Genç Milli Pentatlet Basak Yaprak Bogan, Altin Madalyaya Odaklandi

Biathle Triathle Dünya Sampiyonasi'nda gümüs madalya kazanan Basak Yaprak Bogan:'Önümde Avrupa sampiyonasi var, orada sampiyonu olmak en büyük hedefim. Sonraki yillarda da insallah ülkemi olimpiyatlarda en iyi sekilde temsil etmek istiyorum'

TAHIR TURAN EROGLU - Uluslararasi Modern Pentatlon Birligi (UIPM) Biathle Triathle Dünya Sampiyonasi'nda 17 yas alti kadinlar kategorisinde ikinci olan Basak Yaprak Bogan, çalismalarini Ispanya'da düzenlenecek Avrupa sampiyonasinda hedefini altin madalya olarak belirledi.

Spora 8 yasinda yüzmeyle baslayan, sonraki yillarda kosu, aticilik ve eskrimi ekleyerek modern pentatlon@ bransina gönül veren Bogan, kendisine aticilik koçlugu yapan babasiyla haftanin 7 günü eskrim salonu, manej, havuz ve atletizm pisti arasinda adeta mekik dokuyarak çalismalarina devam ediyor.

Almanya'da geçen ay düzenlenen dünya sampiyonasinda kendi kategorisinde dünya ikincisi oldugunu aktaran Bogan, yaris bittiginde çok mutlu oldugunu, kendisi için özel, unutulmaz ve tarif edilemez bir an yasadigini söyledi.

Türkiye'yi en iyi sekilde temsil etmek istedigini, Ispanya'da 22-26 Eylül tarihlerinde gerçeklestirilecek Avrupa sampiyonasinda ay yildizli bayragi göndere çekmek için ter dökecegini anlatan Bogan, söyle devam etti:

"Önümde Avrupa sampiyonasi var, orada sampiyonu olmak en büyük hedefim. Sonraki yillarda da insallah ülkemi olimpiyatlarda en iyi sekilde temsil etmek istiyorum. Haftanin 7 günü antrenman yapiyorum, günümün yaklasik 6-7 saati antrenmanda geçiyor. Bes bransla ugrasmak bir yandan çok zor ama bir yandan da çok eglenceli. Yüzme, kosu, eskrim ve binicilikte ayri antrenörlerim var. Atis için de babam yardimci oluyor. Ailem bana çok destek oluyor. Bu anlamda çok sansli oldugumu düsünüyorum. Kardesim de spora basladi. Izimden geliyor. Onun da gelecekte çok iyi bir sporcu olacagini düsünüyorum."

- "Bu sporun ülkemizde daha da yayginlasacagina inaniyorum"

Baba Haci Yavuz Bogan da kizinin elde ettigi dünya ikinciliginin gurur verici oldugunu belirterek, tarif edilemez mutluluk yasadiklarini söyledi.

Kiziyla ayni heyecani yasadiklarini dile getiren Bogan, "Almanya'ya giden tüm sporcularimizi, kizimi, hepsini canigönülden tebrik ediyorum. Güzel bir sampiyona geçirdik, çok mutluyuz. Önümüzde Ispanya'da Avrupa sampiyonasi var. Kizimin orada sampiyon olmasini bekliyoruz. Iyi bir antrenman dönemi geçirdi, hazir, güçlendi. Umarim daha iyi dereceler elde edip hepimizi çok gururlandiracak, daha da mutlu edecektir. Bes bransla ugrasmak hem aile hem de çocuk için gerçekten zor ama biz bundan zevk aliyoruz. Kocaeli'de bu konuda çok da destek görüyoruz. Her türlü imkana sahibiz. Bu sporun ülkemizde daha da yayginlasacagina inaniyorum." diye konustu.

Bogan, 10 yasindaki kizinin da ablasinin izinden giderek modern pentatlona basladigini ifade ederek, "Küçük yasta bu spora baslamasi onun için büyük bir avantaj. Umarim her ikisini de olimpiyatlarda görürüz." dedi.

Modern pentatlonun yakin zamana kadar ekonomik açidan zorlayici bir brans oldugunu, her brans için malzemelere gereksinim duyduklarini, en büyük maliyetin ise sadece Çekya ve Finlandiya'da üretilen lazer silah ve hedef sisteminin olusturdugunu anlatan Bogan, Gençlik ve Spor Bakanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi arasinda imzalanan is birligi protokolüyle milli lazer silah ve hedef sistemlerinin üretimine baslandigini ve bunun bransin gelismesine katki saglayacagina inandigini kaydetti.

Bogan, iyi sporcular yetistireceklerini belirterek, "Milli formayi çocuklarin üzerinde görmemiz, Avrupa'da basarilar elde etmeleri, yurt disinda bizi çok iyi temsil etmeleri gurur verici. Elimizden geldigince desteklemeye çalisiyoruz. En büyük sorunumuz, yaptigimiz branslarin Kocaeli'nin farkli bölgelerinde olmasi. Eskrim, yüzme ve atletizm antrenmanlarimizi belirli mesafeler araliklarinda gidip gelmek zorunda kaliyoruz. Zamanla tek bölgede antrenman yapabilecegimiz tesisler olacagina inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA