Yeni Balik Sezonundan Bir Kötü Bir De Iyi Haber

Kocaeli’nin Kandira ilçesinde bulunan Kefken Limani’ndaki balikçilar, yeni balik avi sezonu öncesinde hazirliklarini hummali sekilde sürdürüyor. 1 Eylül’de açilacak sezonda palamut avinin az olacagini öngören balikçilar, lüfer, hamsi ve çinekop türlerinde ise bol av yapacaklari söylediler.

Kocaeli’nin Kandira ilçesinde bulunan balikçi kasabasi Kefken’de balikçilar, 1 Eylül’de açilacak balik avi sezonuna hazirlaniyor. Kefken Limani’nda demirli teknelerini elden geçirerek bakimlarini yapan balikçilar, aglarini da onararak yeni sezon öncesi eksiklerini gidermeyi sürdürüyor. Büyük oranda hazirliklarin tamamlandigi limanda aglarini son kez kontrol eden balikçilar, sezon öncesi sofralarini balikla donatma hayali kuran vatandaslara bir kötü bir de iyi haber verdi. Geçen sene bolca avlanan palamut baliginin bu sene az olacagini söyleyen balikçilar, bolca avlanma yapmayi bekledikleri lüfer, hamsi ve istavrit ile kasalarini doldurma hayali kurduklarini dile getirdiler.

Yaklasik 4 aydir yeni sezonun açilmasini beklediklerini dile getiren Sezgin Atli adli balikçi, “Bu isi yaklasik 44 yildir, ilkokul bittiginden beri yapiyorum. Hayatimizi bununla idame ettiriyoruz. Balik sezonu yaklasiyor ve ben hazirliklarimi yapmayi bitirdim. Bazi arkadaslarim hazirliklarini yapmaya devam ediyorlar. Agustosun son gecesi saat 24.00’te Karadeniz’deki bütün takimlar hareketlenir. 4 ay boyunca zaten herkes bunu bekliyor, sonra ya nasip kismet deniliyor ve denize çikiliyor. Haziran ayinin 25-20’si gibi baslar, daha erken baslayanlarda var. Yani 1 Eylül’e kadar herkes takimini hazir hale getirir. 10-15 gün tekneler karada kaliyor, bakimini yapiyorlar. Saç teknelerde kuruma olayi olmadigi için biraz daha erken iniyor denize” dedi.



Palamut tutkunlarina kötü haber

Yeni sezondan palamut avinin az olacagini Atli, “Su anda palamutlar küçük. Her yerde oltayla yakaliyorlar yani çapari sezonu açildi. Palamutlarin boyu 24-30 santim arasi, 50 gramdan 250-300 grama kadar baliklar var ama asiri bir palamut yok Karadeniz’de. Bu sene palamut baligi tezgahta tanesi 20 TL’den 70-80 TL’ye kadar olabilir ama söyle söyleyeyim lüfer, sarikanat türü baliklari ve hamsiyi biz bu sene fazla bekliyoruz. Sezonun ilk açildigi gün büyük takimlar hamsiyi paket ederler” diye konustu.



Deniz salyasi baliklari Karadeniz’e kaçirdi

Marmara’da etkili olan deniz salyasi istilasinin baliklarin yer degistirmesine sebep oldugunu da belirten Atli, “Müsilajdan dolayi Marmara’daki Sarikanat, istavrit gibi baliklar Karadeniz’e bosaldi. Su an Karadeniz’de görülmeyen baliklar var, bunlar Marmara’dan geldi. Bu sene palamut baliginda pek bolluk yok ama diger baliklarda ucuzlama olur. Bu sene vatandasin en fazla tüketecegi balik hamsi ve istavrittir, diger baliklarda ise bütçe meselesidir. Su anda 25-30 santim arasi palamutlarin fiyati 15-20 TL arasi degisiyor. Suan az oldugu için ve sezon baslamadigi için öyle, bakalim sezon basladiginda ne olacak. Biz denize gittik, çapariye baktik açiklarda palamut görünmüyor. Açiklarda palamut oldugu zaman bol demektir bu, az balik oldugu zaman kiyilarda olur genelde. Büyük takimlar bu sene palamut tutacagini zannetmiyorum, tutarlarsa da çok az tutarlar az oldugundan dolayi. Balik oldugu zaman kiyiya gidiyor” seklinde konustu.



"Umutluyum bu sezon balik olacak"

Yeni sezondan ümitli oldugunu belirten Hasan Kaya adli balikçi ise, "Su aralar makinemizle ugrasiyoruz, ag bakimi, makine bakimlarimiza devam ediyoruz. Sezona 5-6 gün kaldi onu bekliyoruz. Sezonlar bitiyor, ömürler bitiyor geliyor ve gidiyor. Içimizde küçük de olsa bir heyecan var, umut var. Ben umutluyum bu sezon balik olacak. Olana da bereket versin diyecegiz ne yapalim."

Kaynak: İHA