RTÜK 'Önemli Olaylar Listesi'ni Güncelliyor

Ülke geneline sifresiz ve ücretsiz yayinlanacak spor ve kültür olaylarini içeren listeye, ilgili taraflar ve vatandaslardan gelecek görüslere göre son sekli verilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kültür ve sporseverleri yakindan ilgilendiren "Önemli Olaylar Listesi"ni yenileyecek.

RTÜK'ten yapilan açiklamada, listede yer alan spor ve kültür olaylarinin yayin hakkini elinde bulunduran yayincilarin, bu haklari kullanirken sifresiz ve açik yayin yapmak zorunda oldugu belirtildi.

Açiklamada, Kanuna göre, toplum için büyük önem tasidigi kabul edilen ve ülkenin geneline ücretsiz ve sifresiz yayin yapan televizyonlardan canli olarak veya nesnel nedenlere bagli olmak kaydiyla banttan yayinlanan, münhasir haklara konu olan spor ve kültür olaylarinin yayimi sürecinin, Üst Kurul bünyesinde yürütüldügü hatirlatildi.

6112 sayili Kanun'un 17'nci maddesindeki, "Önemli olaylari yayinlayacak televizyon yayincilari, önemli olaylar listesinde yer alan olaylarin ülke geneline sifresiz ve ücretsiz olarak yayinlanmasini saglar. Televizyon yayincilari, ayrica Avrupa Sinir Ötesi Televizyon Sözlesmesine taraf baska bir ülkenin listesinde yer alan önemli olaylarla ilgili münhasir haklarini, söz konusu ülke vatandaslarinin önemli bir kesimi tarafindan izlenmesini engelleyecek sekilde kullanamaz." hükümlerine yer verilen açiklamada, güncelleme yetkisini kullanan RTÜK'ün yeni listenin hazirlanmasi için süreci baslattigi bildirildi.

Ilgili taraflar ve vatandaslardan gelecek taleplerin, 1 ay içerisinde "onemliolaylarlistesi@rtuk.gov.tr" adresine e-posta yolu ile veya posta yolu ile iletilecegi ifade edilen açiklamada, gelecek görüslere göre listeye son seklinin verilecegi ve Üst Kurul'da görüsülecegi belirtildi.

Yürürlükte olan ve kamuoyuna duyurularak güncellenecek mevcut listeye "https://www.rtuk.gov.tr/onemli-olaylar-listesi/3830" adresinden ulasilabiliyor.

Mevcut listede, Yaz, Kis ve Paralimpik Olimpiyat Oyunlari, FIFA, FIBA Dünya Kupasi yari final ve final karsilasmalari, Türk milli futbol takimlarinin eleme ve final karsilasmalari,

Türkiye Kupasi karsilasmalari gibi spor organizasyonlarinin yani sira Mevlana Anma Törenleri, Yunus Emre Senlikleri, Haci Bektasi Veli Anma Törenleri, Nevruz etkinlikleri gibi organizasyonlar da yer aliyor.

Kaynak: AA