Antalya, Avrupa'nin 52 Milyar Euroluk Bisiklet Turizmi Pastasina Gözünü Dikti

Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Spor Ihtisas ve Bisiklet Turizmi Dernegi Baskani Recep Samil Yasacan, Avrupa’da 52 milyar Euroluk bir bisiklet turizm potansiyeli oldugunu belirterek, gerekli alt yapi saglanmasi halinde Türkiye’nin 5-6 yil içerisinde Avrupa’dan büyük bir pastanin sahibi olabilecegini bildirdi. Yasacan, bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanliginin çikardigi bisiklet dostu otel sertifikasinin önemli oldugunu kaydetti.



Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Spor Ihtisas ve Bisiklet Turizmi Dernegi Baskani Recep Samil Yasacan, deniz, kum, günes disinda yürütülen ve son dönemde gündeme gelmeye baslayan bisiklet turizmi hakkinda açiklamalarda bulundu.

Antalya’da spor turizmi denilince akla futbol, futbol, basketbol, voleybol gibi sporlarin geldigini hatirlatan Yasacan, ama son 3 yildir bisiklet takimlarinin da kamp yapmaya basladigini belirtti.



"52 milyar Euro"

Gelen bisiklet takimlarinin kentte turnuvalar ve yarislara katildigini dile getiren Yasacan, “Bu takimlar 1-2 ay burada kamplarini yapip ülkelerine geri dönüyorlardi. Bisiklet turizminin, golf turizmi gibi potansiyeli var. Avrupa’da yillik 52 milyar Euro cirosu var. Kültür ve Turizm Bakanligi, spor dostu otel sertifikasi çikardi. Artik bu konunun önemli ve nitelikli turist kaynagi oldugu biliniyor” diye konustu.



"Bisiklete binmeyi seven turistler"

Bisiklet takimlarinin yani sira, golf turisti gibi sadece bisiklet turizmi için gelen turistlerin oldugunu kaydeden Samil Yasacan, “ Golf müsterisi, gol sahasi istiyor. Golf turizmi için gelen golf sahasinda oynayip parasini birakip geri dönüyor. Bisiklet müsterisi de ayni. Bunlar kamp için gelen müsteri degil. 30-40 yas üzeri, hobisi olan, bisiklete binmeyi seven turistler. O müsterilerin bisikletleri, bir lüks araba çok degerli ve kaliteli bisikletler. Türkiye’de daha bunun siftahi yapilmadi. Siftah müsterimiz çok az” dedi.



"Bisiklet dostu otel sertifikasi"

Yasacan, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin yaptigi bisiklet dostu otel sertifika sisteminin Türkiye için çok önemli bir hamle oldugunun altini çizdi. Hem otellerin hem de acentalarin bisiklet dostu sertifika uygulamasina sahip olmalarini istediklerini ifade eden Yasacan, TÜRSAB’in da bu konu ile ilgili önemli çalismalari olacagini kaydetti.



"Bisiklet turisti, golf turisti gibi para harciyor"

Antalya’nin ‘bisiklet dostu sehir’ olmasini istediklerini dile getiren Yasacan, “ Hedeflerimiz ve çalismalarimiz o yönde. Ülkemiz de bisiklet dostu ülke olsun. Biz bunu basarirsak ülkemize müthis derece bisiklet turisti getiririz. Bu müsteriler, çok nitelikli, kaliteli, iyi para harcayan müsteri kitlesidir. Bu orta sinifin üstü, ailesiyle gelen müsteri kitlesidir. Bu müsteriler rezervasyon yaptiracagi zaman otelin bisiklet dostu olup olmadigina bakiyor. Içerisinde tamirhane var mi?, bisiklet parki var mi? Onlar bisikletini tavana asiyor. Böyle bir otel ariyor, buda bisiklet dostu sertifikasi olan otellerin tercih edecegini gösteriyor” dedi.



"Avrupa’dan pasta sahibi oluruz"

Bunun yaninda bölgenin bisiklet rotalarinin önemli oldugunu kaydeden Yasacan, ”Bu turist telefonuna bölgedeki rotalari indiriyor. Tarihi bölgelerin rotalari olacak, aileleri ile birlikte bu rotalar üzerinde gezecekler. Rotalarin üzerindeki servis ve dinlenme yerleri de önemli olacak. Bu müsteri otelde kalmaz. Bu müsteri oteli sadece dinlenmek ve yatmak için kullanir. Bu müsteri, disarida para harcayacak. Sadece deniz, kum, günes degil alisveris de yapacak. Bisiklet dostu sehir oldugumuz zaman yollarimizi ona göre ayarlayacagiz. Soförlerde ona göre davranacaklar. Bisikletlerin trafikte, araçlar kadar haklari var. Bunlari yaparsak 5-6 sene içerisinde Avrupa’dan müthis bir pasta sahibi oluruz. Bu bilince varirsak, bisiklet müsterisini bölgemize bolca getiririz. Iyi para harcayan müsteri kitlesi, bunu basarmamiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

"Kafilelerin gelmesi için çalismalarimiz devam ediyor"

Suan 15’e yakin otelin bisiklet dostu otel sertifikasini aldigini belirten Yasacan, “Ilk kafilenin gelmesi için çalismalarimiz devam ediyor. Ilk kafile her an gelebilir. Biz haziriz, oteller, bölge ve acente olarak haziriz. Hedefimiz müsteri potansiyeline ulasmak. Her sey hazir, rötus yapilacak. Yerel yönetimler, acenteler bu bilince varinca rötus yapilacak haziriz. Zaten yatirima gerek yok. Golf gibi saha istemiyor” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA