IWF, Türkiye'nin Halterdeki Olimpiyat Kotasini 3'Ten 2'Ye Düsürdü

Türkiye Halter Federasyonu Baskani Tamer Taspinar: 'Geçmis yönetimden kaynaklanan bir olay. Mevcut federasyonumuzun bu konuda hiçbir sorumlulugu yoktur'

Uluslararasi Halter Federasyonu (IWF), 2020 Tokyo Olimpiyatlari için Türkiye'nin halterde kesinlesen 3 kotasini, 2012 yilinda dopingle mücadele kurallarina uyulmadigi gerekçesiyle 2'ye düsürdü.

Türkiye Halter Federasyonuna yapilan tebligatta, Türkiye'den daha önce IWF'in mutlak ilaniyla kota kazanan 61 kiloda Ferdi Hardal ve 67 kiloda Muhammed Furkan Özbek'ten birisinin kotasinin geri alinacagi bildirildi.

Bunun üzerine Türkiye Halter Federasyonu, Tokyo'ya 67 kiloda Muhammed Furkan Özbek ve kadinlarda da tek kota kazanan isim olan 64 kiloda Nuray Levent ile gidilecegini IWF'e iletti.

- Taspinar: "Geçmis yönetimden kaynaklanan bir olay"

IWF'in verdigi bu cezanin sebebiyle ilgili AA muhabirine açiklama yapan Türkiye Halter Federasyonu Baskani Tamer Taspinar, "Geçmis yönetimden kaynaklanan bir olay. Mevcut federasyonumuzun bu konuda hiçbir sorumlulugu yoktur. 2012'de Israil'de yapilan Avrupa Sampiyonasi'ndan kaynakli, o günkü yönetimin sorumlulugu olan bir konudur." dedi.

Eski Türkiye Halter Federasyonu Baskani Hasan Akkus döneminde, 9 yil önce Israil'de düzenlenen Avrupa Sampiyonasi'nda birçok sporcuda doping çikmasi üzerine, IWF'in sorusturma baslattigini ve bu cezayi aldiklarini ifade eden Taspinar, "Hep geçmisin sikintisini yasiyoruz ve halen yasamaya devam ediyoruz. Biz dopingle en iyi sekilde mücadele etmeyi sürdürüyoruz." diye konustu.

Taspinar, yönetime geldikten sonra temiz bir sayfa açtiklarini kaydederek, "Yine geçmis ayni yönetimin sikintilarindan dolayi Pekin Olimpiyatlari'nda çikan doping nedeniyle de bir yil ceza almistik. Biz tertemiz yolumuza devam ediyoruz. Dopingle mücadelede kararlilikla yolumuza devam edecegiz." açiklamasinda bulundu.

Öte yandan, bu ceza öncesinde Uluslararasi Test Ajansinin (ITA) Hasan Akkus hakkinda, Türkiye Halter Federasyonu baskani oldugu dönemde, 2012'de doping testlerinde kurallara uyulmadigi, dopingle mücadelenin sekteye ugradigi ve belgelerin saklandigi gerekçesiyle sorusturma baslattigi da ortaya çikti.

Kaynak: AA