Tokyo Olimpiyatlari'nda Toplam Vaka Sayisi 430'A Yükseldi

Bugün sona erecek Tokyo Olimpiyatlari’nin kapanis gününde 26 yeni Covid-19 vakasi daha tespit edildi. Oyunlarla iliskili vakalar toplami 430’a yükseldi.

Korona virüs salgini nedeniyle bu yila ertelenen ve 23 Temmuz’da yogun tedbirler altinda kapilarini açan Tokyo Olimpiyatlari’nda sona gelindi. Bugün kapanis seremonisi ile veda etmesi beklenen olimpiyat oyunlariyla iliskili Covid-19 bilançosu da etkinligin son gününde netlik kazandi. Bugün 26 yeni enfeksiyon tespit edildigi açiklanirken, son gelisme ile birlikte 1 Temmuz’dan bu yana olimpiyat organizatörleri tarafindan duyurulan oyunlarla iliskili toplam vaka sayisi 430’a yükselmis oldu. 3 ardisik gün boyunca sporcular arasindan enfeksiyon bildirilmezken, enfekte olan 26 yeni görevlinin hiçbirinin Olimpiyat Köyü’nde kalmadigi açiklandi.

1 yillik erteleme

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari Covid-19 salgini nedeniyle bu yila ertelenmis, 23 Temmuz’da yogun salgin önleme tedbirleri altinda kapilarini açan Tokyo Olimpiyatlari ülkede etkisini sürdüren Covid-19 salgini nedeniyle toplumun farkli kesimleri tarafindan elestirilmisti. Saglik meslek örgütleri ise seyircisiz gerçeklestirilse dahi olimpiyatlarin dünyanin dört bir tarafindan binlerce sporcu, antrenör, yetkili ve gazeteciyi ülkeye çekecegi için Japonya’daki enfeksiyon riskini artirabilecegi uyarisinda bulunmustu. Uzmanlar ayrica farkli ülkelerden Japonya’ya tasinma ihtimali olan mutasyonlarin asiya dirençli türlerin olusumuna yol açarak vaka patlamasina neden olabilecegini belirtmisti.

Salgin gölgesinde gerçeklesti

Tepkilerin ardindan deniz asiri izleyicilere kapilarini uzun süre önce kapatan oyunlarin Tokyo ayaginin tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklestirilmesine karar verilirken, baskent çevresindeki Saitama, Chiba ve Kanagawa eyaletlerinde de müsabakalara yerel seyirci kabul edilmeyecegi açiklanmisti. Tokyo Olimpiyat Bakani Tamayo Marukawa’nin daha önce açikladigi üzere Fukushima ve Shizuoka eyaletlerindeki müsabakalara ise sahanin seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini asmayacak sekilde sinirli sayida izleyici kabul edilmisti. Oyunlarin Ibaraki eyaletindeki ayagina ise yalnizca bilet tahsis edilen ögrenciler alinmisti. Buna ragmen Tokyo ve çevresindeki eyaletlere yönelik seyirci yasagi nedeniyle olimpiyatlar neredeyse tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklesmisti.

Izole edildiler

Elestiriler karsisinda güvenli olimpiyat hedefini birçok kez yineleyen Olimpiyat Organizasyon Komitesi ve Japonya hükümeti ise yogun salgin önleme tedbirleri almis, oyunlarda görevli sporcu ve personelin yalnizca izin verilen alanlar arasinda hareketine izin verilmisti. Akredite olan olimpiyat kadrolarinin tesis edilen konaklama birimlerinden ayrilmasi yasaklanirken, ulasim da heyetlere saglanan özel araçlarla toplumdan izole sekilde gerçeklestirilmisti.

Sira Paralimpik Oyunlari’nda

Bugün kapanis seremonisi ile resmen sona erecek 2020 Tokyo Olimpiyatlari Covid-19 salgini nedeniyle bu yila ertelenmis, dev organizasyon 23 Temmuz’da yogun salgin önleme tedbirleri altinda kapilarini açmisti. 24 Agustos’ta baslayacak paralimpik oyunlari ise 5 Eylül’de sona erecek.

Kaynak: İHA