Görme Engelli Çocuklar Sudan Korkarken Madalyaya Kostu

Konya’da kayit olduklari spor kulüplerine ilk geldikleri dönemde sudan korkan görme engelli çocuklar, ögretmenlerinin destegi ve kendi azimleri ile katildiklari Görme Engelliler Yüzme Türkiye Sampiyonasi’ndan 9 madalya ile döndü.

Konya’da dogustan görme engelli olan 9 yasindaki Süleyman Öztoprak, 11 yasindaki Eymen Ince ve 12 yasindaki Tuana Filiz, üç ayri engelliler spor kulübünde spor yapmaya basladi.

Brans taramasi yapilan 3 çocugun yüzmeye uygun oldugunun tespit edilmesinin ardindan sporcu adayi olarak belirlenen çocuklar Gençlik ve Spor Il Müdürlügü yüzme antrenörü Gülsah Tekin ile çalismaya basladi.

Genel ve isinma hareketlerine alisan çocuklar, yüzme ögrenmesi için havuza götürüldü. Suya girmekten korkan çocuklari, antrenör Gülsah Tekin uzun çalismalarin ardindan havuza alistirdi. Azimle çalismalara devam eden çocuklar, 24-26 Agustos tarihleri arasinda Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafindan Istanbul’da düzenlenen Görme Engelliler Yüzme Türkiye Sampiyonasi’na katildi.

Sampiyonada, Karatay Engelliler Spor Kulübü sporcusu Tuana Filiz 200 metre serbestte altin, 100 metre serbestte gümüs ve 50 metre sirt üstü ile 50 metre serbestte 2 bronz madalya, Konya Görme Engelliler Spor Kulübü sporcusu Süleyman Öztoprak altin madalya, Mevlana Engelliler Spor Kulübü sporcusu Eymen Ince ise 100 metre serbestte altin, 100 metre sirt üstünde gümüs ile 50 metre serbest ve 50 sirt üstünde 2 gümüs madalya kazanarak Konya’ya döndü.

Tekin: “Çocuklarimiz sudan korkarken madalyaya kostu”

Sporcu 3 çocukla yakindan ilgilenen Gençlik ve Spor Il Müdürlügü yüzme antrenörü Gülsah Tekin, “Çocuklarimiz sudan korkarken madalyaya kostu. Bu benim için çok büyük bir tecrübe oldu. Onlar basariya kosup madalya aldikça ben kenarda agladim diyebilirim. Çocuklarimiz önce sudan ve havuzdan korkuyordu çünkü bilmedikleri bir ortam, bilmedikleri bir bir seye temas ediyorlardi ilk kez. Atlama korkulari vardi, biz bunu birlikte tutunarak atladik. Küçük sporcumuz Süleyman ise çok fazla üsüyordu artik biz de bunu oyunlarla hareket etmeye basladik. Suanda ise biz çocuklarimizla Türkiye Milli Takim Seçmelerine katildik. 2 yildir pandemi dolaysiyla biz çocuklarimizla antrenman yapamadik. Konya’daki yapimi devam eden havuzumuz da bitme asamasinda. Bitince insallah bizim hedefimiz milli takim kampina seçilmek” cümlelerine yer verdi.

“Biz onlarla birlikte bu yolu kat ettik”

Kendisine de bu alanda büyük bir tecrübe oldugunu anlatan antrenör Gülsah Tekin, “Ben daha önce bu sekilde hiçbir deneyim kazanmamistim. Ama çocuklarimizla birlikte bazi konulari ben de onlarla birlikte ögrendim. Biz çocuklarimizla birlikte bu yolu astik. Ama çocuklarimizin bir yandan eksigi diger seyleri kapatiyor. Duyma algilari daha çok açik, o yönden bize hiçbir sikinti olmadi. Biz onlarla birlikte bu yolu kat ettik” seklinde konustu.

Engelli çocugu bulunan ailelere uyarilarda bulunan Gülsah Tekin, çocuklarin bazi seyleri sporla daha rahat asabileceklerini ifade ederek, "Aileler genellikle bu durumlara müsaade etmiyor, engelli birey olduklari için biraz daha temkinli yaklasiyor. Yüzme ve benzeri sporlarla bu çocuklar hayatlarini daha rahat sekilde yasasinlar” diye konustu.



Kandemir: “Bu tür çocuklarin sporla iç içe olmalari önemli”

Konya Görme Engelliler Spor Federasyonu Konya Il Temsilcisi Mustafa Kandemir, “Bu tür çocuklarin sporla iç içe olmalari sporun içinde olmasi kendileri ifade etmeleri etkenindeki önemi çok büyük. Gerek sosyal profil açisinda gerekse toplumsallasma açisindan bunlarin önemi yadirganamayacak kadar büyük. Bir engelli ailesi veya engelli birey sunu kesinlikle unutmasin sporun hiçbir zaman dili, dini, irki, cinsiyeti ve engeli yoktur herkesi tek noktada toplayan tek olgu spordur. Biz de bu olgu üzerinden hareketle görme engellilerimiz topluma kazandirmak için daha önceden de toplumsallastirma amaciyla yetenekli çocuklarimizi performans sporcusu, milli takimlara gönderme ve olimpiyatlara göndermeyi hedefledik” ifadelerini kullandi.

Filiz: “Ilk basladigimda sudan korkuyordum”

Ilk spora basladigindaki korkularini anlatan Tuana Filiz, “Ilk basladigimda sudan korkuyordum. Diger arkadaslarimla bu sorunu da hocamiz sayesinde atlatarak azimle buraya kadar geldim. Diger arkadaslarim da vazgeçerim demesinler ben her zaman azim ettim ve basardim onlarda basarabilir” dedi.

Süleyman Öztoprak ile Eymen Ince de azim ve sabirla bu çalismalari yaparak havuz korkularini yenerek bu basariya kavustuklarini belirtti.

Kaynak: İHA