Galatasaray-PSV Eindhoven Maçina Dogru

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim:'Tabii ki hiçbir seyi birakacak halimiz yok, her seyi deneyecegiz. Rakibimizin aldigi sonuç bize neredeyse çok az bir sans birakiyor ama onu da deneyecegiz' 'Hayir tam tersi Ghezzal'i çok istedim. Baskan da istedi' Sarikirmizili takimin kaptani Muslera:'Ne yazik ki talihsiz bir maç yasadim, kalecilerin hayatinda bu tip seyler olabiliyor'

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Hollanda ekibi PSV Eindhoven ile yarin yapacaklari UEFA Sampiyonlar Ligi 2. eleme turu rövans maçinda islerinin zor oldugunu ancak ellerinden gelen mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Fatih Terim, Florya Metin Oktay Tesisleri'nde düzenlenen basin toplantisina Uruguayli kaleci Fernando Muslera ile katildi.

Gazetecilerin sorulariyla baslayan basin toplantisinda Terim, yarinki maçin adini tasiyacagi statta oynanacaginin hatirlatilmasi üzerine, "Kendi ismimi tasiyan statta da yillarimi verdigim Ali Sami Yen'de de hiç yenilmek istemem. Ümit ediyorum yarin takimimiz iyi bir mücadele, tutkulu bir oyun ortaya koyar. 'Olsun elendik ama çikip harika bir mücadele örnegi gösterdiler, modern futbol örnegi verdiler' denmesini istiyorum. Tabii ki hiçbir seyi birakacak halimiz yok, her seyi deneyecegiz. Rakibimizin aldigi sonuç bize neredeyse çok az bir sans birakiyor ama onu da deneyecegiz." ifadelerini kullandi.

Deneyimli teknik adam ilk maça üçlü savunmayla baslamasi hakkinda ise söyle konustu:

"Bir strateji yaparsiniz bazen bu da onlardan bir tanesiydi. Oyunu tutan, basta presi yapacaklarini bildigimiz için oradan gol yemeden çikan bir Galatasaray düsündük. 17. dakikada normal düzenimize döndük. Biz de söyle bir huy vardir, o gün yeni neyse ona atif yapilir, o gün de degisik olan üçlüydü. Kazansaniz deha olarak çikarsiniz ama öyle bir niyetim yok. Biraz da bu soru beni geriye götürdü, çok sik konusmadigimiz için sanirim bazi seyleri yanlis anliyoruz, sosyal medyada, gazetede ne söyleniyorsa ona inaniyoruz. Esasinda baktigimizda mayistan sonraki duruma iyi bakmak gerek. Lig biter bitmez 11 oyuncu kaybettik. Etebo, Henry, Saracchi, Halil ve Gedson otamatik olarak kulüplerine döndüler. Mali sikintilarimiz arti UEFA'nin bizi 3 yil cezalandirmasindan kaynaklanan ve bizim de mecburen kiralamak zorunda oldugumuz. Ve bu hep bana denk gelir, agzimi açmam. Kötü seyler Fatih Terim'e denk gelir agzimi açmam. Bunun yaninda Belhanda, Martin, Donk, Okan ve Sener de ayrildi. Birdenbire ceza yemesine ragmen son iki hazirlik maçimizin en formda oyuncusu Ogulcan'i da kaybettik. Lisans vermediler, en formda oyuncumuzdu. Özelikle atakta faydalanacagimiz oyuncuydu. Bunlar yetmiyormus gibi Yedlin ve Emre Akbaba korona oldu. 13-14 etti. Sag bekimiz yok, orta sahamiz sifir, bir tane var o da Aytaç, 6 degil 8 denedim. Onun üçlü ve dörtlü ile alakasi yok."

Sezonu açtiklarinda hala baskanlik seçimimin yapilmadigini hatirlatan Fatih Terim, "Açikçasi ben ve baskanimiz ayni fikirde, Galatasaray kisa vadeye kalite eklemek için bu finansal yükün altina girecek durumda degil. Zaman zaman okuyorum, su oyuncular gelmis hayir demisim. Alioski üç sene 7,5 milyon arti bonus olursa... Normal sol bek degil bu sene oynadi, orta saha oyuncusu. Tabi ki kabul etmem. Maçtan sonra bosuna üç yil demedim, Galatasaraylilar beni anlayacaktir. Bu, 3 yildan vazgeçtik demek degildir. Bu isin içinde ne bir seyden vazgeçecegiz ne de bir seyleri denemekten vazgeçecegiz. Burada elimdeki kadroyla PSV karsisinda çikiyoruz, en iyisini yapmaya çalisiyoruz. Bir maç içinde kimsenin basina gelmeyecek isler bizim basimiza geldi. Buna ragmen oyunu dengeledik." ifadelerini kullandi.

Terim elde ettikleri basarilarin hatirlanmasi gerektiginin altini çizerek, "Iki defa üst üste sampiyon olduk. Bu arada Türkiye Kupasi'ni ve Süper Kupa'yi aldik. Unutmayalim ve hatirlatalim. Üçüncü yil 8 galibiyetle gelen bir Galatasaray varken pandemi denk geldi. O günden bugüne Galatasaray'da bir türlü istikrari oturtamadik. Nedenini söyleyelim, bazi mevkilerde iki oyuncumuz varken onlari kaybettik, üçüncüyü monte etmek zorunda kaldik. Bunlar istikrardan uzak islerdir. Buna ragmen iki golle sampiyonlugu kaybettik. Pandemi nedeniyle bir türlü istikrari temin edemedik. Bundan sonraki kadro planlamamiz, üç transfer yapildi dediniz. Eylül 8'e kadar baskan, yönetim, ben ve ekibimle beraber kalan sürede kadro planlamamiza ayni mantaliteyle devam edecegiz. Bu üç transfer biri Boey sag bek, biri Alex Rumen orta saha oyuncumuz ve van Aanholt bugün geldi o da sol bekimiz. Bunlar göreceksiniz ki tecrübeli oyuncular olacak ama esas ana tema 20-25 yas arasi yetenekli olan, ben, ekibim ve scout grubumuzun ortaklasa çok uzun zamandir seyrettigimiz oyunculari almaya devam edecegiz. Burada genç oyuncularimizin alacagi rakamlari da dikkatlice izlemenizi rica ederim. 10 oyuncu da alsak elenebilirdik. Manchester elenmese su an hazirlik dönemindeydik. Olabilecek ne varsa bizim aleyhimize oldu. Galatasaraylilarin bilmesini isterim ki 3 yili isaret ederken 'üç yil bana müsaade edin' demedim, hiçbir seyden vazgeçmeyiz, genel anlayisimiz Galatasaray'in gelecegini insa etmek." seklinde konustu.

- "Ghezzal'i çok istedim"

Deneyimli teknik adam, transfer gündemlerindeki Gedson Fernandes hakkinda, su açiklamayi yapti:

"Gedson Galatasaray'da çok mutlu oldu, biz de onu seviyoruz ancak bu sene Gedson'u vermek istemediklerini söylediler. Buna ragmen 1 Eylül'e kadar bazi seylerin degismesini bekliyoruz. Her an her sey olabilir ama son cümleleri buydu. Hatta Türkiye'den baska kulüplerin de talip oldugu haberleri vardi ama onun Galatasaray'dan baska yerde oynayacagini açikçasi düsünmüyorum. Biz her seye hazirlikliyiz, cezamiz da bitti. Öyle 3-4 transferle kalmayacagimizi da söylemek isterim. Çünkü asagi yukari 20'ye yakin oyuncu bosalttik. Daha da olacak, ben çok net olarak tabi ki basari istiyorum. Galatasaray ile her sene sampiyon olsam yetmez, hatta bunun da esprisini yapariz her sene sampiyonluklar önemlidir ama en önemli bu sene. Tabii ki basari çok önemli ama bizim anlayisimiz Galatasaray'in gelecegin insa etmek. Yol üzerindeki kilometre taslarindan ciddi bir miras birakmak istiyorum. Ciddi bir jenerasyon birakmak istiyorum."

Fatih Terim, "Ghezzal'i sizin istemediginiz yönünde haberler çikti. Bu dogru muydu?" sorusunu ise "Hayir tam tersi Ghezzal'i çok istedim. Baskan da istedi. Sahsi oyunculara girmek istemiyorum ama bu tip seyler spekülasyonu çok oluyor. Geçen sene her gittigimiz deplasmanda olaganüstü seyirciyle karsilastik yasak olmasina karsin. Bizim seyircimizi niye almiyorsunuz dedim, rica ettim. Ne olursunuz dedim, ben istememisim dediler. Benden teyit ettirmeden bu tip dolasan seylere ne siz ne de Galatasaraylilar itibar etmesin. Sonunda böyle söylediginiz zaman dogrusu meydana çikiyor. Çünkü ben kamuoyu önünde konusuyorum." seklinde yanitladi.

Terim, Rumen oyuncu Olimpiu Morutan'in gündemlerinde olup olmadigi yönündeki soruya ise "Galatasaray'in 1 Eylül'e kadar neler yapacagini göreceksiniz, nasil bir anlayisla devam edecegini. Hangi teknik adam Ghezzal'i istemez de 'istemedi' diye bir sey çikar. Söylemem gereken bazi seyler var ama su an söyleyemiyorum. Futbol dinamiktir transfer de böyledir. Bugün istediginiz bir oyuncuyu yarin istemezsiniz ama dün vazgeçtiginiz oyuncuyu bir gün sonra alirsiniz. Listenizde olmayan ama sizin için firsat transfer haline gelmis oyuncuyu da alabilirsiniz. Dolayisiyla lütfen ben size ana hatlarini söylüyorum, kulübümüzün bazi tasarruflarini söylemem yanlis olur. O transferi yapamadiginiz gibi bize çok pahaliya da mal olur. Morutan, çok iyi bir futbolcu, çok da begeniyorum. O nasil bize haber yollamis, bizim az paramiz oldugunu biliyor herhalde, zayif oynuyorum ki az para olsun beni alsinlar. Makul bir paraya herhalde Galatasaray yok demez. Hakikaten zevk verecek oyunculardan bir tanesi. O zevki de daha önce abileri burada verdi. Hagi, Popescu ve Ilie hala buradalar. Top ayagindayken herkesin mutlaka oynamasini isteyecegi bir oyuncu, gelisecegini de düsünüyorum, ben de onu begeniyorum." yanitini verdi.

- "Bir jenerasyon birakmak en büyük hedefim"

Galatasaray taraftarina da mesaj gönderen Terim, su ifadeleri kullandi:

"En az onlar kadar biz de onlari çok özledik. Taraftarli oynasaydik belki de sampiyonlugu kaçirmazdik. Biz taraftarlarimizla bütünlestigimizde çok daha etkili, yenilmez oluyoruz. Biz de heyecanliyiz, teknik heyetimle maç sonrasi analiz yaparken acaba Eindhoven'daki full seyirci bir buçuk sene sonra bu kadar sessiz bir oyun oynayan bir grubu rahatsiz mi etti? Bu düsünceye de kapilmadim degil. Bu is taraftarla güzel, galibiyetler de taraftarla daha güzel kutlaniyor. Kötü sonuçlar da taraftarin destegiyle daha rahat atlatiliyor. Biz de onlari özledik insallah yarin kavusacagiz. Elbette basarili olmak için ugrasiyoruz, basarili olmak için çalisiyoruz, basarilar var, olmali. Burada bir mantalite, bir sistem ve benim aklimdakileri sahaya yansitabilen bir takim ve bir jenerasyon birakmak en büyük hedefim. Giderken böyle bir sey birakmak istiyorum. Bana göre alinacak kupalardan, kazanilacak sampiyonluklardan daha büyük olan budur. Eger bunu basarabilirsem bana göre benim basarilarimin en büyügü bu olacak. Zamaninda giderken böyle bir takim birakmistim, yine öyle bir takim birakmayi kendime en büyük basari olarak addediyorum. Onun için de bizim taraftarimiza ihtiyacimiz var."

Avrupa'daki takimlarla makasin açildiginin altini çizen Terim, "Özellikle ekonomik olarak çok açildi. Dolayisiyla idare, teknik olarak da tesirlerini görüyoruz. Oyunun 75. saniyesine bakarsan bir sonuç ama geneline bakarsan sonuç degil bu bir düsüncenin karsiligi. Su gerçegi kabul edelim ekonomik olarak yetisme imkanimiz yok. Sizin ikiye alamadiginizi 20'ye aliyorlar. Bu oyuncuyu onlar buluyor da biz niye bulmuyoruz, buluyoruz, 15-16 yasindaki bir oyuncuya 20 milyon avro verebilir miyiz, veremeyiz. Sekiz yasindaki oyuncuya 4 milyon versek kiyamet kopar. Bugünlere geldigimiz zaman üste çikabiliriz. Onlar da biz de buluyoruz belki tarihte ilk defa altyapimiza bütçe koyacagiz rakamini açiklayip. Tarihte yok. 8-10 milyon vermek hiçbir sey onlar için sonuçta 40-50 kazanma ihtimali var. Bunlarin yarisindan çogunu da kaybediyorlar." degerlendirmesinde bulundu.

Fatih Terim, yarin PSV karsisinda sahaya çikacagi 11'i de "Muslera, Yedlin, Luyindama, Marcao, Ömer, Emre Kilinç, Aytaç Kara, Sekidika, Kerem Aktürkoglu, Mustafa Muhammed ve Baris Alper Yilmaz." olarak açikladi.

- Muslera: "Ne yazik ki talihsiz bir maç yasadim, kalecilerin hayatinda bu tip seyler olabiliyor"

Galatasaray Futbol Takimi Kaptani Fernando Muslera da ilk maçta yaptigi hatalarla ilgili olarak, "Ne yazik ki talihsiz bir maç yasadim, kalecilerin hayatinda bu tip seyler olabiliyor. Kimse böyle olsun istemezdi ama talihsiz bir maç yasadim. Birçok destek mesaji aldim. Süper Lig'deki yerli kalecilerle devamli görüsüyorum. Onun haricinde buradan çikardigim dersler oldu ama en önemlisi basta beni en iyi taniyan Sayin Fatih Hocam olmak üzere taraftarlar, takim arkadaslarim herkes bana destek verdi. Bu maçtan bana kar kalan tek sey bu oldu. Hocamin bana verdigi destek çok önemli, çünkü benim potansiyelimi en iyi bilen o." seklinde konustu.

Muslera, "Copa Amerika'da oynaman seni yordu mu? PSV maçinda tam hazir miydin?" sorusuna ise, "Tam tersi hem fizik hem mental olarak hazir geldim. Önemli maçlar oynuyorsunuz, bir hafta gibi kisa bir sürede bunu kaybetmezsiniz. Kalecilerin hayatinda bu tip maçlar olabiliyor. Buradan ders çikarmak için bunu bir araç olarak kullanmak gerekiyor. Fiziksel ve mental olarak hiçbir sikintim yoktu." yanitini verdi.

Kaynak: AA