ITÜ Rover Takimi, Avrupa'nin En Büyük Uzay Ve Robotik Yarismasindan 2 Ödül Kazandi

ITÜ Rover Takimi Kaptani Burak Aydin: 'Bu seneki yarismada yarismanin en iyi robot kolu seçilmenin yani sira genel siralamada da ikincilik elde ettik. Yarismada ülkemizi basariyla temsil edip 2 ödül kazandigimiz için çok mutluyuz' 'Türkiye’nin uzay hedefleri dogrultusunda ilerleyen tecrübeli takim, ilham veren basarilariyla Türk gençligine ekol olusturmaya devam ederken ülkemizin SIHA teknolojilerinde kanitladigi teknolojik üstünlügü rover teknolojilerinde devam ettirmeyi hedefliyoruz'

HIKMET FARUK BASER - Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Rover Takimi, Polonya'da düzenlenen Avrupa’nin en büyük uluslararasi uzay ve robotik yarismasi European Rover Challenge Yarismasinda 2 ödül kazandi.

ITÜ Rover Takimi, Kielce Teknoloji Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen European Rover Challenge Yarismasinda Türkiye'yi temsil etti.

15 ülkeden toplam 58 takimin katildigi yarismada ögrenciler, genel klasmanda gümüs madalyanin yaninda "En Iyi Robot Kol" ödülünü almaya hak kazanarak tüm Türk rover takimlari tarafindan alinmis en yüksek uluslararasi siralamayi elde etti.

ITÜ Rover Takimi Kaptani ve Fizik Mühendisligi Bölümü 3. sinif Ögrencisi Burak Aydin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, pandemiden dolayi yaklasik iki senedir yarismanin yüz yüze yapilmadigini, bu yil yüz yüze yarismanin tekrar düzenlendigini ve basari elde ettikleri için mutlu olduklarini söyledi.

Takiminin farkli mühendislik, temel bilim ve mimarlik fakültelerinde egitim gören toplam 46 ögrenciden olustugunu belirten Aydin, "Türkiye’nin en köklü teknik üniversitesinde egitim görürken ITÜ Rover Takimi gibi basaridan basariya kosan ve her sene daha ileriye giden bir ailenin parçasi olmanin mutlulugunu yasiyorum." dedi.

Aydin, yarismaya ekip arkadaslariyla beraber hazirlandiklarini ifade ederek, söyle devam etti:

"Yarismada basarili olmak için çok çalistik. Ürettigimiz aracimiz zorlu arazilerde kendi basina gidebilmekte ve bir astronotun uzay gemisinin disarisinda yapmasi gereken her seyi robot kolu yardimiyla yapabilmektedir. Katildigimiz yarismalarin istekleri dogrultusunda aracimizin kabiliyetlerini videoya kayit alip yarismaya göndermistik. European Rover Challenge Yarismasi her yil eylülün ortalarinda gerçeklesiyor. Bu seneki yarismada yarismanin en iyi robot kolu seçilmenin yani sira genel siralamada da ikincilik elde ettik. Yarismada ülkemizi basariyla temsil edip 2 ödül kazandigimiz için çok mutluyuz. Bir sonraki yarismamiz haziran ayinda gerçeklesecek olan University Rover Challenge olacak ve orada da birincilik için mücadele edecegiz. Ayrica takimiz daha önce Amerika’da NASA’nin en büyük destekçisi oldugu University Rover Challenge'da üçüncülük ve 'Bilim Özel Ödülü'nü de almisti. Türkiye’nin uzay hedefleri dogrultusunda ilerleyen tecrübeli takim, ilham veren basarilariyla Türk gençligine ekol olusturmaya devam ederken ülkemizin SIHA teknolojilerinde kanitladigi teknolojik üstünlügü rover teknolojilerinde devam ettirmeyi hedefliyoruz."

Aydin, robotik sektöründeki son teknolojileri daha yakindan takip etmek ve onlara uyum saglayabilmenin yani sira takimin ve Türk mühendisliginin basarilarinin uluslararasi platformlarda duyurulurken hedeflerine daha büyük adimlarla ilerleyebilmesi için aldiklari desteklerin her zaman önemli oldugunun sözlerine ekledi.

Kaynak: AA