Fransa'da Kadinlar Müsabakalarda Basörtüsü Yasagini Protesto Etti

Fransa’nin baskenti Paris’te kadinlar, müsabakalarda basörtüsü yasagini senatonun önünde maç oynayarak protesto etti.

Fransa’da kadinlar, spor müsabakalarinda basörtüsü takmalarinin yasaklanmasinin ardindan karari protesto etmek için senatonun önünde toplandi. Protestoda “Herkes için futbol”, “Devlet istemese de biz futbol oynayacagiz” sloganlari atilirken, sporcu kadinlar senatonun bulundugu Lüksemburg Bahçesi’nde futbol maçi oynadi. Kadin futbolculardan olusan Les Hijabeuses (Basörtülüler) Kolektifinin Baskani Founé Diawara, "Bütün bunlar büyük bir adaletsizlik gibi geliyor. Dislanmislik hissi var ve bu derinden hissettigimiz bir sey. Bizi disliyorlar, oysa futbolun ve sporun temel degerleri birlesmek ve bir araya gelmek. Biz sadece futbol oynamak istiyoruz. Basörtüsü taraftari militanlar degil, futbol asiklariyiz" dedi.

Fransiz Senatosu, 18 Ocak’ta spor organizasyonlari tarafindan düzenlenen etkinliklere ve yarismalara katilmak için "göze çarpan dini semboller giymenin yasak oldugunu" belirten yasa teklifini kabul etmisti. Yasanin yürürlüge girmesi için Ulusal Meclis tarafindan da onaylanmasi bekleniyor.

Fransa Futbol Federasyonu sampiyonluklarinda basörtüsü takilmasini yasaklarken, Uluslararasi Futbol Federasyonu Birligi (FIFA) 2014’ten beri basörtüsü takilmasina izin veriyor.

Kaynak: İHA