Olimpiyat Sampiyonu Busenaz Sürmeneli Yurda Döndü

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari’nda kadinlar boksta 69 kiloda altin madalya kazanan Busenaz Sürmeneli yurda döndü. Havaalaninda basin mensuplarina açiklamalar yapan milli sporcu, “Türk kadininin yapabileceklerini göstermekten çok mutluyum. Bu madalya hayal kuran bütün çocuklara, hiç pes etmeyen Türk kadinlarina ve Türkün gücünü gösteren herkese armagan olsun” dedi.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari’nda kadinlar boksta 69 kiloda sampiyon olan Busenaz Sürmeneli, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, Atletizm Federasyonu Baskani Fatih Çintimar ile birçok sporcunun aralarinda bulundugu olimpiyat kafilesi yurda döndü. Istanbul Havaalani VIP Terminal girisinde alkislarla karsilanan kafileye çiçekler verildi.

Boks Federasyonu Baskani Eyüp Gözgeç, Trabzonspor Kulübü Baskani Ahmet Agaoglu, Gaziosmanpasa Belediye Baskani Hasan Tahsin Usta’nin yani sira pek çok isim olimpiyat altin madalyasinin sahibi Busenaz’i karsilamak için havaalanina geldi.

Mehmet Baykan: “Her sporcumuzun madalyalarinin ayri ayri hikayeleri var”

“Kamuoyu olimpiyatlari yasadigimiz 25 güne sahit olsa da basta Busenaz olmak üzere tüm sporcu arkadaslarimizin elde ettikleri basarilarin arkasinda yillar var” diyen Mehmet Baykan, “Bize göre yillar, onlara göre yasadiklari zaman dilimi zorluklarla asirlar var. Bu madalya ve diger aldigimiz madalyalar bir anin, bir sonucun, bir müsabakanin eser degil. Ben, Cahit hocamin 2013 yilinda attigi bir tweeti biliyorum; ‘Allah’im, Trabzon’a bir olimpiyat sampiyonuyla dönmeyi nasip et’. Yine Busenaz’in, Cumhurbaskanimiza verdigi sözü biliyoruz; ‘Bu madalyayi size getirecegim’. Her sporcumuzun madalyalarinin ayri ayri hikayeleri var. Ama bunlarin hepsi su anda yanimizda bulunan olimpiyat altin madalyasinin sahibi boksörümüz Busenaz kizimizin sahsinda toplaniyor. Sporcularimiza emek veren, katki saglayan kulüplerimize, federasyonlarimiza, antrenörlerimize, görünmez kahramanlarimiza tesekkür etmek 83 milyonun her birinin boynunun borcudur. Demistik ki artik havaalanlarinda sporcularimizi karsilama ofisleri kurulacak, her gün bu ülkenin uçaklari bir basarili sporcu indirecek. Olimpiyatlarla bu süreç basladi, devam edecek” ifadelerini kullandi.

Busenaz Sürmeneli: “Bu madalya Türkün gücünü gösteren herkese armagan olsun”

Çocukluk hayalini gerçeklestirdigini belirten Busenaz Sürmeneli ise duygularini su cümlelerle anlatti:

“Burada gördügünüz sadece bir madalya. Ama içinde neler yatiyor sadece ben ve hocam Cahit Süme ile teknik heyet biliyor. Aci var, gözyasi var, antrenmanda çektigim zorluklar var. Her sey bu madalyanin içinde. Çocukluk hayalim avuçlarimin içinde. Küçük bir çocuktum, olimpiyatin ne oldugunu bilmeden Cahit hocam bana her zaman; ‘Olimpiyata gidecegiz. Orada final oynayacagiz, altin madalya alacagiz’ dedi.

Evet, hocam basardik, olimpiyat madalyasini aldik. Çok mutluyum, çok gururluyum. Türk kadini olmaktan, Türk kadininin yapabileceklerini göstermekten çok mutluyum. Bu madalya hayal kuran bütün çocuklara, hiç pes etmeyen Türk kadinlarina ve Türkün gücünü gösteren herkese armagan olsun, umut isigi olsun. Yanginimizda çalisanlara, evleri barklari yananlara, cani küçücük bile aciyan herkese umut isigi olsun. Allah bana nasip etti, 108 sporcumuza da insallah nasip eder bu duyguyu. Tarif edilemez bir duygu. Avrupa sampiyonlugu, dünya sampiyonlugu yasadim ama bu bambaska bir duygu. Aglayarak aldim madalyayi ama iyi ki de aglamisim. Türk kadini olmaktan gayet mutlu ve gururluyum.”

Cahit Süme: “Bundan sonra da elimizden gelen her seyi yapacagiz”

Busenaz’in antrenörü Cahit Süme, Türk sporu için çalismaya devam edeceklerini söyleyerek, “Busenaz Sürmeneli bundan önceki boks yasantisinda 5 kez Avrupa, 3 kez dünya sampiyonu oldu. Sayisiz uluslararasi turnuvalar sampiyonluklari var. Bütün bu sampiyonalarda Istiklal Marsimizi dinledik, çok yogun duygular yasadik. Bizi seven insanlari sevindirdik ama olimpiyat hayali bambaska. Olimpiyat hayalinin duygularini çok merak ediyordum. Bunu yasadik, iliklerimize kadar hissettik. Çok mutluyuz, devam edecek. Bundan sonra da elimizden gelen her seyi yapacagiz, Türk sporu için” seklinde konustu.

Türkiye Boks Federasyonu Baskani Eyüp Gözgeç de madalya için emegi geçen herkese tesekkürlerini iletti.

Ahmet Agaoglu: “Olimpiyat çok farkli”

Olimpiyat madalyasinin çok farkli bir duygu olduguna dikkat çeken Ahmet Agaoglu, “Avrupa, dünya sampiyonu olabilirsiniz. Bu dünya sampiyonasini kaybetseniz, bir sonraki sene madalyayi kazanma ihtimaliniz var ama olimpiyat çok farkli. Yaklasik dünyada 500 milyon aktif sporcu kota almak için 4 yil boyunca mücadele ediyor. Bunlarin içerisinde sadece 12-13 bin tanesi olimpiyatlara gidebiliyor. Onlarin içerisinden de 350-360 tanesi bu altin madalyayi gögsüne takma sansina sahip oluyor. Ben Busenaz madalyayi aldiktan sonra da ifade ettim; ne çocuklugunu yasayabildi ne gençligini yasayabildi. Gece gündüz hocasiyla birlikte inanilmaz bir çalisma. Onun için olimpiyat madalyasi çok farkli seyler ifade ediyor. Busenaz gibi benim de hayalim vardi. Ben de aktif sporcuydum. ‘Allah’im bana bir olimpiyat madalyasi nasip et’ diye ben de çok dua etmistim. O madalya bugün kulüp baskani olarak nasip oldu. Bu yüzden çok mutluyum” diye konustu.



Hasan Tahsin Usta: “Türk kadini, Karadeniz kadini yaparsa iste böyle yapar”

Çok mutlu oldugunu aktaran Gaziosmanpasa Belediye Baskani Hasan Tahsin Usta da, “Bunda gururlanmamak, aglamamak mümkün degil. Bizi Istiklal Marsi’ni söylerken orada aglatti, burada duygulandirdi. Sunu gördük, Türk kadini, Karadeniz kadini yaparsa iste böyle yapar. Tebrik ediyoruz, gururumuz” açiklamasini yapti.

Kaynak: İHA