A Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes EURO 2020'Nin Üzüntüsünü Yasadiklarini Söyledi Açiklamasi

'Hem oyuncularimiz hem de Türk milleti bu oyunu ve sonucu hak etmedi. Beklentimiz bu degildi ama bu bir teslimiyet degildi. Oyuncularim da çok üzgün, bunu hala görüyorum' 'Burada kayip var ama yikilmadik, yikilmayacagiz. Sartlar ne olursa olsun bu grup ayakta kalacak bir grup' 'Bu tabloda bir takim degisiklikler olmasi normal. Degisimler olacaktir, ne yapacagimizi daha sonra paylasirim'

A Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes, EURO 2020'de hayal kirikligi yasadiklarini ancak yikilmayacaklarini ve Dünya Kupasi'na katilacaklarina emin olduklarini söyledi.

Senol Günes, Riva'daki Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri'nde düzenlenen basin toplantisina, "Ayni geminin içindeyiz, birlikte olmanin daha güzeli aramanin en dogru yol oldugunu düsünüyorum. Degerlendirme ve bilgilendirme toplantisi oldugunu söylemekte yarar var. Ilk geldigim gün bunu yapabilirdim sicagi sicagina ama o günkü gündemler biraz yogundu. Daha dikkatli bir sekilde, iyi düsünüp, iyi karar vermek için zamana yaymanin faydali oldugunu düsündüm. Kamuoyunda olusan fikirler de bizim için önemli." sözleriyle basladi.

Elestirileri dikkate aldiklarini belirten Günes, "Kendimi de degerlendirmis oldum, bir karar veriyorum ve bunu sizinle paylasiyorum. Hem oyuncularimiz hem de Türk milleti bu oyunu ve sonucu hak etmedi. Beklentimiz bu degildi ama bu bir teslimiyet degildi. Oyuncularim da çok üzgün, bunu hala görüyorum. Uçaga bindigimiz andan itibaren tüm oyuncularla tek tek konustum hem tesekkür ettim. Herkesle görüsmeler yaptim, arkasindan yine bununla ilgili 15-16 oyuncuyla en az iki üç defa görüstük. Hem bir travma geçirmis oluyorlar, hem de kendi hayatlariyla ilgili transferleriyle ilgili karar verecekler, ikili iliskilerimiz devam ediyor. Onlarin da görüslerini almis oldum. Bir araya gelince daha da konusmak gerekir. O kadar çok sebep sayildi ki bunlarin ne kadar etkisi var bunu tartisiriz. Sert elestiriler de oldu bunu anlayabiliyorum ben de oyuncular gibi bu oyunu sindiremiyorum. Çözüm bulmak için teslim olmak yerine nasil bir yol çizecegimizi konusmak gerekiyordu. Takima ve ülkeye baktigimizda cesur olmayi ve meydan okumayi severiz. Bu turnuvada takimimizin asil karakteri olan bu özelligi gösteremedik. Zaman zaman afyon yutmus gibi uyusuk oynadigimiz bir gerçek. Siradan bir takim degiliz, oradaki takim degiliz, o yüzden elestirilerin dozunun yüksek oldugunu biliyorum." ifadelerini kullandi.

Göreve geldigi ilk toplantida hedeflerini Avrupa Sampiyonasi ve Dünya Kupasi'na katilmak olarak ortaya koyduklarini hatirlatan deneyimli teknik adam söyle konustu:

"Ilkini basardik, katildik. Katildiktan sonra gruptan çikamadik, oyun olarak tatmin olmadik. Asil bizi rahatsiz eden bu. Hak ederek geldik ama oyun olarak da hak ettigimiz bir sonucu aldik. Baskan ve yönetim kurulu bize her türlü imkan sagladilar. Turnuvanin baslangicina kadar gördügümüz hiçbir olumsuzluk yok. Italya maçina çikarken görebildigimiz, belki özgüven fazlasi diyebiliriz. Hatta kamuoyunda daha ileriye gidenler var, beklentiyi büyük yaptik, yapabilirler. Nedenleri ararken bir sürü saydiginiz nedenlere katiliyorum ama bunlari tek basina birini buldugumuz zaman, Italya maçina çiktigimizda bir sey yok, direnmek istediler, oyunumuz mahkumiyete döndü hatta o yüzden degisiklik yapmak zorunda kaldim. Yoksa 0-0 gidiyor devam edebilirdim. Tercihimizi Cengiz’den yana kullandim. 1-0 olunca, iyice oyun kopmalari fazla oldu. Maç bitince Italya'nin dinamik, iyi olmasi, bizim maça daha istahli çikmasi, yüksek tempoda basladilar, düsüsleri oldu. Biz orada ezildik, bu ezikligi kirilma ve özgüven kaybi oldugun düsündük. Favori takimlar arasinda degiliz ama favori takimlar arasina girmek istiyoruz. Italya maçi oyun olarak ölçü olacaktir dedik ama o kadar büyük bir yansima oldu ki olumsuz etkilendiler. Toplanti da yaptim, ama Galler maçinda 25-30 dakika oyunda degildik. Tam oyunu oturttuk, golü yedik. Benzer pozisyonlar verdik ama orada oyun kötüydü zaten. Kazanmasi gereken takim olarak bunun karsiligi oyun yoktu. Ikinci golü yedigimizde, Burak ve Merih’le pozisyon yakaladik, itisme oldu. 6 dakika uzatma vardi ama oyunda kalmadik. Bu zihinsel daginiklik oldugunu ve özgüven kaybiyla oyundan düstügümüzü düsünüyorum."

- "Burada kayip var ama yikilmadik, yikilmayacagiz"

"Burada kayip var ama yikilmadik, yikilmayacagiz. Sartlar ne olursa olsun bu grup ayakta kalacak bir grup." sözlerini kullanan Senol Günes, "Kirilmalar olsa bile takilmadan devam etmesi gerektigin hep söylüyorum. Dünya Kupasi'na katilmasi önemli. Kendime özelestiri yaparsam, biz marttaki maçlar bittikten sonra tüm rakiplerin analizlerini tüm oyunculara görüntülü ve rapor olarak gönderdik. O kadar olaganüstü bir hazirlik geçirdik ki bunun karsiligini alamamanin hayal kirikligi var. Oyuncular için de böyle oldu. Bu kadar büyük beklentinin karsilanamamasi onlari da sarsti. Bu turnuvalar 4 yilda bir oluyor. Onun için büyük bir sans kaçirdigimizi biliyoruz ama maalesef basaramadik. Dünya Kupasi eleme maçlarina iki aydan az bir süre var. Bugüne kadar neler yaptik, birlikte hayal ederek ve çok çalisarak geldik. Bizi yine ayaga kaldiracak, bu özelliklerimizdi. Tekrar sahiplenen sevilen bir takim olmak için çok çalisacagiz. Dünya Kupasi’nda üçüncü oldugumuzda dünya futbolunda üçüncü degildik. Bugün de kaybeden takim olarak 24. takim degiliz. Bizim yerimiz hala tayin edilmedi, bunu yukariya çikarmak istiyoruz. Bunu tek basina ben degil, birlikte yapacagiz." seklinde konustu.

Bu takimin herkese heyecan verdiginin altini çizen Günes, "Turnuvayi kaybettik, ortak degerlerimizi, heyecanimizi kaybetmemeliyiz. Elestiri yaparken yaralamamali, kaos ortami olusturmamaliyiz. Ortak düsünce, ortak akil ve çalismayla yola devam etmek istiyorum. Oyunumuzu tekrar Türkiye’nin bekledigi seviyeye tasiyacak gücümüz var. Bazen rehavetten bazen baskidan kötü sonuçlar çikabiliyor. Göreve geldigimden bu yana 29 maçta 6 maglubiyet aldik, bunun üçünü bu turnuvada aldik. 9 günü bir kabus olarak görebiliriz. Bu 3 maglubiyet olmasaydi, oyun olarak da iyi olsaydi, farkli seyler konusacaktik. Basarili olsak da olmasak da konusmaktan yanayim. Beklentiyi büyüten de turnuvada üç maçi kaybeden de biziz. Yeniden ayaga kalmak zamanidir. Herkesin gurur duydugun takimi geri getirecegiz. Hedefimizi Dünya Kupasi’na kanalize edecegiz. Simdi iyi düsünüp, iyi söylemek, iyi yapmak zamani. Yanlis bilgiler sürece katki yapmaz. Yalan haberler dogru haberden 6 kat daha etki yapar. Bugüne kadar adil açik samimi olduk, bugün daha da olmamiz gerekiyor. Karsimizda degilsiniz, birlikteyiz. Yetkimizi, görevimizi, sorumlugumuzu hep bildik. Kaybettigimiz maçlardan dersler çikaracagiz. Bu travmayi bir yol gösterici olarak kullanmaktan yanayim. Turnuvanin genç takimlarindan biri olarak dersler çikardik. Galler maçinda yedigimiz ikinci gol anormal bir tecrübedir." ifadelerini kullandi.

Övgü ve elestiriye karsi mesafeli durduklarini aktaran deneyimli teknik adam, "Bugün de kaybettigimizde asla ezilmeyecegiz. Yari finalde olmayan takimlara baktigimizda Fransa, Hollanda, Portekiz gibi ülkelerin FIFA siralarinda birinci olan Belçika'yi görüyoruz. Bir anda finalde olacagimizi düsündük. Bunu en çok isteyen bizleriz, sizlersiniz ama benli ama bensiz bunu hep birlikte konusalim. Dört senelik mukavelem var, belki uzun süre olmayacak. Ama benim, sizin düsünceleriniz devam edecek. Basimiz dik, alnimiz ak, ama çok çalisacagiz. Üzüntümüz, acimiz var, bana yapilacak bütün elestiriler ya da saldirilar benim üzüntümden fazla degil. Bu üzüntümü yenecek olan size sert bir cevap degil, isimi daha iyi yapmak. Ben bunlarin daha kötü günlerini gördüm, dik durmak zorundayim, oyuncunun yipranmasini asla istemiyorum. Bu oyuncu grubunun çok zamana, çalisip basarili olmaya ihtiyaci var. Sadece kendileri degil, gelecek nesiller için de." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bir takim degisiklikler olmasi normal"

"Bu tabloda bir takim degisiklikler olmasi normal. Degisimler olacaktir, ne yapacagimizi daha sonra paylasirim." sözlerini kullanan Senol Günes, sunlari söyledi:

"Oyuncu grubu, ben, yönetim ve ekibim var. Ne yapabiliriz, hizmet eden arkadaslara, oyuncularda alinan, alinmayan var, bunlarin hepsi yer degistirebilir. Görev yapanlara tesekkür edip, gelenlere de basarilar dileyecegiz. Bu yarin benim için de ayni sey olacak. Benim de yerime biri gelecek. Çünkü milli takim antrenörü tüm ülkeyi temsil ediyor. Hakaret edenlere cevap vermek istemiyorum ama 20-30 senedir hakaretler sahsima devam ediyorsa hedefine ulasmamis demektir. Onu da takdirinize birakiyorum. Bu tabloyu yapmaya baslayan benim, dolayisiyla tüm kamuoyuna bu takim basarili olur hissini veren biziz. Bu tabloyu devam ettirmesi gereken o yüzden benim. Bir kitap yaziyorsunuz, güzel, kötü oluyor ama bitirmesi gereken sizsiniz, sizin senaryonuz, sizin yazdiginiz bir yazi, kalani baskasi devam ederse o kitap size mi ona mi ait olur. Beyaz sayfa açtik, önümüzde hedefler var. Bunu paylasacagiz, çünkü ülke adina isler yapiyoruz. Bu oyuncularimizi evladi gibi görenlerin üzülmesini normal görüyorum. Bu tabloyu yarim birakmayacagiz, mutlaka bu tabloyu tamamlayacagiz. Elimde öyle güçlü oyuncular var ki… Kötü bir dönem geçirsek de tasidigimiz sorumlulugun analizini yapiyoruz. Kimseyi suçlamadan çözüm odakli olacagiz. Bize destek olan herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Yalniz hissettirmeyen çok büyük bir kesim var. Bunun için de tesekkür ediyorum."

- "Dünya Kupasi katilimini basaracagimiza yürekten inaniyorum"

Avrupa Sampiyonasi'ndan hemen sonra Dünya Kupasi'na katilarak Türk futbolu için bir ilki basarmak istediklerini kaydeden Günes, "Futbolun en zor organizasyonu Avrupa Sampiyonasi ama en büyük organizasyonu Dünya kupasi. Biz eger Avrupa sampiyonasin ardindan dünya kupasina katilirsak Türk futbol tarihinde bir ilke daha imza atacagiz. Bu heyecanimiz ve çoskumuz var. Hepimize düsen görev neyse birlikte yapacagiz. Avrupa Sampiyonasi, Dünya Kupasi katilimiyla o dönemde benim için de hedef olarak iki hedef var demistim, bu hedeflerden sonra uzun vadeli ne kulüp ne de bir baska sey düsünüyorum. Bulundugum yer benim için rahatsiz edici degil. Bunun sonunda da buralara birileri gelecek. Ama zamanla olacaktir, bir anda olmaz. Elimizde iyi bir oyuncu grubu var, onlarla birlikte Dünya Kupasi katilimini basaracagimiza yürekten inaniyorum. Kimsenin süphesi olmasin diyorum." yorumunda bulundu.

Kaynak: AA