Olimpiyat Sampiyonu Milli Boksör Busenaz, Hazirliklara Tenisle Baslayacak

Kadin Boks Milli Takimi Teknik Direktörü Cahit Süme: 'Özellikle tenisi boksla çok bagdastiriyoruz. Diger farkli spor aktiviteleri ile bokstan uzak formumuzu belli bir seviyede tutmak istiyoruz'

SELÇUK KILIÇ - 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda altin madalya elde eden milli boksör Busenaz Sürmeneli'nin antrenörü Cahit Süme, sporcusunun çalismalara tenis antrenmanlari ile baslayacagini söyledi.

Kadin Boks Milli Takimi Teknik Direktörü Cahit Süme, AA muhabirine, olimpiyatlarin ardindan çalismalara henüz baslamadiklarini, önlerindeki dünya sampiyonasinin tarihinin ve yerinin netlesmesini beklediklerini, bu gelismelerin hazirliklarda belirleyici olacagini ifade etti.

Ilk olarak tenisle çalismalarina baslayacaklarini belirten Süme, "Özellikle tenisi boksla çok bagdastiriyoruz. Diger farkli spor aktiviteleri ile bokstan uzak formumuzu belli bir seviyede tutmak istiyoruz." dedi.

Süme, aralik ayinda dünya sampiyonasinin yapilmasinin planlandigina isaret ederek, "Sampiyonanin, Türkiye'de yapilmasi durumu var. Busenaz da organizasyonun Türkiye'de gerçeklesmesi halinde katilmayi çok istiyor. Bu netlesince çalisma programimizi ona göre düzenleyecegiz." diye konustu.

Hedeflerinin 3 olimpiyat madalyasini ülkeye getirmek oldugunu vurgulayan Süme, söyle devam etti:

"Bizim için asil hedef, Paris'te gerçeklestirilecek olimpiyat olacak. Hepimiz bir olimpiyat madalyasina daha inanacagiz. Hep birlikte altin madalya için mücadele verecegiz. 2024 yilinda altin madalya alalim, sonra 2028 yilindaki olimpiyatlara bakacagiz. Busenaz, daha 22 yasinda bir sporcu. Neden 3 olimpiyata katilmasin, altin madalyalar almasin? 41 yasina kadar kadinlar boks yapabiliyor. En önemli sey sporcunun, antrenörün moralidir. Ona yardimci olmak, imkan saglamaktir. Bunun gibi seyler olduktan sonra, sporcu severek yaptiktan sonra basari da gelir."

Süme, Busenaz'in severek boks yaptigina da dikkati çekerek, "Ona, 'en sevdigin yer neresi?' desen, 'ringin içi' der. Çünkü orasi ayri dünya. Insan zevk aldigi yerde basarili olur. Türkiye'nin olimpiyat madalyasi ihtiyaci var. Ülkemizde 13 madalya az. 85 milyon nüfus, 45 milyon genç var. Daha fazla madalya alabiliriz." yorumunda bulundu.

- "Karadeniz dalgasi gibi hirçin"

Trabzon insaninin inatçi bir yapisi oldugunu belirten Süme, "Tuttugunu birakmayan, mücadeleyi sonuna kadar kovalayan sporcular var. Kaybetse dahi sonuna kadar pes etmeyen bir yapidalar. Karadeniz dalgasi gibi hirçin, zirvelerdeki daglari gibi keskin diye tarif edebiliriz." dedi.

Süme, burada antrenörlerin de büyük payinin bulundugunu vurgulayarak, "Trabzon'da antrenör olarak bu isi yapan insanlar fazla sayida, yetenekli antrenörler var. Sporculari yetistiren bilgili, deneyimli, alt yapiyi, temel teknigi sporcu üzerine iyi oturtan bir antrenör ekibi var. Bundan dolayi çok sansli." diye konustu.

- Sampiyonluktan sonra boksa ilgi artti

Süme, Busenaz'in basarisindan sonra çok sayida mesaj aldigini anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü.

"O kadar çok mesaj geliyor ki 'bende çocugumu boksör yapacagim', 'Busenaz gibi yapacagim' diye. 'Çocugumun elleri büyük, çok iyi yumruk atiyor' diyenler de var. Benim böyle sahsen zamanim yok. Bir de çok yoruldum. Elimde 2, 3 erkek sporcu var. Alt yapidan tekrardan bu isler, mesakkatli isler. Eger olimpiyat, dünya sampiyonlugu düsünüyorsaniz çok sporcu ile ilgilenemiyorsunuz. 2, 3, 4 tane sporcuyla ilgilenmen gerekiyor. Mevcut sporcularimla gidebildigim yere kadar gidecegim."

Busenaz Sürmeneli'nin de bu konuda diyaloglar yasadigini ifade eden Süme, "Bir gün taksici durdurmus, 'ben de kizimi senin gibi boksör yapacagim' demis. Sampiyonluklarin o spora ilgiyi arttirmasi dogal. Okçulukta da ayni sey oldu. Taha, Riza gibi Busenaz'in da iyi model olusturdugunu düsünüyorum. Özellikle bayan sporcularin üzerinde çok artisi oldu." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA