Bulgaristan'dan Havalanan Posta Güvercinleri Kiziltepe'ye Ulasti

Mardin Kiziltepe, Diyarbakir, Batman, Sanliurfa, Gaziantep ve Kahramanmaras’tan 100 güvercinin katilimiyla 24 Haziran’da düzenlenen yarismada Kiziltepe’den katilan posta güvercini 10 günde bin 350 kilometre hava mesafesi kat ederek Kiziltepe’ye ulasti.

21 Diyarbakir Posta Güvercinleri Dernegi’nin öncülügünde Diyarbakir, Batman, Kiziltepe, Sanliurfa, Gaziantep ve Kahramanmaras’tan 100 posta güvercinin katilimiyla düzenlenen Bulgaristan Uçus Yarisinda 0459 numarali ve 25044 künyeli posta güvercini bin 350 kilometrelik hava mesafesini kat ederek Türkiye- Bulgaristan Kapikule Sinir Kapisinin sifir noktasindan Kiziltepe Koçhisar Mahallesi’ndeki yuvasina 10 günde ulasti. Posta güvercinin birinciligi tescillenince sampiyonluk kupasini almayi hak kazanacak. Posta güvercini sahibi Muhittin Akkaya, “Kuslarimizi 24 Haziran’da Bulgaristan sinir kapisindan, Bulgaristan Uçus Yarisi için biraktik. Kusumuz dün geldi eve. Kusum 10 günde eve geldi. Kara kilometresi bin 850 kilometre, hava bin 350 kilometre Türkiye’de bu etapta daha uçan kus yok. Bir tek kus var oda benim kus geldi. Bin 350 kilometre hava mesafesi, bin 850 kara mesafesi kus geldiginde ayaginda hem çip var hem de lastik ve kanatlarinin altinda mühür var. 21 Diyarbakir dernek balkaninin mührü var. O mühürden zaten kimsede yok. Biz dernege götürdügümüzde o mühür vuruluyor. Kus geldiginde çipi okutuyoruz. Saniyesi ve salisesine kadar hepsini kaydediyor. O makineyi dernege götürdügümüzde bilgisayarda hepsini çikariyor” dedi.

Kuslarin burunlarindaki manyetik alan sayesinde yönlerini buldugunu kaydeden Akkaya, “Bu kuslar Avrupa’da arastirma yapildi. Ilk önce günese bakarak geldikleri söylendi. Mesela hava bulutlu oldugu zaman kuslari biraktilar, kuslar yine eve geldi. Yeni en çok seyin üzerinde durdular burunlarinda manyetik alan var. Kuslari biraktiklari zaman kuslar bir iki tur attigi zaman o manyetik alani burunlarina çekiyorlar ondan sonra kuslar yönünü bulup geliyor” diye konustu.



“Posta güvercinleri birer sporcudur”

Posta güvercinleri yetistiriciligi yapan Ömer Deniz de, “Biz posta güvercinlerine kus gözüyle bakmiyoruz. Posta güvercinleri birer sporcudur. Posta güvercinleri uzun mesafeler uçar. Bir güvercinin uzun mesafe uçabilmesi için saglikli olmasi lazim, kümesinin temiz olmasi lazim. Yaris maratonu içerisinde disiden ayri olmasi lazim. Kümesinin altinda izgara olmasi lazim. Sulugunun temiz olmasi lazim. Kuslar için gerekli vitaminleri veriyoruz. Kesinlikle biz bakimsiz bir güvercini mesafe yarismalarina göndermiyoruz. Elimizden gelen bütün bakimlari yapiyoruz. Kus yavruyken kümesin etrafini tanir, etrafini ezberler. Kus oraya alistigi zaman kümesine bagimliligi artar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA