Göller Yöresindeki Su Kuslari Bir Bir Sayiliyor

DKMP 6. Bölge Müdürlügü ekipleri kis ortasi su kusu sayimlarina basladi. Antalya, Isparta ve Burdur’da ki sulak alanlarda bulunan kus türleri tek tek tespit edilecek.

Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlügüne bagli ekipler Antalya, Isparta ve Burdur’da ki sulak alanlarda su kusu türleri sayimina basladi.

8. Bölge Müdürlügü isbirligi ile Beysehir gölünde baslayan sayimlar, Isparta’nin ardindan Burdur’da devam ediyor. Kis ortasi su kusu sayimlarinin her yil Ocak ayi ortasinda basladigini belirten Avcilik ve Yaban Hayati Sube Müdürü Tamer Yilmaz, Beysehir Gölü, Egirdir ve Kovada Göllerinde sayimlari tamamladiklarini ve Burdur’da sayimlara basladiklarini söyledi.



Sayimlarda herhangi yabanci bir türe rastlamadiklarini belirten Yilmaz, “Su ana kadar herhangi farkli bir türe rastlamadik. Her yil oldugu gibi saydigimiz kus türlerini görüyoruz. Bu sayimlarda bölge müdürlügü teknik elemanlari, üniversitelerden ilgili branslarin hocalari, kus gözlemcileri, il sube müdürleri ve sefliklerle birlikte yapiyoruz. Genellikle daha çok gönüllü kus gözlemcileri bu sayimlara katiliyor ve bu sekilde saygilarimizla gerçeklestiriyoruz. Ördek türleri, kiyi kuslari ve balikçil türler agirlikli olarak oluyor. Bu yil da sulak alanlarda en çok olan türlerin basinda Sakarmeke ve Elmabas patka ördekleri gibi türler basta geliyor” dedi.

Su kusu sayimlarinin amaçlarindan bahseden Yilmaz, “Sulak alanlar hakkinda fikir sahibi oluyoruz. Su kuslarinin popülasyonlari hakkinda, dagilimlari hakkinda bilgi sahibi oluyoruz. Bilimsel verilere ya da insan etkisiyle sulak alan degisimlere bagli olarak su kuslarinda da hareketlilik, popülasyon degisiklikleri oluyor. Bu konularda bilgi edinerek bilimsel altlik olusturulmus oluyor” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA