ABD'de Olimpik Cimnastikçiler, FBI'i Takimdaki Cinsel Tacizi Görmezden Gelmekle Suçladi

ABD'li olimpiyat sampiyonu cimnastikçi Simone Biles ve takim arkadaslari, Federal Sorusturma Bürosu (FBI) ile ulusal federasyon yetkililerinin ABD Olimpiyat Cimnastik Takimi'nin eski doktoru Larry Nassar'in yüzlerce kadini tacizini görmezden geldigini ileri sürdü.

Cimnastikçi Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman ve Maggie Nichols, ABD Olimpiyat Cimnastik Takimi'ndaki cinsel taciz skandalinda FBI'in rolünü sorusturmak üzere toplanan Senato Adalet Komisyonu önünde ifade verdi.

Birçoklari tarafindan tüm zamanlarin en iyi cimnastikçisi olarak tanimlanan, 2016 Olimpiyat sampiyonu ve 5 kez dünya sampiyonu Biles, yaptigi duygusal konusmada, cinsel taciz kurbani oldugunu söyledi. Biles "Larry Nassar'i ve onun cinsel tacizlerine ortak olan tüm sistemi suçluyorum." dedi.

ABD Cimnastik Federasyonu ile olimpiyat ve paralimpik komitelerinin, kendisinin takim doktoru tarafindan taciz edildigini bildigini söyleyen Biles, "Bir tacizcinin çocuklara zarar vermesine müsaade etmenin, hizli ve agir sonuçlari olmali. Yeter artik." diye konustu.

Maroney ise FBI'in cinsel taciz konusundaki sikayetini 17 ay boyunca hasir alti etmekle kalmayip, sonunda yayinlanan raporda sözlerini çarpittigini iddia etti.

Senato Adalet Komitesi, FBI'in ABD Olimpiyat Cimnastik Takimi'ndaki cinsel taciz sorusturmasinda birden fazla hata ve gecikmeye neden olarak, takim doktoru Nassar'in bu süreçte baska cimnastikçileri de taciz etmesine yol açmasi üzerine sorusturma yürütüyor.

Adalet Bakanliginin temmuz ayinda yayinlanan raporunda, cimnastikçilerin 2015 yilinda ilk sikayetleri üzerine FBI'in sorusturmada hatalar yaptigi ve konuyu ciddiye almadigi belirtilmisti.

Konunun FBI'a tasinmasinin ardindan en az 40 sporcunun daha taciz edildigi duyurulmus, sorusturmadaki hatasini kabul eden FBI, sorumlu personelini cezalandirdigini açiklamisti.

ABD Olimpiyat Cimnastik Takimi'nin eski doktoru Larry Nassar, yüzlerce jimnastikçinin kendisini cinsel tacizle suçlamasinin ardindan 2018'de çocuk pornografisi ve cinsel taciz suçlamasiyla 175 yil hapse mahkum edilmisti.

Kaynak: AA