Izmir Enternasyonal Fuari 90. Kez Kapilarini Açiyor

3 Eylül’de 90’inci kez kapilarini açacak olan Izmir Enternasyonal Fuari’nin bu yilki slogani, "90 Yildir Birlikte Kutluyoruz, Gelecegi Izmir’de Birlikte Kuruyoruz" olarak belirlendi. 3-12 Eylül tarihleri arasinda gerçeklestirilecek fuar için düzenlenen basin tanitim toplantisinda konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, "Izmir’in misyonu, Izmir’in yüz ölçümünden büyüktür" dedi.

Cumhuriyet’in en eski degerlerinden biri olan Izmir Enternasyonal Fuari bu yil 90’inci kez kapilarini açacak olmanin heyecanini yasiyor. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafindan, Türkiye’nin gelecek planlarinin hayata geçirilmesi amaciyla kurulan Izmir Enternasyonal Fuari’nin bu yilki slogani, ilk günden beri devam eden vizyonuyla alakali bir sekilde "90 Yildir Birlikte Kutluyoruz, Gelecegi Izmir’de Birlikte Kuruyoruz" olarak belirlendi. 90’inci Izmir Enternasyonal Fuari Basin Toplantisina, ev sahibi Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yani sira Folkart Yönetim Kurulu Baskani Mesut Sancak, Migros Kuzey Ege Direktörü Günes Firildak ve IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici katildi.



"Izmir Fuari’nin görev alani degil Izmir’i Türkiye’yi asmistir"

Basin toplantisinin açilis konusmasini gerçeklestiren IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici, Izmir Fuari’nin uluslararasi önemine vurgu yaparak, "Fuarimiz modern dünyada yasanan gelismeleri Türkiye’de yayilma noktasidir. Ilk televizyon yayinindan, ilk hamburgere Türkiyemiz yenilikleri hep fuarda tanidi. Türkiye’nin ürünlerine hizmetlerine stratejik avantajlari yurtdisina sunmak gibi bir görevi de oldu. Bir baska deyisle Izmir Fuari’nin görev alani degil Izmir’i, Türkiye’yi asmistir ve asmaya da devam ediyor. Her ne kadar uluslararasi yönü baskin olsa da fuar, bir yandan Izmir, bir yandan da Izmirli… Uluslararasi fuarcilik geleneginin Izmir’de yasiyor olmasi elbette önemli. Izmir cografyasi geregi tarih boyunca Anadolu’nun dünyaya açilan liman olmustur. Atamizin öncü vizyonunu böylesine benimsemis, bu kadar sevmis olmamiz çok dogal. Izmir tarih boyunca hep öncülerin kenti olmus. Olmaya da devam edecek. Izmir’in ve IZFAS’in fuar ruhu budur. Zamanin ruhuna uymasina yardim eden ve ortak ekonomik gelecegimizi kurmakta kaldiraç olan bir kurumdur"

"IEF, Türkiye’yi dünyaya baglayan bir köprü"

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ise basin toplantisinda, "Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafindan Türkiye’nin gelecek planlarinin hayata geçirilmesi amaciyla IEF, 90 yildir Izmir ve Türkiye’nin gözbebegi. IEF, Türkiye’yi dünyaya baglayan bir köprü. IEF yalniza bir fuar degil sehrimize birakilmis bir kültür mirasi. IEF’nin geleneginin Izmir’de dogmus ve 90 yildir Izmir’de yasiyor olmasi önemli. Izmir tüm tarihi boyunca Anadolu’nun dünya ile baglanti kuran ve büyüten öncü bir kültür ve ticaret limani olmustur. Dünya ile kurdugu güçlü baglar sayesinde gelisip degismis, kendisini dönüstürmüs ve bunun sonucunda Anadolu’ya ilham veren çok sayida yenilige de ilham olmus. Söyle de denebilir; Izmir’in misyonu, Izmir’in yüzölçümünden büyüktür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, IEF’nin temellerini sirf Iktisat Kongresinin gerçeklestirmek için Izmir’i seçmis olmasinin ana nedeni de sehrin bu köklü geçmisidir. Biz Cumhuriyet’in sehrimize verdigi bu asil görevin farkindayiz ve fuari zamana uydurmak için var gücümüzle çalisiyoruz. Çünkü biliyoruz ki IEF büyüdükçe tüm Türkiye’nin dünyayla baglari da büyüyüp gelisecek. Is dünyasinda bir tartisma var. Türkiye’den global marka çikar mi? Oysa IEF, belki de Cumhuriyetin ilk uluslararasi markasi. Hem de 90 yasinda. IEF, herhangi bir fuar organizasyonu degil. IEF, Türkiye’nin dünyadaki kültürel ve teknolojik gelismelerle ve gelecegin dünyasi ile Izmirlilerin yil boyunca coskuyla bekledigi bir bulusma noktasi. Her yil Kültürpark’ta bulusmanin heyecaninin birlikte yasiyoruz. Gelecegi Izmir’de birlikte kuruyoruz temasiyla açiyoruz" açiklamasinda bulundu.

Dünya kentlerinin ortak gelecegi, Izmir’den yazilacak

Bu sene, Izmir Enternasyonal Fuari yine bir ilke imza atiyor. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez Izmir’de düzenlenecek. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin büyük mücadeleler sonucu kazandigi küresel etkinlik 9-11 Eylül 2021 tarihlerinde Kültürpark’ta yapilacak.

Izmir Enternasyonal Fuari, 90’inci yilina özel ve es zamanli olarak, dünya çapinda önemli bir etkinlige ev sahipligi yapacak. Birlesmis Kentler ve Yerel Yönetimler Teskilati (UCLG) Kültür Zirvesi’ne dünyanin dört bir yanindan yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve diger paydaslar katilacak. Zirve kapsaminda gelecegin adil, müreffeh ve dirençli kentlerine ulasmak için izlenecek yollara dair deneyimler ve görüsler paylasilacak. Dünyanin gözü Izmir’de olacak.

Izmir Enternasyonal Fuari’nin özgün vizyonu ile uyumlu olan “Gelecegi Izmir’de Kuruyoruz” temasiyla düzenlenecek zirvede, pandemi sonrasi kentlerin gelecegini planlayacak belediye baskanlari ve yerel liderler, akademisyenler, aktivistler, sivil toplum kuruluslari, kültürel aglar ve paydaslar sürdürülebilir kalkinmada kültürel politikalarin yerini tartismak için bir araya gelecek. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi, 2015’te Bilbao’da, 2017’de Jeju’da ve 2019’da Buenos Aires’te düzenlenen önceki zirvelerin sonuçlarindan yola çikacak.

100 ülkeden is insani 7. Uluslararasi Izmir Is Günleri’nde bulusuyor

Temeli; 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafindan yine Izmir’de toplanan Iktisat Kongresi’ne dayanan ve miras niteliginde bir organizasyon olan Izmir Enternasyonal Fuari, dünyanin sayili genel ticaret fuarlarindan biri olarak kabul ediliyor. Yillar boyunca uluslararasi ticaret baglantilarina ev sahipligi yapan Izmir Enternasyonal Fuari, bu görevini zamana uygun bir sekilde yapmaya devam ediyor.

Öncü bir bakis açisi ile alti yil önce düzenlenmeye baslanan Uluslararasi Izmir Is Günleri’nde simdiye kadar 100 ülkeden 1500’ün üzerinde katilimci yer aldi. Birçok ülkenin bakanlik düzeyinde katildigi etkinlik sayesinde simdiye kadar milyarca dolarlik is baglantisi saglandi.

Iklim Krizine Karsi Yesil Ticaret Önerileri ‘Izmir Is Günleri’nde Konusulacak

Izmir Enternasyonal Fuari dahilinde 2-3 Eylül tarihlerinde gerçeklestirilecek 7. Izmir Is Günleri’nin be seneki temasi “Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yesil Mutabakat.”

Iklim krizi, pandemiden de öte, dünyanin karsi karsiya kaldigi en ciddi küresel tehlike olarak görülüyor. Bu sorun ile basa çikmak adina dünyada yeni stratejiler gelistiriliyor. Bu kapsamda Izmir Is Günleri Toplantilari’nda bu yil döngüsel ekonomi, yesil kalkinma, iklim degisikligi, AB Yesil Mutabakati gibi önemli konularla ilgili küresel ve yerel egilimler hakkinda fikir alisverisi yapilacak. Uluslararasi Izmir Is Günleri’nin online açilis töreni, 2 Eylül Persembe günü bakan katilimi ile gerçeklesecek.

7. Izmir Is Günleri, pandeminin meydana getirdigi zorluklara ragmen iki senedir tüm paydaslarin katkisiyla online olarak gerçeklesiyor. Toplantilar, Ticaret Bakanligi, Izmir Büyüksehir Belediyesi, IZFAS, tarafindan Izmir Ticaret Odasi (IZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO), Izmir Ticaret Borsasi (ITB), Deniz Ticaret Odasi Izmir Subesi (IMEAK), Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) ve Izmir Vakfi is birligiyle düzenleniyor.

Oyun Start-up’i kurmak isteyenler fuara

Modern dünyada yasanan gelismeleri Türkiye’ye yaymayi kendine amaç edinen Izmir Enternasyonal Fuari, degisen dünya kosullarina ayak uyduruyor. Bu sebeple bilisim ve girisimcilige yatirim yapiyor.

Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girisimcilerin basarili oyun startuplari kurmalarini saglayan ve onlari profesyonellestirerek dünyaya açilmalarina öncülük etmeyi amaçlayan “Next Game Startup Girisimcilik Yarismasi”, 12 Eylül’de fuar kapsaminda sonuçlanacak. Finale kalan 10 takim sunumlarini yaparak dereceye girmek için yarisacak. Next Game Startup ve Oyun Girisimciligi etkinlikleri kapsaminda konsol turnuvalari, Atom Game Jam ve seminerler ile çesitli etkinlikler yapilacak.

Efsaneler IEF’de bulusuyor, sporun gelecegi Izmir’de kuruluyor

Spor ve sporculuk kültürü, ülkemizin gelecegi için kritik bir önem içermekte. Bu sebeple, Izmir Enternasyonal Fuari, 90’inci yilinda spor etkinlikleri ile ön plana çikiyor, Izmir’de yer alan bütün spor kulüpleri bir araya geliyor.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Baskanligi tarafindan kurulan spor alani Izmirspor, Altay, Göztepe, Altinordu, Arkas, Karsiyaka Spor Kulüpleri ile Izmir Büyüksehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübünü ayni anda agirliyor. Yaklasik iki bin metrekarelik çim alanda kulüplerin hepsi judo, jimnastik, okçuluk, futbol, voleybol, basketbol gibi farkli spor dallarinda etkinlikler düzenleyecek. Göl alaninda ilk defa su sporlari ve aktiviteleri yapilacak. Arkas Yelken Kulübü ve Karsiyaka Yelken Kulübü tarafindan organize edilen su aktivitelerinde uzaktan kumandali maket yat yarisi, kano ve yelken aktiviteleri düzenlenecek. Altinordu Fun Zone alani fuar süresince ziyaret edilebilecek.

Spor alaninda ayrica, ünlü spor insanlarinin katilimi ile söylesiler düzenlenecek. Söylesilere ünlü isimlerin katilimi bekleniyor. Spor kulüplerinin teknik direktörleri ve yönetim kurulundan gelen sürpriz isimlerle söylesilerle fuar spor aktiviteleri zenginlesecek. Voleybol söylesilerine Türkiye’nin sayili antrenörlerinden birisi olan, A Milli Kadin Voleybol Takiminin Eski Bas Antrenörü ve Karsiyaka Teknik Direktörü Resat Yaziciogullari, antrenör Gökhan Öner ve bir oyuncu katilacak. Karsiyaka futbol söylesilerinde Teknik Direktör Cüneyt Biçer, Sportif Direktör Atilla Günes, Takim Kaptani Mustafa Asan yer alacak. Karsiyaka’nin e-spor takimi üç gün boyunca fuar ziyaretçileri ile NBA oyunu oynayarak kisa maçlar yapacak. Ülkemizi NBA’de basari ile temsil etmis ve su anda Pinar Karsiyaka’da oynayan basarili oyuncu Semih Erden de söylesilere katilacak.

Spor alani ayrica Tokyo 2020 olimpiyatlarinda ülkemizi temsil eden sporculari agirlayacak. Tokyo Olimpiyatlari Jimnastik Bronz Madalya sahibi ve Göztepe sporcularindan Ferhat Arican, Savkar Cimnastik sporcularindan Akdeniz Oyunlari, Avrupa ve Dünya Sampiyonu Ibrahim Çolak, Dünya Ikincisi Akdeniz Oyunlari Sampiyonu Ahmet Önder, Avrupa Üçüncüsü Adem Asil, İçel Challenge cup sampiyonu Nazli Savranbasi fuarda ziyaretçilerle bulusacak.

Izmir Enternasyonal Fuari’nda neler olacak?

90. Izmir Enternasyonal Fuari; teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eglencenin her yas grubuna hitap eden etkinliklerle Izmirlileri karsilayacak. Ünlü sanatçilarin sahne alacagi konserler, Mogambo geceleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokagi ve Yüz Yüze Sohbetler, çocuklar için oyun alanlari, spor alani, bilgi yarismasi, özel sergileri, kültürel ve sanatsal etkinlikler konuklara sunulacak. Izmir Enternasyonal Fuari’nin tarihini anlatan IEF 90. Yil Sergisi de ziyaretçileri geçmise götürecek.

Izmir Enternasyonal Fuari’na renk katacak etkinliklerden birisi de “Belediyeler Sokagi” olacak. Izmir Büyüksehir Belediyesi basta olmak üzere komsu kentlerden de katilimci belediyelerin yer alacagi sokakta, ilçeler hem kendilerini tanitma firsati bulacaklar hem de belediyecilik anlaminda atilabilecek yeni adimlar üzerine görüslerini dile getirebilecek. Seferihisar, Karsiyaka, Torbali, Ödemis, Bornova, Menderes, Narlidere, Bayrakli, Foça, Buca, Konak, Dikili, Urla, Burdur, Edirne ve Hatay belediyeleri katiliyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi ise bu yil fuara “cittaslow” temasi ile katilacak.

2022’ye dair umut dolu baslangiç

Çim Konserleri, Mogambo Geceleri, Oyun ve Teknoloji Alani, Açikhava Tiyatrosu Etkinlikleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokagi ve Yüz Yüze Sohbetler, Zipline Oyun Alani, Izmir Sahnesi, Izmir Çocuk Sahnesi, Fuar Çocuk Kulübü, Sef Sensin, Spor Alani, Bilgi Yarismasi, IEF Tarihi Sergisi ile ziyaretçilerine keyifli, eglenceli ve sanat dolu günler geçirmeyi hedefleyen Izmir Fuari, umut dolu bir baslangiç için 2022 yilini beklemeye devam ediyor.

Sponsorlar Folkart ve Migros

Bu yil 90. kez yapilacak Izmir Enternasyonal Fuari; Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, IZFAS tarafindan düzenlenecek. 3 – 12 Eylül tarihleri arasinda yapilacak Fuar’in Ana Sponsoru Folkart, Etkinlik Sponsoru ise Migros oldu.

Pandemi önlemleri için siki takip

90. IEF’de etkinlikler; pandemi kosullari gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsami ile düzenlenecek. Ziyaretçi girisleri maskeli, kapali alanlarda HES kodu alinarak ve alan yogunluguna göre kontrollü olarak saglanacak. Fuar, Dünya Saglik Örgütü, Saglik Bakanligi ve TOBB kurallari dogrultusunda yapilacak. Fuarin giris ücretleri; tam 5 TL, ögrenci 3,50 TL olarak düzenlendi.

Kültürpark’in tüm kapilarindan giris-çikis yapilabilecek. Fuar, 08.00-23.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilecek. Etkinlikler ise 16.00 itibariyle baslayacak.

Kaynak: İHA