Olimpik Sporcular Yurda Döndü

Boksta gümüs madalya kazanan Buse Naz Çakiroglu: 'Kadin boksunda, vize alamayan bir kadin takimindan gümüs madalyaya üzülen bir takim haline geldik. Bu çok önemli, büyük bir basari' Güreste bronz madalya alan Taha Akgül:'Sükrediyorum, ikinci olimpiyat madalyam oldu'

Türkiye'yi 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda temsil eden sporculardan bir bölümü yurda döndü.

Tokyo'dan kalkan özel uçakla Istanbul Havalimani'na gelen kafile için coskulu karsilama düzenlendi. Kafile çiçeklerle, davul ve zurna esliginde karsilandi.

Çok sayida federasyon yetkilisi, genç sporcular ile ailelerin katildigi karsilamada duygu dolu anlar yasandi.

Boksta kadinlar 51 kiloda gümüs madalya kazanan Buse Naz Çakiroglu, sözlerine kendilerini destekleyen herkese tesekkür ederek basladi.

Çok uzun bir süreci basariyla geride biraktiklarini belirten Buse Naz, "Bence takim olarak çok büyük bir basari elde ettik, kazanilmamis madalya sayisini kazandik. Bu, 2024 için de çok büyük bir umut isigi oldu. Kendi bransimiz adina da çok büyük bir basari elde ettik. Bizden sonra gelecek kardeslerimizin de yolunu açtik. 2024 Paris için de çok büyük umut oldu. Artik benim tek hedefim bundan sonraki Avrupa, dünya ve olimpiyatta bu madalyanin rengini altina çevirmek." diye konustu.

Tokyo'da çok önemli destek gördüklerini vurgulayan genç sporcu, "Öncelikle federasyon baskanimiz Eyüp Gözgeç'e, Fenerbahçe Kulübüne, kulüp baskani Ali Koç'a, antrenörüm Nazim Yigit'e, aileme, spor bakanimiza, genel müdürümüze herkese çok tesekkür ediyorum. Tokyo'da her gün beraberdik, hep bizi desteklediler. Her zaman telefonla görüstük, bu bizim için önemli. Medyaya da tesekkür ediyorum, bizi çok fazla ön plana çikardiniz. Sizin sayenizde çok fazla destek gördük." degerlendirmesinde bulundu.

Milli boksör, Tokyo'da Türk kadinin yasattigi basarilara iliskin soruya su cevabi verdi:

"2024 Paris'te esitlik ön planda olacak. Kadin-erkek esitligi ön planda olacak olimpiyatlarda. Burada da bunu sagladik, erkek ve kadin olarak büyük basarilara imza attik. Kadin boksunda, vize alamayan bir kadin takimindan gümüs madalyaya üzülen bir takim haline geldik. Bu çok önemli, büyük bir basari. En fazla madalya sayisini geçtik, 2024 için bu büyük umut oldu. Türkiye olarak yasimiz çok genç, tüm takimlar olarak büyük basarilar elde edecegimizi düsünüyorum."

Olimpiyatlarda bronz madalya elde eden milli güresçi Yasemin Adar ise sunlari kaydetti:

"Türk kadin güresi tarihinde ilk madalyayi kazandim, çok mutlu ve çok gururluyum. Bu olimpiyat benim için çok baskaydi. Ilkleri yasatan bir kadin oldugum için ilk madalyayla geldim. Eminim arkadan gelecek arkadaslarimiz basarimizin üzerine basari katacak. Gelmeden önce de hedefimizin madalya oldugunu söylemistik. Altin madalya da olabilirdi. Kötü bir sporcu degiliz, agir siklette iyi isler basariyoruz. 3 madalya kazandik ve bu olimpiyatlar tarihe geçecek. Herkes neredeyse ilk madalyasini aldi."

- Taha Akgül: "Yenebilecegim bir sporcuya yenildim"

Tokyo'da güreste erkekler serbest stil 125 kiloda bronz madalya alan Taha Akgül, yenebilecegi bir sporcuya yenildigi için duydugu üzüntüyü dile getirdi.

Kariyerinde 2. olimpiyat madalyasina uzanan Taha, genel anlamda basarili bir olimpiyat geçirdiklerini aktardi.

Güres adina 3 bronz madalya aldiklarini ancak karsilasmalardan önce altin madalyaya aday sporcular olduklarini hatirlatan Taha, "Özellikle ben kendi adima, talihsiz bir çeyrek final müsabakasi geçirdim. Hayatimda ilk kez yenildigim bir müsabakadan inanin yorulmadan, nabzim yükselmeden çiktim. Maçin içinde o kadar afalladim. Bu konsantrasyon bozuklugu bana da yakismadi. Normalde yenilsem bile son saniyeye kadar mücadele etmek gerekiyordu. Son 2-2,5 dakika zorlayamadan müsabakayi bitirdim. Sadece bu bana yakismadi. Yenebilecegim bir sporcuya yenildim. O da olimpiyat sampiyonu oldu, fark yaratti, sürpriz oldu. Ama sükrediyorum, ikinci olimpiyat madalyam oldu. Yine de verdigimiz emeklerin karsiligini bir nebze de olsun aldik." ifadelerini kullandi.

Olimpiyatlara çok uzun süre hazirlandiklarini ve bunun kolay bir dönem olmadigini anlatan Taha, sözlerini söyle tamamladi:

"Geçen sene bir sakatlik geçirdim. 2020'nin basinda ameliyat oldum. Pandemi araya girdi. Onun için hiçbir müsabakaya giremedim. Sadece Avrupa sampiyonasi ve olimpiyat, yurt içinde hiçbir müsabaka yok. Genel anlamda baktigimizda Avrupa sampiyonlugu ve gelen olimpiyat 3'üncülügü hem sakatlik hem de pandemiden sonra bana göre basarili gözüküyor. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Bakanimiz oradaydi. Sag olsun 17 gün boyunca tüm sporcularin yanindaydi. Federasyonumuza, baskanimiza, genel müdürlügümüze, kulübüm ASKI Spor'a, emek veren herkese, basin mensuplarina tesekkür ediyorum. Gerçekten bu olimpiyatta basin mensuplari da elinizden geldigi kadar bizleri gündeme getirdiniz. Gerçekten bu olimpiyat farkli oldu. Bu benim 3'üncü olimpiyatim. Gündem olarak en farkli olan olimpiyat ve en basarili oldugumuz olimpiyat oldu. Buraya kadar gelip bizleri karsiladiniz. Tesekkür ederim, sag olun."

Karatede ise bronz madalya kazanan milli sporculardan Ali Sofuoglu, "Ilk defa yarisilan karate bransinda 4 madalya aldik. Ben de madalya alanlardan birisi oldum. Çok mutluyum, takim olarak da çok mutluyuz. 4 madalya, iyi bir sayi. Altin madalya almak isterdik ama olmadi. Nasibimizde yokmus. Insallah bundan sonra ülkemizi daha iyi yerlerde temsil edebiliriz. Karatenin 2024 ve 2028 olimpiyatlarinda da olmasiyla alakali yeni gündemler olusuyor. Orada da ülkemizi temsil etmek için hazir bulunuruz." diye konustu.

Bronz madalyali karateci Ugur Aktas da "Karate bransi olarak ilk kez olimpiyatlarda yer aliyorduk. Bu da bizi heyecanlandirmisti. Belki son olacak bilmiyorduk. O yüzden yapabilecegimizin en iyisini yapmaya çalistik. Tabii ki giderken benim hedefim altin madalyaydi. Yari finalde 2-2'lik esitligin sonunda ilk puani rakibin almasindan dolayi elenmis oldum. Çok sükür ülkemize madalyalar kazandirdik. Bir nebze olsun halkimizi, insanlarimizi gururlandirabildiysek ne mutlu bize. Umuyoruz ki bu güzel basarilarla, istikrarla devam edip ülkemize bol bol madalyalar kazandirabiliriz. Destekleyen herkese tesekkür ederim." degerlendirmesinde bulundu.

Karsilama için herkese tesekkür eden ve çok mutlu oldugunu vurgulayan gümüs madalyali karateci Eray Samdan, "Bu bizim kariyerimizin en önemli maçiydi. Orada da elimizden geleni göstererek madalyaya uzanabildik. Hedefimiz altin madalyaydi ama buna da sükür. Çok güzel bir sonuçla döndügümüzü düsünüyorum. Çok mutluyum. Tüm Türk halkina, destekleyen herkese tesekkür ederim." seklinde görüs belirtti.

Karatede bronz madalya alan Merve Çoban ise "Hedefim birinci olmakti fakat brans olarak altin madalya alamadik. Karate ailesi en basarili branslardan bir tanesi. Biz bunu tekrardan gösterdik. Bu yüzden çok mutlu ve gururluyum. Emegi geçen herkese tesekkür ederim. Hepsinden Allah razi olsun. Hepsinin dualarini hissettik. Biz orada mücadelemizi bu sekilde verdik. Herkese çok tesekkür ederim." diyerek duygularini ifade etti.

Kafile, çekilen hatira fotograflarinin ardindan kendilerini bekleyen otobüslerle havalimanindan ayrildi.

Kaynak: AA