GÜNDEM / 18 Agustos 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed'i resmi törenle karsilayacak, bas basa ve heyetler arasi görüsmeler ile ortak basin toplantisinin ardindan Ahmed onuruna resmi aksam yemegi verecek.

(Ankara/16.00/16.15/17.15/18.00/18.30) (Fotografli-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Ayancik kriz merkezinde koordinasyon toplantisina katilacak ve Babaçay köyünde selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak. Yanik ayrica Bozkurt ve Abana'da selden etkilenen bölgeleri inceleyecek, Bozkurt kriz merkezinde koordinasyon toplantisi ile afet koordinasyon toplantisina istirak edecek.

(Sinop/10.30/11.15/Kastamonu/15.30-21.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, orman yanginlarindan etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

(Mugla/10.50-17.10) (Fotografli-Görüntülü)

3- TBMM Müsilaj Sorunu Arastirma Komisyonunun Istanbul Istisare Toplantisi, Marmara Denizi'ne kiyisi olan illerin belediye baskanlarinin katilimiyla Conrad Istanbul Hotel'de düzenlenecek.

(Istanbul/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI FINANS

1- Ticaret Bakani Mehmet Mus, Irak Cumhurbaskani Berhem Salih ve Basbakani Mustafa Kazimi tarafindan kabul edilecek, is dünyasinin katilimiyla yuvarlak masa toplantisina katilacak, Ticaret Bakani Alaa Ahmed Hassan Obaid ve Ulastirma Bakani Nasser Hüseyin Bander Sibili ile görüsecek.

(Bagdat)

DÜNYA DIPLOMASI

1- AB içisleri bakanlari, Litvanya'nin talebi üzerine Belarus sinirindaki göç krizini görüsmek üzere olaganüstü toplanacak.

(Brüksel) (Fotografli-Görüntülü)

2- Afganistan'da Taliban'in ülke genelinde kontrolü ele geçirmesinin ardindan gelismeler izleniyor. (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Kastamonu, Sinop ve Bartin'daki sel felaketine iliskin gelismeler izleniyor. (Fotografli-Görüntülü)

2- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

KÜLTÜR SANAT

1- Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Uluslararasi Prof. Dr. A. Haluk Dursun Türk Kültürü Sempozyumu"na katilacak.

(Ankara/10.00) (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- 2021 CEV Kadinlar Avrupa Voleybol Sampiyonasi, Sirbistan, Hirvatistan, Romanya ve Bulgaristan'in ev sahipliginde baslayacak. D Grubu'nda bulunan Türkiye ilk maçinda Romanya ile karsi karsiya gelecek.

(Kalosvar/20.30)

2- Besiktas Vodafone Kadin Futbol Takimi, UEFA Kadinlar Sampiyonlar Ligi 1. Eleme Turu'nda, Juventus Antrenman Sahasi'nda Avusturya'nin St. Pölten takimiyla karsi karsiya gelecek.

(Torino/22.00)

3- Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira ve takimdan bir futbolcu, UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakipleri HJK Helsinki ile yapacaklari ilk maça iliskin Ülker Stadi'nda düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak. Sari-lacivertli ekip son antrenmanini tesislerinde yapacak.

(Istanbul/15.00/18.00) (Fotografli-Görüntülü)

4- Finlandiya ekibi HJK Helsinki'de Fenerbahçe maçi öncesi teknik direktör Toni Koskela'nin basin toplantisi ve son antrenman Ülker Stadi'nda gerçeklestirilecek.

(Istanbul/21.00/21.30) (Fotografli-Görüntülü)

5- Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ve takimdan bir futbolcu UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakipleri Randers ile persembe günü deplasmanda yapacaklari maça iliskin düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak. Takim son antrenmanini da maçin oynanacagi Cepheus Park Randers stadinda yapacak.

(Randers/18.30/19.00) (Fotografli-Görüntülü)

6- Randers takim, Galatasaray maçi öncesi son antrenmanini müsabakanin oynanacagi Cepheus Park Randers stadinda yapacak ve ardindan teknik direktör Thomas Thomasberg bir basin toplantisi düzenleyecek.

(Randers/16.00/17.30) (Fotografli-Görüntülü)

7- Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avci ve takimdan bir futbolcu UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turunda Roma'yi konuk edecekleri maça iliskin düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak. Bordo-mavili ekip son çalismasini da Medical Park Stadi'nda yapacak.

(Trabzon/17.30/18.00) (Fotografli-Görüntülü)

8- Roma Teknik Direktörü Jose Mourinho ve takimdan bir futbolcunun basin toplantisi Medical Park Stadi'nda düzenlenecek.

(Trabzon/20.30) (Fotografli-Görüntülü)

9- Sivasspor Teknik Direktörü Riza Çalimbay ve takimdan bir futbolcu, UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turundaki rakipleri Kopenhag ile persembe günü yapacaklari ilk maça iliskin düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak. Takim son çalismasini da tesislerinde yapacak.

(Sivas/16.30/17.00) (Fotografli-Görüntülü)

ÖZEL HABER

1- Kovid-19 süphesiyle acil servislere basvuran gençlerin sayisi artiyor

- Ankara Sehir Hastanesi Acil Tip Klinigi Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oguztürk:

- "Acil servise basvuran hastalar içinde yogun bakim ve servise yatirdigimiz genç hastalar var"

- "Bu gençlere sordugumuz zaman maalesef eksik doz asilari oldugunu görüyoruz. Birinci dozdan sonra ikinci dozu yaptirmayanlarin veya hiç asi yaptirmayanlarin oldugunu görüyoruz"

(Aybüke Inal Kamaci/Ankara)

2- ÖNLEMI HAYAT KURTARAN AFET: DEPREM- Kentsel dönüsümle 775 bin 339 konut ve is yeri yenileniyor

- Çevre ve Sehircilik Bakanligi, 59 ilde 13 bin 500 hektar büyüklügünde "riskli alan", 57 ilde 51 bin 479 hektar "rezerv yapi alani", 37 ilde 17 bin 604 hektar büyüklügünde "kentsel dönüsüm ve gelisim proje alani", 11 ilde 595 hektar büyüklügünde "yenileme alani" olarak belirlenen rezerv yapi alaninda çalismalarini sürdürüyor

- Bakanlik, riski alanlarda ve yapilarda yer alan 774 bin bagimsiz birimin tahliye ve yikim islemleri tamamladi

- Dönüsüm alanlari ve riskli yapilarda bulunan 1 milyon 524 bin bagimsiz birimde ikamet eden 6 milyon vatandasin can ve mal güvenligini teminat altina alacak dönüsüm faaliyetlerinin gerçeklestirilmesi için 17 milyari askin kaynak saglandi

(Yildiz Nevin Gündogmus/Ankara)

3- Iklim degisikligi Trakya'da bugday ve ayçiçegi üretimini tehdit edecek

- ITÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Levent Saylan:

- "Iyimser iklim degisikligi senaryosuna göre, 2020 yilindan 2100 yilina kadar olan dönemde ayçiçegi gelisme döneminde Trakya'da ortalama hava sicakligi 4,3 derece artabilir. Ayni sekilde modellerle, Trakya'da ayçiçegi bitkisinin gelisme döneminde 2100 yilina kadar yagislarda genelde bir azalma egilimi belirlenmistir"

- "Iyimser iklim degisikligi senaryosunda dahi bitki gelisimi modellerinden birinin sonuçlarina göre, 2100 yilina kadar ayçiçeginin bir kültür tipi için verim miktari Kirklareli'nde yüzde 18'e, Edirne'de yüzde 30'lara kadar azalabilir. Benzer sekilde mesela Kirklareli'nde bugday verimi gelecekte yüzde 30'lara kadar azalabilir. Bununla birlikte gelecekte artan sicakliklar neticesinde bitkilerin su tüketimlerinin artacagi da belirlenmistir. Bu tarimsal kuraklik durumunun artmasina neden olabilir"

(Hikmet Faruk Baser/Istanbul)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.

Kaynak: AA