Olimpiyatlarin Tokyo'daki Ayagi Seyircisiz Olacak

Japonya’da gerçeklestirilecek Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari’nin baskent Tokyo’daki ayagi Covid-19 nedeni ile seyircisiz olacak.

Covid-19 salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari için geri sayim sürerken, organizasyonla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri netlik kazandi. Japonya hükümeti temsilcileri ve olimpiyat organizatörlerinin bugün gerçeklestirdigi toplantida, dev spor organizasyonun Tokyo ayaginin seyircisiz olarak gerçeklestirilmesi karari alindi. Japonya’nin farkli eyaletlerinde gerçeklestirilecek müsabakalarla ilgili seyirci kararinin ise önümüzdeki günlerde netlesecegi ögrenildi.

Yurt disindan gelecek olan ziyaretçilere daha önce kapilarini kapatan olimpiyatlarin, Tokyo’da seyircisiz gerçeklestirilecek olmasi organizasyona darbe olarak yorumlanirken, karar baskentteki OHAL ilanin ardindan geldi.

Uzmanlar uyarmisti

Covid-19 salgini konusunda hükümete danismanlik yapan uzman kurulunun basi olan Shigeru Omi daha önce yaptigi açiklamada, "Yapilmasi normal degil" ifadelerini kullanmis, oyunlarla ilgili olarak "seyircisiz olimpiyat" seçenegine dikkat çekmisti. "Oyunlarin seyircisiz olarak düzenlenmesinin enfeksiyon riskini en aza indirecek en makul seçenek olduguna inaniyoruz" ifadelerini kullanan Omi, asilamanin sorunsuz devam etmesi halinde dahi temmuz ve agustos aylarinda enfeksiyon sayilarinda artis yasanabilecegi uyarisinda bulunmustu.

Kisitlama getirilmisti

Covid-19 salgini konusundaki endiselerin ardindan Tokyo Olimpiyatlari’nda müsabaka sahasinin seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini asmayacak sekilde en fazla 10 bin yerel seyircinin oyunlara kabul edilmesine karar verilmis, Paralimpik oyunlarina katilim kriterlerinin ise 16 Temmuz’a kadar belirlenecegi açiklanmisti.

Sürpriz OHAL karari

Japonya’nin baskenti Tokyo’da dün mayis ortasindan bu yana görülen en yüksek vaka sayisi olan 920 Covid-19 vakasinin bildirilmesinin ardindan hükümet, Tokyo’da 12 Temmuz-22 Agustos tarihleri arasinda OHAL ilan edildigini açiklamisti.

Japonya’da toplam vaka sayisi 814 bin 533’e, toplam can kaybi ise 14 bin 933’e ulasti.

Kaynak: İHA