12 Yil Sonra Yeniden Basladigi Halterde 41 Yasinda Türkiye Sampiyonu Oldu

Milli takim formasiyla katildigi müsabakalarda Avrupa sampiyonlugu ve dünya ikinciligi bulunan görme engelli Mehmet Emin Erdogan, sakatligi nedeniyle yillarca ara verdigi halterde birincilige ulasti Erdogan: 'Müsabakalarda en yasli sporcu olarak gençleri geride biraktim. Hedefim, Gürcistan'da yapilacak dünya sampiyonasinda 210 kilo kaldirmak' 'Orada ülkemizi en iyi sekilde temsil etmek, bayragimizi göndere çekmek ve Istiklal Marsi'mizi okutmak'

AHMET KAPLAN - Diyarbakir'da sakatligi nedeniyle yillarca ara verdikten sonra yeniden basladigi halterde Türkiye birincisi olan görme engelli Mehmet Emin Erdogan'in hedefi dünya sampiyonasinda da derece elde etmek.

Çocukken geçirdigi hastalik nedeniyle yüzde 70 görme kaybi yasayan Erdogan, ailesinin geçimine katki saglamak için insaat malzemesi satisi yapan bir is yerinde çalistigi sirada beden ögretmeninin tavsiyesi üzerine haltere basladi.

Spora baslamadan önce tek aktivitesi ev ve is yeri arasinda katettigi 100 metre olan Erdogan, halterde siki çalismayla ilk olarak 2005'te katildigi müsabakada Türkiye birinciligi elde ederek milli formayi giymeye hak kazandi.

- Sakatlaninca haltere 12 yil ara verdi

Çek Cumhuriyeti'nde 2006'da Avrupa Görme Engelliler Halter Sampiyonasi'nda birinci, 2007'de Brezilya'da Dünya Görme Engelliler Halter Sampiyonasi'nda ikinci olan Erdogan, 2009'da ABD'de düzenlenen dünya sampiyonasina hazirlik sürecinde antrenmanda yasadigi sakatlik nedeniyle çok sevdigi spora ara vermek zorunda kaldi.

Uzun süren tedavisinin ardindan 13-15 Temmuz'da Konya'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Halter Sampiyonasi'na katilmak için yeniden hazirlik yapmaya baslayan 41 yasindaki Erdogan, çevresindekilerin "Yaslisin, yapamazsin" sözlerine ragmen sampiyonaya siki bir sekilde hazirlandi.

Erdogan, sampiyonada 67,5 kiloda tek seferde 170 kilo kaldirarak birinci olmanin sevincini yasadi.

Tekrar milli formayi giymeye hak kazanan Erdogan, ekim ayinda Gürcistan'da düzenlenmesi planlanan dünya sampiyonasina katilacak.

- "Kim bilir ne olimpiyat sampiyonlari dört duvar arasinda bekliyor"

Ayni zamanda Diyarbakir Kayapinar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Baskani olan Mehmet Emin Erdogan, AA muhabirine, sakatlik nedeniyle ara verdigi dönemde bos durmadigini ve bugüne kadar kendisi gibi görme engellileri sporda belli noktalara tasimak için çalismalar yaptigini söyledi.

Kendisi gibi görme engellileri halter, judo, yüzme, futbol gibi alanlarda egittigini aktaran Erdogan, engellilerin spor sayesinde dört duvar arasindan kurtuldugunu, onlari spor müsabakalarina hazirladiklarini, basari elde ettikleri ve ruhsal durumlarinin düzeldigini belirtti.

Beden egitimi ögretmeninin tavsiyesinin yasamina yön verdigini vurgulayan Erdogan, "Kim bilir ne olimpiyat sampiyonlari dört duvar arasinda bekliyor. Sporla tanismadan önce rutin bir hayatim vardi. Is ve ev arasi gidip geliyordum. Herhangi bir aktivitem yoktu. Sporla tanistiktan sonra dünyanin öbür ucuna Brezilya'ya kadar gittim." dedi.

- "Gençleri geride biraktim"

Doktordan onay aldiktan sonra Konya'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Halter Sampiyonasina katilmak için tekrar idmanlara basladigini belirten Erdogan, bazi kisilerin hazirlanmasini elestirdigini aktardi.

Erdogan, söyle devam etti:

"Bazi kisiler, 'senin yasin 41 olmus, bu yasta spor yapmak da ne demek' dediler. Engel olmaya çalistilar. Geçmiste oldugu gibi ben bu laflara kulak asmadim. Ben de 'kendime güveniyorum, inaniyorum ve yapacagim.' dedim. Onlara uysaydim, sampiyonada birincilik gelmezdi. Sampiyonaya katildim ve bana 'yaslisin, yasin geçmis' diyen kisilerin yüzünü de kara çikardim. Madalyayi alarak onlara cevap verdim."

Dünya sampiyonasina hazirlandigini dile getiren Erdogan, sampiyonada Türkiye'yi en iyi sekilde temsil edecege inandigini anlatti.

Konya'daki müsabakada kendisinden genç 23 sporcuyu geride biraktigini aktaran Erdogan, "Müsabakada en yasli sporcu olarak gençleri geride biraktim. Hedefim, Gürcistan'da yapilacak dünya sampiyonasinda 210 kilo kaldirmak. Orada ülkemizi en iyi sekilde temsil etmek, bayragimizi göndere çekmek ve Istiklal Marsimizi okutmak." ifadelerini kullandi.

- "Hiçbir sey bize engel olamaz"

Engellilere tavsiyede bulunan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kimseye kulak asmasinlar, dört duvar arasinda oturmasinlar. Ben yaptim onlar da yapabilir. Engellilere örnek olabiliyorsam ne mutlu. Hiçbir sey bize engel olamaz, yeter ki yetenegimizi kesfedelim ve bu yetenegimizi sergileyelim."

Kaynak: AA