Küçük Ama Etkisi Büyük Ülke Açiklamasi Cebelitarik

A Milli Futbol Takimi'nin 2022 FIFA Dünya Kupasi Avrupa Elemeleri G Grubu besinci maçinda deplasmanda 3-0 maglup ettigi Cebelitarik, ay-yildizli ekibin teknik direktörü Senol Günes'in de söyledigi gibi "Küçük ama etkisi büyük bir ülke" olarak dikkati çekiyor.

Milli takim, ilk yarisinda zorlandigi mücadeleyi ikinci devrede oyuna giren Hali Dervisoglu, Hakan Çalhanoglu ve Kenan Karaman'in golleriyle kazanarak 4 maç sonra galibiyet sevinci yasadi. Ay-yildizli ekip, bu sonuçla zorlu Hollanda deplasmani öncesinde moral buldu.

Milli takimin tarihinde ilk kez karsi karsiya geldigi Ingiltere'nin denizasiri topraklarindan Cebelitarik, Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na açilan kapisi konumunda.

Ülke adini, sehrin etrafina kuruldugu Cebelitarik Kayasi'ndan aliyor. 34 bin kisinin yasadigi Cebelitarik, yalnizca 6,7 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. Ülke, karsisindaki Afrika ülkesi Fas ile birlikte Cebelitarik Bogazi'nin iki tarafini olustururken, Ispanya'nin en güney ucunda yer aliyor.

Ingiltere ve Ispanya'yi zaman zaman karsi karsiya getiren Cebelitarik Yarimadasi, Birlesmis Milletlerin (BM) "özerk olmayan ülke" listesinde yer aliyor.

Ispanya'nin güneyindeki Cebelitarik özerk bölgesinin egemenligi, 1713'te imzalanan Utrecht Antlasmasi ile Ispanya tarafindan Ingiltere'ye devredilmisti. Ispanya, bu anlasmada bogaz ve kara sulari ile ilgili bir hüküm olmadigini savunurken, Ingiltere Cebelitarik'in bütün olarak kendisine birakildigini iddia ediyor.

Ispanya, Cebelitarik sorununa karsi BM'nin toprak bütünlügü ve dekolonizasyon ile ilgili kararlarini gerekçe gösterirken, Ingiltere yarimadanin kendi siyasi statüsünü belirleme hakkina sahip oldugunu savunuyor.

Ingiltere, 1973'te simdiki adi Avrupa Birligi olan Avrupa Ekonomik Toplulugu'na girdiginde, Cebelitarik da dis iliskileri Ingiltere'ye bagli Avrupa topragi olarak dahil olmustu. Cebelitarik, AB'nin Gümrük Birligi'nin, vergi anlasmalarinin ve Ortak Tarim Politikasi'nin disinda tutuluyor.

Cebelitarik'in ekonomisi, "off-shore" bankaciligi, internet üzerinden bahis ve turizme dayaniyor.

Kaynak: AA