Artvin'de Boga Güresleri Ilgi Gördü

'Ustura Nisan' isimli sampiyon bogayi yetistiren Sengül Turan: 'Çok mutluyum, bugün sampiyon oldu. Bogamla gurur duyuyorum. Bogama 10 yildir emek veriyorum. Boga yetistiriciligi sadece erkek isi degil. Ben kadin olarak bu isi severek yapiyorum. Yaptigim en iyi is bu'

Artvin'de bu yil 40'incisi düzenlenen "Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali" boga güresleri ile basladi.

Artvin Belediyesi koordinesinde, Artvin Kafkasör Geleneksel Boga Güreslerini Yasatma ve Yaylalarini Koruma Spor Kulübü Dernegi tarafindan, yörede 200 yili askin geçmise sahip boga güresleri gelenegini yasatmak amaciyla düzenlenen güresler, 1200 rakimli Kafkasör Yaylasi'nda gerçeklestirildi.

Boga güreslerinin ilk gününde "deste", "ayak", "küçük orta" ve "süperbas" kategorilerinde 32 boga mücadele etti.

"Deste" kategorisinde Hamza Çinar'a ait "Küçükefe", "ayak" kategorisinde Mehmet Kuri'ye ait "Katliam", "küçük orta" kategorisinde Sengül Turan'a ait "Ustura Nisan", "süperbas" kategorisinde ise Mehmet Baki Bayram'a ait "Akif Reis" isimli bogalar birinci oldu.

"Deste" ve "süperbas" kategorilerindeki sampiyon bogalarin sahipleri 10 bin lira ile ödüllendirilirken, "ayak" kategorisinde sampiyon boganin sahibine 13 bin lira, "küçük orta" kategorisindeki sampiyon boganin sahibine de 16 bin lira verildi.

Vatandaslarin, sampiyon olan bogalarin etrafinda horon oynayarak kutlama yapmalari renkli görüntüler olusturdu.

Festivale katilan binlerce kisi, arena çevresindeki tribünlerden serin havaya ragmen güresleri izledi. Bazi kisilerin ise ormanlik alanda çadir kurarak doganin keyfini çikardigi görüldü.

Seyirciler, "Ustura Nisan" isimli sampiyon boga ile arenaya çikan Sengül Turan'i alkislarla karsiladilar.

Turan, gazetecilere yaptigi açiklamada, bogasiyla gurur duydugunu belirterek, "Çok mutluyum, bugün sampiyon oldu. Bogamla gurur duyuyorum. Bogama 10 yildir emek veriyorum. Bütün emeklerim helal olsun." dedi.

Boga yetistiriciliginin sadece erkek isi olmadigini vurgulayan Turan, "Ben kadin olarak bu isi severek yapiyorum. Yaptigim en iyi is bu. Yorucu bir is ama ben çok büyük bir heyecanla yapiyorum." diye konustu.

Boga güreslerini izlemek için Bursa'dan gelen Necmi Yildirim, "Aslen Artvinliyim ama uzun yillardir Bursa'da yasiyorum. Her sene gelmeyi çok istiyordum. Bu seneye kismet oldu. Simdiye kadar televizyonlardan izliyorduk. Bu sene ailemle birlikte gerek canli izledim." ifadesini kullandi.

Artvin'in yer alti ve üstü zenginlikleri ile harika bir yer oldugunun altini çizen Yildirim, festivaller vesilesiyle herkesi Artvin'i görmeye davet etti.

Duygu Yildirim ise ilk kez boga güresi izledigini ve son derece keyif aldigini söyledi.

Güresler yarin, "büyük orta", "basalti" ve "bas" kategorisindeki bogalarin arenaya çikmasinin ardindan sona erecek.

Boga güreslerini, CHP Artvin Milletvekili Ugur Bayraktutan, CHP Istanbul Milletvekili Yunus Emre, Artvin Belediye Baskani Demirhan Elçin, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sitki Bilgin de izledi.

Kaynak: AA