ADYÜ'nün Elektrikli Araci 'Cendere' Görücüye Çikiyor

Adiyaman Üniversitesi (ADYÜ), TÜBITAK tarafindan Intercity Istanbul Park Yaris Pisti’nde düzenlenmesi planlanan “Efficiency Challenge Electric Vehicle” yarislarina, elektrikli yaris arabasi “Cendere” ile katilacak.

Adiyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi, Makine Mühendisligi ve Elektrik Elektronik Mühendisligi bölümlerinin akademisyenleri ve ögrencileri tarafindan üretilen elektrikli yaris arabasi “Cendere”, 29 Agustos- 05 Eylül 2021 tarihleri arasinda görücüye çikacak.

“Cendere Team” adi verilen 20 kisilik yarisma takimi tarafindan tasarlanan ve montaj çalismalari sona eren aracin test sürüsü; ADYÜ Mühendislik Fakültesi bünyesindeki bilgisayar, elektrik-elektronik ve makine mühendisligi bölümlerinin akademisyen ve ögrencileri tarafindan gerçeklestirildi.

Takim danismani olarak görev yapan Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Serif Çitil, elektrikli aracin üretimi için uzun süredir çalistiklarini ve önemli bir yol kat ettiklerini söyledi.



Aracin elektrik aksami ve teknik donanimi hakkinda bilgiler veren Doç. Dr. Çitil “ Aracin kaporta aksami cam elyafli takviyeli kompozit malzemeden üretilmis olup, sasi aksami 6082 T6 alüminyum alasimdan üretilmistir. Araç, mekanik direksiyona ve hidrolik fren tertibatina sahiptir. Araçta, yürümesi için 3 KW ’lik yerli firçasiz DC motor kullanilmistir. Aracin bataryasi 400 adet Lityum iyon (Li-ion) pilden olusan 5KW’lik enerji depolama kapasitesine sahip olup yerli olarak konfigüre edilmistir. Aracin batarya kontrol devresi, araç kontrol sistemi, yerlesik sarj birimi de yerli olarak konfigüre edilmis olup tasarim, simülasyon ve yazilimlari üniversitemizde yapilmistir” dedi.

Çitil, 29- Agustos - 05 Eylül tarihleri arasinda gerçeklestirilecek olan yarislarda takim olarak sampiyonlugu hedeflediklerine vurgu yapti.

Aracin yapiminda büyük emekleri olan Ars. Gör. Abuzer Dogan, Takim Kaptani Hamza Can Uçar ve tüm ekibe emeklerinden ötürü tesekkür eden Çitil, “Adiyaman’i ve Üniversitemizi en iyi sekilde temsile edip, buraya basarili bir sonuçla dönecegiz” ifadelerini kullandi.

TÜBITAK tarafindan Intercity Istanbul Park Yaris Pisti’nde düzenlenecek olan “Efficiency Challenge Electric Vehicle” yarislarinda 58 takimin yer alacagi bildirildi.

Kaynak: İHA