçirdik. Ikinci yari normal olmayan kontrataklarla karsilastik. Rakibin ucu ucuna kazandigini söyleyebilecegimiz bir maçti. Kasimpasa maçinda ilk yarinin uzatmalarinda beraberlik golünü yedik. Son gol de yine uzatmalarda geldi. Üçüncü maçta lidere karsi sonuç adil degildi. Son dakikalarda neler oldugunu herkes biliyor. Sonuçta elimizden kaydi maç. Futbol günün sonunda sonuçla alakali. Biz oyunu analiz ediyoruz ama disarida neredeyse herkes skoru analiz ediyor" diye cevap verdi.

"Galatasaray takimi, durumdan çikabilir"

Süper Lig’de önemli takimlarin normalde 6-7 yabanci ile oynadiklarinin söyleyen Torrent, "Biz üç maçin ikisine 7 Türk futbolcuyla basladik. Hepsi de çok kaliteli. Iki forvetimiz disarida. Ismail’i son maçta oynatmamamiz koruma amaçliydi. Fatih’i kullandik ama son maçta ve dostluk maçinda hatalari oldu. Burada sorunumuz var diyebiliriz. 9 numaralar, Babel, Feghouli farkli sebeplerle tam yararlanamadigimiz isimlerdi. Ama bunlarin hiçbirinin bahane olarak algilanmasini istemiyorum. Galatasaray takimi, Galatasarayli futbolcular bu durumdan çikabilir. Daha iyisini yapabilecegimizi biliyoruz" seklinde konustu.



"Bir stil yapmak için zaman gerekiyor"

Türk futbol atmosferi hakkinda gözlemlerini aktaran Domenec Torrent, "Çok kisa bir süredir buradayim. Aldigim his, Türk futbolunun çok iyi oldugu yönünde. Iyi futbolcular oldugunu rakipleri incelerken gördüm. Teknik adamlarin da çok güzel fikirleri var. Son günlerde siradaki rakibimiz Alanya’yi inceledik. Geriden çok güzel oyun kuruyorlar. 6-7 oyuncu kaleciyle çok iyi oynuyor. Sizi üstlerine çekip kontralara çikiyorlar. Neyi, nasil yapmak istediklerine dair çok net fikirleri var. Benim son 10-11 yildir çalistigim takimlarda da yapmak istedigim bu net düsünceyi oturtmak. Ama ne kadar zaman içerisinde? Bu, otomatik olmuyor. Isigi açip kapatmak kadar kolay degil bu is. Bir stil yapmak için zaman gerekiyor. Bir teknik direktör için sezon öncesi döneme sahip olmak çok önemli. Bunun bizde olmayacagini biliyorduk. Su anda önceligimiz oyuncularimizin rahat olacagi ve puan kazanacagi oyun. Gelecek sezon ise, sezon öncesi kampi birlikte geçirerek oyuncularimizi yeni sisteme ikna edebiliriz. Zamanla ve antrenmanla oyuncuyu daha ikna etmek mümkün" degerlendirmesinde bulundu.

"Seneye 4 Türk futbolcu oynatma zorunlulugu Türk Milli Takimi için olumlu"

Bu sezon 8+3, yeni sezonda 7+4 olacak yabanci kurali için ise Torrent su degerlendirmeyi yapti:

"Yabanci kuralini net biçimde biliyorum. 10’un üzerinde Türk oyuncumuz var. Sadece Türkiye’de degil, Avrupa’da da oynayabilecek kalitedeler. Önümüzdeki sezona, yeni kurala hazir olabilecek kadroya sahibiz. Seneye 4 Türk futbolcu oynatma zorunlulugu Türk Milli Takimi için olumlu. Genç Türk futbolcular daha çok oynama sansi bulacaklar."

"Üç temel prensibim var"

Oyun anlayisi, futbol felsefesi hakkinda bilgi veren Torrent, "Çalistigim takimlar içinde Barcelona, Bayern, Manchester City baska bir çizgiydi, ama New York mesela o kadar üstün degildi ve orada zamanla çok güzel isler yaptik. Üç temel prensibim var: Rakip topa sahip oldugunda ileride baski; topu kaybettigimizde geri çekilmemek ve çabuk geri kazanmaya çalismak, rakip yari sahada geri alirsak çok hizli hücum; kendi yari sahamizda geri alirsak, net resmi görene kadar topu tutmak. Ben ve ekibim tüm bunlari sahada uygulatmaya çalisiyoruz. Oyuncularla elbette. Hiçbir teknik direktör tanri degil. Iyi bir ekibi olmasi lazim. Oyunculari ikna etmesi lazim. Hatlar arasini oynama özelligi olan oyuncular da olmali. Galatasarayli oyuncular durumun net sekilde farkindalar. Çok büyük bir baski var. Galatasaray gibi büyük kulüplerde dogal. Su anda bir önemli nokta da o kadar gol yememek. Gol yemeden maç kazanmak istiyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Kimsenin yeri garanti degil"

Edindigi izlenime göre, insanlarin rotasyona çok alisik olmadigini ifade eden sari-kirmizililarin teknik direktörü, "Kaleciler hariç 20 oyuncun varsa ve bunlardan 13-14’ünü kullaniyorsan, o zaman 20 oyuncun yoktur, 13-14 oyuncun vardir. Digerlerini kaybedersin. 7 günde 3 maç yapmamiz gerekti. Patrick van Aanholt 4 günde iki maç yapti. Sonra Ömer ile oynadik. Ondan da çok memnunum. Hangisinin oynayacagini söylemem. Kimsenin yeri garanti degil. Her gün antrenmandayim. Sürekli gözlemliyorum. Oyuncunun nasil oldugunu biliyorum. New York’ta da bunu yapiyordum ve basari geliyordu. Herkes oynayabilecegine odaklanmisti. Elbette 7-8 sabit olabilir. Ama özellikleri benzer olanlari degistirmelisin. Böylece ihtiyacimiz oldugunda herkes hazir olur" dedi.



"Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik"

Torrent, transferler hakkindaki sorulara ise, "Transfer bitmeden konusmak istemiyoruz. Son günlerde 30’un üstünde oyuncu gözlemledik. Her gün farkli sebeplerden durumlari degisti. Transfer gerçeklesene kadar konusmam. Pena’yi soruyorsunuz ama kontrat imzalandi mi, gördünüz mü? Ben bitti gözüyle bakilan pek çok transferin son anda basit bir pürüz yüzünden gerçeklesmedigini gördüm. Bu nedenle transfer bitmeden konusmam. Ama sunu söyleyebilirim. Ilk opsiyon benim için de, kulüp için de Türk kaleciydi. Ama piyasa neyse o! Ikincisi, bu kaleci gelecek sezondan itibaren Ter Stegen’in arkasinda ikinci kaleci olacak. Avrupa’nin en iyi genç kalecilerinden biri. 18, 19, 21 yas altinda milli oldu. La Liga’dan pek çok teklif geldi. Barcelona hepsini geri çevirdi. Çünkü çok güveniyorlar. Barcelona’dan birçok insanla konustuk. Kendisi de gelen tekliflerle degil, sadece Galatasaray’in teklifi ile ilgilendi. Aklinda birinci seçenek Galatasaray idi. Kaleci antrenörümüz 6-7 yil onunla çalisti. 22 yil Barcelona’dan çalisan bir antrenör. Önümüzdeki sezon birçok maçta onu Barcelona kalesinde göreceksiniz. 6 aylik konusulmasinin sebebi, gelecek sezon Barcelona’nin ona ihtiyaci olmasi. Muslera’nin durumunu, 1-1,5 aya oynayabilecegini bilerek geliyor. Buna ragmen bu meydan okumaya çikti" yanitini verdi.

"Omar her antrenmanda ne kadar profesyonel oldugunu gösteriyor"

Norveçli futbolcu Omar Elabdellaoui’nin durumu için ise Torrent, "Bir yildir oynamiyor. Çok çok iyi antrenmanlar çikariyor. Fizik ve mental olarak çok iyi. Elbette bir ritm düsüklügü fark ediliyor. Dostluk maçinda o da çok yorgundu. Herkes öyleydi. Trabzonspor maçinda verdikleri tepkileri göremedik. Zaten o gün bunu beklemek imkansizdi. Omar her antrenmanda ne kadar profesyonel oldugunu gösteriyor. Vücuduna mabet gibi bakiyor. Iki haftaya % 100’e gelecektir” seklinde konustu.

Domenec Torrent, Kaptan Arda Turan ile antrenmandaki sicak fotograflari ve onunla UEFA Kupasi kazanmayi hayal edip etmedigi sorusuna, "Ben sadece bir sonraki maçi kazanmayi hayal ettim. Sonra da bir sonrakini Arda da, hepsi de daha ileriye gidecekler. Oyuncular benim ailem. Esim ve çocuklarimdan çok onlari görüyorum. Onlarla zaman geçiriyorum. Onlardan beklentim yüksek. Babalariymis gibi yakin oluyorum, detaylara giriyorum. Bazen babalar da ogullarini beklentileri çerçevesinde zorlar. Ben hep böyle çalistim. Sen onlara, onlar da sana bir seyler katarsiniz" seklinde cevap verdi.

"Adim adim gelisecegiz"

Galatasaray’daki hedeflerini açiklayan Torrent, "Su an durum iyi degil. Hizla maç kazanmaliyiz. Daha sonra nereye kadar gidebiliriz, bakariz. Önce su rahatsiz ortamdan çikalim. Sonra UEFA’yi düsünebiliriz. Adim adim gelisecegiz" dedi.



"Kerem ve 3-4 oyuncu var, Avrupa’da rahatlikla oynayabilecek"

Milli futbolcunun Kerem Aktürkoglu hakkinda da konusan 59 yasindaki teknik adam, "Kerem ve 3-4 oyuncu var, Avrupa’da rahatlikla oynayabilecek. Göreceksiniz, her yil daha fazla oyuncu gidecek Avrupa’ya Burada her sey çok hizli oynaniyor. Dogal yetenek olarak çok donanimli. Ama kendisini gelistirmesi gereken yönleri de var. Sezon öncesi kampinda bunlari çalisabiliriz kendisiyle Mesela bek topu alinca, Kerem onun koridorunda yüzünü beke dönüyor. Yolu kapatiyor ve sirtini rakip kaleye dönmüs oluyor. Bazen dogal yetenekleri ve süratiyle buradan çikabiliyor. Ama bekle farkli koridorlarda bulunmali. Biri içerideyse, o disarida O zaman daha fazla seçenegi olur. Elbette çok hizli, birebirde, ikili mücadelede çok kaliteli" degerlendirmesinde bulundu.

"Pep Guardiola, ’Istanbul harika ötesi’ demisti"

Torrent, ailesi ve Istanbul hakkinda da sunlari anlatti:

"Esim dört günlügüne geldi. Daire bakiyoruz. Oglum Avustralya’da okumaya baslayacak. Kizim yurtta kaliyor. Erkek arkadasi profesyonel basketbolcu ve Türk takimlariyla maç yapmaya birkaç kez geldi Istanbul’a Arkadaslarimdan da daha önce Istanbul’a çok gelen var. Pep Guardiola da gelmisti. Bana ’Istanbul harika ötesi’ demisti. Benim bütün günüm burada, tesiste geçiyor. Sabah 08.00’den, bazen 21.00’e kadar çalisiyoruz. Dolayisiyla sehri daha göremedim. Ama sokakta veya restorana gittigimizde insanlarin olaganüstü sicak yaklasimlari çok etkileyici."

"Amacim Galatasaray’da uzun yillar kalmak""

’Uzun süre kalacak misiniz?’ sorusuna Domenec Torrent, "Teknik adamlar bavullari hep hazir yasar. Isin gerçegi bu. Çünkü futbolda nedenlere degil, sonuca bakilir. Ben ’Sezon öncesi çalismayacagim takim almam’ diyordum. Ama bazi takimlara ’Hayir’ diyemezsiniz. Galatasaray onlardan biri. Amacim uzun yillar burada kalmak. Dogru isler yapmak için çalisiyoruz. Uzun yillar kalirsak kulüp de memnun yaptigimiz islerden, biz de memnunuz demektir. Bazi yabanci teknik adamlar için çalistigi yer fark etmez, ’Ha burada çalismisim, ha surada’ derler. Ben böyle degilim. Aidiyet hissederim. Su anda bu kadar sikinti olmasina karsin kulübün bana karsi sicakligi çok güzel. Galatasaray’in teknik direktörü olmak, bir meydan okumadan ziyade, bir firsat Türkiye disinda Galatasaray’in ne kadar önemli oldugunu biliyor musunuz? Türk futbolu, Türk takimi dediginizde akla ilk Galatasaray geliyor. Baska kulüpler de var bilinen ama ilki Galatasaray. Bu kulüpten bahsettiginizde bütün dünya taniyor. Avrupa’da kupa kazanmis, 4 yildizli tek takim" dedi.

Kaynak: İHA