Peru'da Devlet Baskanligi Seçimlerinin Belirsizligi Devam Ediyor

Peru'da 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi 2. tur seçiminin üzerinden 1 ayi askin süre geçmesine ragmen resmi sonuçlarin ne zaman açiklanacagi belirsizligini koruyor.

Seçimi az farkla kaybeden sag partinin adayi Keiko Fujimori, seçim sonuçlarinda hile oldugu iddialarini yenileyerek sürecin arastirilmasi için mevcut Devlet Baskani Francisco Sagasti'nin ve Amerikan Devletleri Örgütünün (OAS) harekete geçmesini istedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre seçimin kazanani solcu Pedro Castillo ise her kesimden sonuçlara saygi duyulmasini ve resmi kararin bir an önce açiklanmasini talep etti.

Öte yandan Sagasti, Fujimori'nin sözlerine iliskin açiklamasinda, hiçbir sporcunun kaybettikten sonra yarismanin kurallarini sorgulamamasi gerektigini vurgulayarak "Spor bize kazanmayi ögrettigi gibi kaybetmeyi de ögretir. Alçakgönüllülükle kazanmak ve asaletle kaybetmek, bize gururla kazanmayi ve kin duymadan kaybetmeyi ögretir. Tüm Perulularin bunu ögrenmesi ve aklinda tutmasi gereken bir derstir." ifadelerini kullandi.

Fujimori de Sagasti'ye cevaben futboldaki "VAR" kuralina atifta bulunarak, "Bir maçta süpheler oldugunda hakem VAR'a gider ve inceler sonra karar verir. Seçim sonuçlarinin mesru olmasi için usulsüzlüklerin ve sikayetlerin gözden geçirilmesi gerekir" dedi.

- Fujimori, 200 bin oya itiraz ediyor

Peru'da resmi sonuçlar henüz açiklanmamasina ragmen sagci Fujimori, ülke genelinde 802 sandikta yaklasik 200 bin oyun iptal edilmesi için itiraz etmisti.

- Peru'da resmi açiklama bekleniyor

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayimladigi verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin 2. turunda solcu Castillo, 8 milyon 835 bin 579 oy alarak yüzde 50,12 ile seçimden birinci çikmisti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, sagci Fujimori ise 8 milyon 791 bin 521 oy alarak yüzde 49,87 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmisti.

Seçimin resmi sonuçlarinin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara baslamisti.

Fujimori taraftarlari ise seçim sonuçlarinin seffaf olmadigini öne sürerek protestolar düzenliyor.

Seçimi kazanan aday Peru'nun bagimsizliginin 200. yil dönümü olan 28 Temmuz'da, yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemi için görev yapacak.

Kaynak: AA