Tokyo 2020'De Modern Pentatlonda 5. Olan Ilke Özyüksel Gelecek Için Iddiali Açiklamasi

'Bizim açimizdan madalya almis kadar mutlu olduk. Zor bir süreçti. Çok çalistik, çok emek verdik. Bu sonucu almak büyük bir basari' 'Ben çok inaniyorum, ekibim de çok inaniyor. Siz de inanin. Bundan sonra Paris, Los Angeles, Avustralya olacak, geliyoruz. Bundan sonra madalyalar olacak' 'Insanlarin beni geçmesi, kürsüden almasi için yeni sporcular yetistirmesi gerekecek. Bizden korksunlar. Paris'in sözünü verebilirim'

ERKAN TIRYAKI/ERCAN DOGAN - 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda modern pentatlonda 5. olan milli sporcu Ilke Özyüksel, Türk sporcularinin da modern pentatlonda artik oldugunu ve daha büyük basarilar alacaklarini söyledi.

Rio 2016'da 35. olan ve Tokyo 2020'de daha büyük bir basari elde eden Ilke Özyüksel, basarisini AA muhabirlerine degerlendirdi.

Elde ettikleri basaridan dolayi çok mutlu olduklarini belirten Ilke, "Bizim açimizdan madalya almis kadar mutlu olduk. Zor bir süreçti. Çok çalistik, çok emek verdik. Bu sonucu almak büyük bir basari." dedi.

Çok iyi bir ekibe sahip oldugunu kaydeden milli sporcu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Federasyonumuz ve bakanligimiz su anda bu bransa fazlasiyla destek veriyor. Elimizden geleni yapiyoruz. Çok basarili olmadigimiz 5 farkli branstayiz. Besini yaparak basarili olmaya çalisiyoruz. Ülkemiz adina elimizden gelenin en iyisini yaparak basarili olmaya çalisiyoruz. Ülkemiz adina çok çalistik, çok yiprandik. Madalyayi çok istiyorduk ve ona çok yakindik. Inaniyorum ki çok büyük bir sikinti olmadigi sürece bu sonuç bizim kürsüde yer alacagimizin kanitidir. Destekleyen herkese çok tesekkür ediyorum. Aileme, hocalarima, ekibime tesekkür ediyorum."

Duygusal anlar yasayan Ilke, elde ettigi sonucun önemi konusunda, "Aglayacaktim. Bu sonuç bence sampiyonluk kadar önemli. Tüm branslar degerli ama modern pentatlon hiç var olmadigimiz bir alan. Tarihte hiç olmadigimiz bir yer. Ilk kez Rio 2016'da katildik. Bransin içindeki bes bransta da var olmaya çalisiyoruz ve bütün dünyaya Türkiye'nin de var oldugunu, madalya adayi oldugun gösteriyoruz. Hem dünya sampiyonlugunda hem olimpiyatlarda ses getirecegimize inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Madalya olmasa da besinciligin çok önemli oldugunu anlatan Ilke, "36 finalist ile yarisiyoruz. Bunlarin içinde yarismak çok çok zor, kota almak çok zor. Avrupa kitasinda kota almaya çalisiyoruz ve sinirli bir sayimiz var. Onlarin içinde kota almaya çalisiyoruz. 36 kisi arasina girip, buraya gelmek bizim için inanilmazdi. Ilk besin içinde yer almak inanilmazdi." diye konustu.

- "Bundan sonra madalyalar olacak

Tecrübeli sporcularla Tokyo 2020'de rekabet ettigine dikkati çeken Ilke, "Benim önümdeki insanlar yasça benden büyük ve tecrübeli insanlar. Aramizda 13 yas fark var. Bu da 3-4 olimpiyat daha fazla katildiklari anlamina geliyor. Onlar kaçinci olimpiyatlarinda madalya alabildiler. Biz daha ikinci olimpiyatlarimizdayiz ve bu kadar kürsüye yaklasmis bulunuyoruz. Ben çok inaniyorum, ekibim de çok inaniyor. Siz de inanin. Bundan sonra Paris, Los Angeles, Avustralya olacak, geliyoruz. Bundan sonra madalyalar olacak." ifadelerini kullandi.

Elde ettigi derecenin bundan sonrasi için islerini kolaylastiracagini belirten Ilke, "Rakiplerimizi de korkutuyoruz. Zaten yerimizi belli etmistik ama olimpiyat baska bir camia, atmosfer. Burada bile basarili olup, 'buradayiz' demek bence dünyayi salladi." degerlendirmesinde bulundu.

Modern pentatlon tercihi konusunda soruyu yanitlayan Ilke, sunlari söyledi:

"Özel yetenegim oldugu için kosmayi çok seviyorum. Ama modern pentatlon çok baska bir sey, ona baglanmak çok güzel. Pentatlon yapmayi çok seviyorum. Kendimi güçlü hissettiriyor. Bir seyleri basarmak, çabalamak, onlarin sonucunu almak, kürsüde yer almak çok güzel. Umarim daha fazla basarabiliriz. Pentatlondan vazgeçmeyi düsünmüyorum."

- "Bizden korksunlar"

Bundan sonraki olimpiyatlarda neler yapabilecegine dair sorulari yanitlayan Ilke, "Çok rahat en az üç madalyayla gideriz. En az üç altinla kapatiriz gibi geliyor. Inancimiz da çok artti. Modern pentatlonun sistemi de degisiyor. 2022'de yeni format geliyor. Yeni format benim için çok avantajli. Çok güçlü geliyoruz ve gerçekten su an federasyon tarafindan güzel destekleniyorum. Eksiklerimizi kolay kapatacagimiza inaniyoruz. Çok iyi çalisiyoruz. Ekip de güçlü biz de güçlüyüz. Insanlarin beni geçmesi, kürsüden almasi için yeni sporcular yetistirmesi gerekecek. Bizden korksunlar. Paris'in sözünü verebilirim." diye konustu.

Tokyo 2020'de madalyayi çok hissettigini anlatan Ilke, "Atislarda çok heyecanlandim. Özellikle ikinci atista çok heyecanlandim. Nem atisimi çok etkiledi, elim çok terledi. Tetigi hissetmedim ama bunlar tecrübe. Önümdekiler bunlari fazlasiyla yasamis insanlardi. Bu tecrübelerle biz de yolumuzda ilerleyecegiz." ifadelerini kullandi.

Ailesinin destegiyle ilgili sorulari yanitlayan ve duygusal anlar yasayan Ilke, "Beni aglatacaksiniz. Ailem hayatini bana adadi." degerlendirmesinde bulundu.

- "Paris'te çok güçlü bir Türkiye geliyor"

Türk sporcularin Tokyo 2020'de hem daha çok madalya aldigini hem de madalyaya çok yaklasacak mücadeleler verdigini hatirlatan Ilke, sunlari kaydetti:

"Bu kadar besincilik, altincilik yasamamistik. Cimnastik, okçuluk, aticilik harikayiz. Türkiye çok gelisti, çok ilerliyor. Farkli branslarda fazlasiyla ilerlemeye basladi. Orada alinan dördüncülükler, besincilikler sampiyonluklar kadar çok degerli. Çok çaba harcamaya basladik. Paris'te çok güçlü bir Türkiye geliyor. Bütün dünya hazir olsun."

Tokyo 2020'ye zihinsel ve fiziksel olarak çok iyi hazirlandigini vurgulayan Ilke, "Sampiyon gibi geldim, çok sükür sampiyon gibi ayriliyorum." diye konustu.

- "En büyük eksikligim eskrimdi"

Farkli ülkelerdeki diger sporcularin da kendisinden çekindigini anlatan Ilke, sözlerini söyle sürdürdü:

"Her zaman korkulan rakiptim, her zaman tehlikeliydim. Su an daha çok korkuyorlar. Ingiliz kizi kürsüden indirmek ne kadar zorsa, ayni sey benim için de geçerli olacak. Sadece çok küçük adim kaldi. Basarmak üzereyiz. Pandemi birazcik engel oldu. En büyük eksikligim eskrimdi. Partnere ihtiyacim vardi. Pandemiden dolayi maalesef esli çalismalar yapamadik, o eksikligi kapatamadim. Dezavantajimiz bu oldu ama 2024 çok farkli olacak."

Mete Gazoz'un basarisina deginen Ilke, "O altin madalya alirken çok agladim. Kendim alsam bu kadar aglar miydim bilmiyorum, çok duygulanmistim. Olimpiyat köyündeki herkes 'ne oldu, bir sey mi oldu' diye bana bakmisti. Farkli branslari yaptigim için çogu kisiyle tanisiyorum, farkli bransla da yakin arkadasligim var. O yüzden kendim madalya almis kadar sevindim. O madalyaya dokunuyorum. Yasemin Adar da madalya aldi. Yan odamda kaliyor, birlikteyiz. Farkli duygulardi. Tek basina madalya almanin degil, takimin gücünü de hissetmis oldum. Arkadaslarimin da madalya almasi, ülkenin kalkinmasinin ne kadar degerli oldugunu ögrenmis olduk. Sadece kendimizi düsünemeyiz. Bütün branslari düsünüp, bütün branslarla basariya kosmamiz gerekiyor." diye konustu.

Basari için çok çalistigini vurgulayan Ilke, "Modern pentatlonda milli takima gittigimde arkadaslarim 'nasil yapacaksin, sen kimsin, Türk'sün sonuçta' ifadeleri kullandi. Kendi kendini ezen bir gruptuk. Onlar da hakliydi. Hayatlarinda hiç finale kalamamis bir yerden geliyorduk. O zaman çok sasirmistim. 'Onlar da insan, biz de insaniz. Niye geçemeyelim?' demistim. Sanirim bunu ilk söyleyen ben oldugum için, ilk gören ben oldugum için basariliyim. Elimizden geleni yapiyoruz. Dünyaya da fazlasiyla rakip oluyoruz. Sesimizi de duyuracagiz. Inaniyorum ki bu sadece benimle kalmayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Kadin milli sporcularin basarisiyla ilgili soruyu yanitlayan Ilke, "Kadinlarimizin basarilari açikçasi beni daha çok mutlu ediyor. Onlarin daha çok ihtiyaci var. Nice altin kizlarimiz gelecek. Çok da güzel örnek oluyoruz. Türkiye'yi destekliyoruz. Artik spora girmemiz lazim, Türkiye'yi göstermemiz lazim. Yapacagimiza inaniyoruz." diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: AA