Edirne Valisi Canalp, Kirkpinar'a Katilacak Pehlivanlara Basari Diledi Açiklamasi

'Türkiye'nin baspehlivaninin belli oldugu Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'ne ev sahipligi yapmanin gururu ile güreslere katilacak tüm pehlivanlarimiza basari dileklerimi sunuyor, Kirkpinar Yagli Güresleri’nin ülkemize ve Edirne’mize hayirli olmasini gönülden diliyorum'.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 660. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'ne katilacak pehlivanlara basari diledi.

Vali Canalp, yaptigi yazili açiklamada, Kirkpinar Yagli Güresleri'nin yüzyillarca kusaktan kusaga aktarilarak günümüze ulasmis, bugün de ayni heyecan ve coskuyla yasanan büyük bir spor ve kültür etkinligi oldugunu belirtti.

Kirkpinar geleneginin Türk kültür mirasinin önemli bir halkasi ve geçmis birikimini gelecege aktaran gücü oldugunu aktaran Canalp, "Yagli güres, Türk ulusunun karakterini, gücünü, adaletini ortaya koyan ve tüm dünyaya Türk’ü anlatan bir spor dalidir. Milli birligimizin, milli suurumuzun ve milli durusumuzun dünyaya nam salmis örnegi yagli güresler ve yagli güresin onur meydani Kirkpinar, özüne bakildiginda görülecektir ki insan merkezli büyük bir medeniyetin olusturdugu yasam biçimidir." ifadelerini kullandi.

Canalp, Kirkpinar’in agalik, altin kemer, zembil, kispet, cazgir, davul-zurna, pesrev, yaglanma, pehlivan ve baspehlivan gibi kendine has özel unvanlari ve uygulamalari oldugunu animsatti.

Kirkpinar'in gelenekleriyle korunup yasatilmasi gerektigine dikkat çeken Canalp, sunlari kaydetti:

"Bu noktada bize düsen görev 660 yildir süregelen ve olimpiyatlardan sonra dünyanin en eski spor organizasyonlarindan biri olan Kirkpinar Yagli Güresleri'ni özüne ve kendine has kimligine dokunmadan, gelecek nesillere aktarmaktir. Biz Edirneliler insanligin en köklü geleneklerinden birisine ev sahipligi yapiyoruz. Ev sahipligi yapmis oldugumuz gelenegi, bizden önceki nesillerden emanet aldik ve bu emaneti de gururla tasiyacak, bizden sonraki nesillere aktaracagiz. Bu duygu ve düsüncelerle, Türkiye'nin baspehlivaninin belli oldugu Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'ne ev sahipligi yapmanin gururu ile güreslere katilacak tüm pehlivanlarimiza basari dileklerimi sunuyor, Kirkpinar Yagli Güresleri’nin ülkemize ve Edirne’mize hayirli olmasini gönülden diliyorum."

Kaynak: AA