Yagli Güresin Baskenti Edirne'de Pehlivanlar, Idman Yapacaklari Tesis Istiyor

Trakya Birlik Spor Kulübü Yagli Güres Antrenörü Ahmet Yavuz: 'Çimen buldugumuz yerde çalisiyoruz. Düzenli ve kapali bir alan bizim için daha iyi olur. Çalistigimiz alan cam kiriklari dolu'

CIHAN DEMIRCI - Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri için hazirliklarini sürdüren Edirneli pehlivanlar, daha iyi sartlarda çalisma yapabilecekleri antrenman alani talep ediyor.

Yagli güresin baskenti Edirne'de bu spora gönül verenler, iyi idman yapabilecekleri, dus alabilecekleri, kiyafetlerini degistirebilecekleri alanlar istiyor.

Bulduklari çayirlik alanlarda çalismalarini sürdüren pehlivanlar, bölgede daha önce yapilan pikniklerden kalma cam kiriklarinin kesikleriyle de mücadele ediyor.

Kirkpinar'a sayili günler kala güreslerin yapilacagi Er Meydani'nin 25 metre yakinindaki yesil alanda çalismalari sürdüren Edirneli sporcular, uzun yillardir bas boyunda güresçisi olmayan kente basarilar kazandirmak amaciyla iyi sartlarda hazirlanma imkani sunulmasini bekliyor.

- Yavuz: "Çalistigimiz alan cam kiriklari dolu"

Trakya Birlik Spor Kulübü Yagli Güres Antrenörü ve eski baspehlivan Ahmet Yavuz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kirkpinar için hazirliklarinin imkanlar ölçüsünde devam ettigini söyledi.

Koronavirüs salgini nedeniyle pehlivanlarin antrenmanlarini aksattigini belirten Yavuz, "Su anda uyguladigimiz programla iyi durumdayiz. Toparlanmaya basladik. Kirkpinar'a 50 sporcuyla katilacagiz. Insallah dereceler, sampiyonluklar bekliyoruz ancak sporcularimiz sartlari iyi olmayan bir alanda antrenman yapiyor. Soyunma odasi yok. Gelisigüzel, çimen buldugumuz yerde çalisiyoruz. Düzenli ve kapali bir alan bizim için daha iyi olur. Çalistigimiz alan cam kiriklari dolu. Dikkat ediyoruz ama sporcularimizin ayagi kesilebiliyor. Böyle durumlarla da karsilasabiliyoruz." diye konustu.

Yavuz, yagli antrenman yapabilecekleri tesis istediklerini vurguladi.

- Pehlivanlarin tek talebi, antrenman alani

Kirkpinar'a hazirlanan Edirneli güresçiler, bu ata sporuna gönül vermis kisiler olarak ihtiyaçlarini karsilayacak bir antrenman alani talebini yineledi.

Sporculardan Ege Yilmaz, haftada üç gün antrenman yaptiklarini ve sagliksiz ortamlarda çalistiklarini aktararak, "Çalistigimiz ortam çok kötü. Cam kiriklari var. Geçen gün çalisma yaptigim sirada ayagima batti. Dus alabilecegimiz, giyinebilecegimiz alanlar yok." dedi.

Pehlivan Emre Ayyildiz ise Edirne'nin yagli güresler için baskent kabul edildigini ancak Sarayiçi Er Meydani'nin yani basinda kötü sartlarda çalisma yapabildiklerini dile getirerek, "Daha güzel çalisma ortami olusturulursa, biz de daha iyi basarilara imza atabiliriz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Çalisma yaptigimiz yer mangal alani. Burada bir seyler içip siseleri çalisma yaptigimiz alana atabiliyorlar ve kirildigi zaman da ayagimiz kesilebiliyor. Bu sorunun giderilmesini talep ediyoruz." seklinde konustu.

Güresçilerden Yusuf Kafli da Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nin baslamasina sayili günler kaldigini hatirlatip, "Antrenman yapacak güres alanimiz yok. Büyük sikinti çekiyoruz. Halkimizin mangal yaptigi yerlerde bizler antrenman yapmaya çalisiyoruz. Büyüklerimizden antrenman sahasi istiyoruz. Er Meydani'nin içerisinde antrenman yapamiyoruz. Saha yilda bir defa Kirkpinar güresleri için açiliyor. Onun disinda çalisacagimiz alan yok. Bos buldugumuz alanlarda, piknik alanlarinda çalisiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

660. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri 9-11 Temmuz'da Sarayiçi Er Meydani'nda düzenlenecek.

Kaynak: AA