Artvin'de Kafkasör Boga Güresleri Basladi

Artvin’de bu yil 40.’si düzenlenen boga güresleri, bin 200 rakimli Kafkasör Yaylasi’nda basladi. 13 yasindaki boga güresçisi arenada bogasiyla dans ederken, kadin boga güresçisi ise tribünden büyük destek aldi.

Artvin merkez ve ilçelerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, Kafkasör Yaylasi’nda basladi.

Bas, basalti, büyük orta, küçük orta, ayak, deste ve süperbas olmak üzere 7 kategoride gerçeklestirilen boga güresleri bölgede yogun ilgi görüyor. Boga yetistiricileri, kentin 1200 rakimli Kafkasör Yaylasi basta olmak üzere, 200 yildir yasatilan boga güresleri için besledikleri 400 ile 900 kilogram agirliginda olan bogalara büyük özenle bakiyor. Ot, saman, pekmez, kuru üzüm, arpa ve yumurta ile beslenen bogalar, antrenman yaptirilarak güreslere hazirlaniyor.

Artvin Belediyesi organizasyonunda, Artvin Kafkasör Geleneksel Boga Güreslerini Yasatma ve Yaylarini Koruma Spor Kulübü Dernegi tarafindan düzenlenen ödüllü boga güresleri festivalinin ilk gününde Deste, Ayak, Küçükorta ve Süperbas kategorilerinde 32 boga kozlarini paylasti.

Küçük boga güresçisi, sampiyonlugu bogasiyla dans ederek kutladi

Erzurum’dan güreslere katilan 13 yasindaki Hamza Çinar’a ait ‘Küçükefe’ isimli boga, deste kategorisinde birinci olarak sahibine 10 bin lira para ödülü kazandirdi. Birinciligi arenanin ortasinda bogasiyla dans ederek kutlayan küçük boga güresçisi seyircilerden büyük alkis aldi. Hamza Çinar, “Bogam burada da birinciligi aldi, beni çok duygulandirdi” dedi.



Kadin boga güresçisi büyük ilgi gördü

Küçükorta kategorisinden 500 kilogram ‘Ustura nisan’ isimli bogasini arenaya çikartan Sengül Turan (41) güresleri tribünden izleyenlerden büyük destek aldi. Kategorisinde birinci olarak sahibine 16 bin lira para ödülü kazandiran ‘Ustura nisan’ isimli boganin sahibi Sengül Turan, “Dogdugundan beri ben bakiyorum bogama. Bu is erkek isi dediler aldirmadim. Tribünde çok sayida insandan destek aliyorum. Hem cinslerim kadinlar bile zor degil mi, yorulmuyor musun nasil dayaniyorsun diyor. Evet bogacilik zor is. Ama biz onlarla zaman geçirince bütün yorgunlugumuzu unutuyoruz. Hayvan sevmenin kadini erkegi olmaz. Bizde bogamizi seviyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.

Büyük orta, bas alti ve bas kategorilerindeki bogalar festivalin 2. gününde Kafkasör Arena’da sahne alacak.

Kaynak: İHA