Aksehir Onur Günü'nü Kutladi

Milli Mücadelede Bati Cephesi Karargahi göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Aksehir’de, Taarruz hazirliklarinin sona ererek, Karargahin tasindigi 24 Agustos 1922 tarihi anisina her yil düzenlenen “Aksehir Onur Günü” etkinlikleri bu yilda coskuyla kutlandi.

Onur Günü etkinlileri kapsaminda ilk tören Cumhuriyet Meydani’ndaki Atatürk Anitina çelenk sunulmasiyla basladi.

Törene; Aksehir Kaymakami Ahmet Sait Kurnaz, Garnizon Komutani Albay Tolga Yuvali, Aksehir Belediye Baskani Dr. Salih Akkaya, Ilçe protokolü, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sehit aileleri, gaziler ve vatandaslar katildi.

Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, törende yaptigi konusmada, zafere giden yolda Aksehir’in büyük önemi bulundugunu ifade ederek, “Aksehir, Milli Mücadelenin önemli bir safhasini teskil etmektedir. Bu kutlu mücadelenin önderleri, zafere giden yolda, siyasi ve askeri anlamda, stratejilerle donattiklari planlarini, sehrimize pay etmislerdir. Yürütmüs olduklari yüce davada, bizlere de, birer seref madalyasi kazanma imkanini bahsettiler. Tarihin hiçbir safhasinda, boyunduruk altina alinamayan aziz milletimizi, zincirler altina almayi amaçlayanlara karsi, Gazi Mustafa Kemal önderliginde, Anadolu’nun aziz evlatlari büyük bir mücadele baslatmistir. Bu milli mücadele ile nihayete ulasan, tarihe de, altin harflerle ismini yazdiran Büyük Taarruz’da, bagimsizligi ve vatani için, canini seve seve ortaya koyan, yüce Türk Milleti’ne, bugünün evlatlari olarak bizler; sükranlarimizi sunuyoruz ‘Bir avuç Türk, Dünyaya Medyan Okuyor’ diye alay ettikleri ve dahi küçümsedikleri Milli Mücadelenin Kahramanlari, Anadolu’yu arkasina alarak, düsmanlarina dünyayi zindan etmislerdi. Kurtulusun ve direnisin simgesi ve son kalesi olan Anadolu’nun evlatlari, yeniden dogusun, temsilciligi görevini layikiyla yerine getirerek, bizlere bugünün Türkiye’sini miras biraktilar. Milli Mücadelenin, altin harflerle yazildigi topraklarimizda, düsman kuvvetlerine son darbenin vurulmasinda, onlari denize dökmede ve bu topraklara bir daha adim atmamak üzere defetmemizde, sehrimizin katkisi oldu büyüktür. Zira Büyük Zafer diye adlandirdigimiz, Büyük Taarruz planinin adimlari, burada atilmistir. Canlari pahasina, ellerinden gelen tüm destegi orduya veren, Aksehirliler olarak bizler, bu kutlu günü yeniden hatirlamanin sevinci içerisindeyiz” dedi.

Baskan Akkaya’nin konusmasinin ardindan bir gazi ile bir ögrenci tarafindan siirler okundu ve Aksehir Belediyesi Mehter Grubu tarafindan bir gösteri sunuldu. Gösterinin ardindan protokol ve törene katilan heyet temsili olarak mehter grubu ve Atli Okçuluk Kulübü üyeleri esliginde Aksehir üstünden Afyon’a Yürüyüs yapti. Yürüyüs sonunda Aksehir Bati Cephesi Karargahi Müzesine ulasan heyete Aksehir Müze Müdürü Sevcan Karapiçak tarafindan müze gezdirilerek bilgiler verildi.



Büyük Taarruz Bisiklet Turu Aksehir Etabi

Etkinlikler kapsaminda Büyük Taarruz Bisiklet Turu Aksehir etabi da gerçeklestirildi.

Garnizon Komutanligi önünden baslayan Büyük Taarruz Bisiklet Turu Aksehir etabi, Aksehir Sehitligi’nde sona erdi. Belediye Baskani Dr. Salih Akkaya ve bazi protokol üyeleri de bisikletçilerle birlikte pedal çevirdi. Sehitlikte saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan bisikletçiler, Afyonkarahisar’a dogru pedal çevirdiler. Bisiklet Turu, Afyon etabinin da tamamlanmasinin ardindan düsmanin denize döküldügü Izmir’de sona erecek.

Onur Günü Futbol Turnuvasi

24 Agustos Onur Günü etkinlikleri kapsaminda düzenlenen Futbol Turnuvasi’nin final karsilasmasi da Sanayi Spor Kompleksi sentetik sahasinda oynandi. Aksehir Martispor Akademi, Beysehir Gençlik ve Spor Kulübü, Eskisehir Idmangücü Futbol Kulübü, Konya Anadolu Kartalspor, Ilgin Gençler Birligi, Meram Konyaspor F.O., Karapinar Belediyespor ve Afyon Konyaspor F.O. olmak üzere 8 kulübün U-12 takimlarinin mücadele ettigi turnuvanin final maçini Eskisehir Idmangücü Futbol Kulübü’nü maglup etmeyi basaran Ilgin Gençler Birligi kazandi. Karapinar Belediyespor da turnuvadan üçüncülükle ayrildi.

Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, final maçi sonrasinda yaptigi konusmada; turnuvanin ilk kez düzenlendigini hatirlatarak, bundan sonraki yillarda organizasyonu sürdürmek istediklerini belirtti.

Turnuvanin ilk 3 takimina kupalari, final maçini izleyen protokol üyeleri tarafindan takdim edildi.

Atli Okçular nefesleri kesti

Aksehir’deki etkinlikler Nasreddin Hoca Stadyumunda düzenlenen Atli Okçuluk gösterileri ile devam etti. Atli okçuluk gösterilerinde; etkinlige katilan 3 kulübün sporculari izleyenlere heyecanli ve cosku dolu anlar yasatti. Aksehir protokolü, bazi kamu kurum ve kuruluslari ile siyasi partilerin yöneticilerinin de izledigi gösteriler için Aksehirliler Nasreddin Hoca Stadyumu’nun tribünlerini doldurdu. Konya Atli Okçuluk Spor Kulübü, Eskisehir Sultan Atli Okçuluk Spor Kulübü (ESOK) ve Aksehir Nasreddin Hoca Atli Okçuluk Spor Kulübü okçulari, yaptiklari gösterileriyle izleyenleri büyüledi. Gösterilerin sonunda, Konya Atli Okçuluk Spor Kulübü Baskani Emre Kibar, Eskisehir Sultan Atli Okçuluk Spor Kulübü (ESOK) Baskani Cüneyt Buzlu ve Aksehir Nasreddin Hoca Atli Okçuluk Spor Kulübü Baskani Raif Yavuz’a protokol tarafindan birer plaket takdim edildi.

Tarihi Maç Yeniden Canlandirildi

Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi savas planlarini görüsebilmek ve komutanlari bir araya toplayabilmek amaciyla Bati Cephesi Karargahi olan Aksehir’de düzenledigi tarihi futbol maçi, Aksehir Onur Günü etkinlikleri çerçevesinde yeniden canlandirildi. Aksehir Nasreddin Hoca Stadyumu’nda Aksehirli Veteranlar ile Aksehir Garnizon Komutanligi takimi arasinda bir dostluk maçi yapildi. Maçi Aksehir Kaymakami Ahmet Sait Kurnaz, Garnizon Komutani Albay Tolga Yuvali, Aksehir Belediye Baskani Dr. Salih Akkaya, ilçe protokolü ve vatandaslar izledi. Berabere biten maç sonunda takim kaptanlarina maçi izleyen protokol tarafindan kupalari takdim edildi. Protokol üyelerinin ödül takdiminin ardindan hatira fotografi çekildi.

Dilek Fenerleri Gökyüzü ile Bulustu

Aksehir’deki son etkinlik gece Nasreddin Hoca Meydani’nda gerçeklestirildi.

‘Aksehir’den Zafere Dilek Feneri Gönderiyoruz’ adi altinda gerçeklestirilen etkinlikte Aksehir Belediyesi tarafindan dagitilan dilek fenerleri etkinlige katilan vatandaslar ve protokol üyelerince yakilara gökyüzüne birakildi. Renkli görüntülerin olustugu etkinlige vatandaslar ve çocuklar yogun ilgi gösterdi.

Kaynak: İHA