Sporda Italyanlar Bu Yaza Damgasini Vurdu

Italyanlar, futbol ve kadinlar voleybolda Avrupa sampiyonlugunu kazandi Olimpiyatlarda erkekler 100 metrede ilk kez Italyan bir sporcu zirveye çikti.

Italya, sporda bu yaz milli takimlarinin farkli branslarda elde ettigi üst düzey zaferlerle adindan söz ettiriyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan dünyada Çin'den sonra en çok etkilenen ülke olan Italya, salgin dönemindeki kayiplarini ve yasadigi dramatik anlarin izlerini ve yaralarini, bu yil sporda elde ettigi basarilarla sariyor.

Geçen yil yapilmasi planlanan ancak Kovid-19 salgini nedeniyle bu yil gerçeklestirilen 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020), teknik direktör Roberto Mancini yönetimindeki Italya Milli Takimi'nin sampiyonluguyla sonuçlandi.

Normal süresi ve uzatma bölümleri 1-1 tamamlanan final maçinda Ingiltere'ye penaltilarda 3-2 üstünlük saglayan "Gök mavililer" olarak anilan Italya, 53 yil aradan ikinci kez Avrupa sampiyonu oldu.

- Italya olimpiyatlarda kendi madalya rekorunu kirdi

Salgin nedeniyle bu yila ertelenen bir diger büyük etkinlik olan 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunlari da Italya'nin tarihe geçen basarilar elde ettigi bir etkinlik oldu.

Italya, Tokyo Olimpiyatlari'ni 10 altin, 10 gümüs, 20 de bronz madalya olmak üzere toplam 40 madalya ile tamamlarken, bu madalya sayisi "Gök mavililer"in bir olimpiyatta kazandigi en çok madalya sayisi olarak kayitlara geçti.

Madalyalar arasinda en çok dikkati çeken ise Italyan atlet Marcell Jacobs'un, ülkesini ilk kez atletizm erkekler 100 metre finaline tasimasi ve burada 9.80'lik derecesiyle elde ettigi tarihi birincilik oldu. Bir diger dikkati çeken altin madalya ise yine atletizmde erkekler 4x100 metre bayrak yarisi finalinden geldi. Lorenzo Patta, Marcell Lamont Jacobs, Fostine Eseosa Desalu ve Filippo Tortu'dan olusan Italya, yarisi 37.50'lik dereceyle kazandi.

- Kadinlar voleybolda 12 yil sonra gelen sampiyonluk

2021 Avrupa Kadinlar Voleybol Sampiyonasi'nda Italya, dün aksam finallere ev sahipligi yapan Sirbistan'a setlerde 3-1 üstünlük kurarak, Avrupa sampiyonu oldu. "Gök mavililer", 12 yil aradan sonra yeniden zirveye çikti.

Diger yandan, bugün sona erecek 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlari'nda su ana kadar 69 madalya kazanan Italya, dün kosulan 100 metre T63 finalinde bir baska tarihi zafer kazandi. Ambra Sabatini 14.11'lik derecesiyle altin, Martina Caironi 14.46'lik derecesiyle gümüs, Monica Contrafatto da 14.73'lük derecesiyle bronz madalya kazandi ve Italya'nin podyumun bütün derecelerini almasini sagladi.

Italyan milli takimlarinin ve sporcularinin farkli branslarda kazandigi bu tarihi zaferler, Italya'nin ev sahibi oldugu 1990 Dünya Kupasi için bestelenen "Bir Italyan Yazi" isimli sarkiyla kutlaniyor.

Kaynak: AA