Fatih Terim Açiklamasi 'Ghezzal'i Ben De Çok Istedim Baskan Da'

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, PSV Eindhoven maçi öncesinde Besiktas’in anlasmaya vardigi Rachid Ghezzal’i çok istedigini ve gündemdeki diger isimler hakkinda da açiklamalar yapti. 3 yillik planiyla ilgili de “En büyük basarim, 3 yil sonunda güzel bir Galatasaray birakmak olacak” dedi.

UEFA Sampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme ikinci maçinda 5-1’in rövansinda PSV Eindhoven ile karsilasacak olan Galatasaray’da Teknik Direktör Fatih Terim basin toplantisinda konustu.

Rövans maçina dönük açiklamalarda bulunan Terim, gündemdeki transferler hakkinda da net ifadeler kullandi. Ilk maçta bir strateji yaptiklarini söyleyen Terim, “Oyunu tutan bir oyun ortaya koyup, basta da pres yapacaklarini bildigimiz için oradan gol yemeden çikan bir Galatasaray düsünmüstük. Bunu 15-20 dakika gibi bir süre için düsünmüstük. 17. dakikada normal düzenimize döndük. Biz de söyle bir huy vardir, o gün yeni neyse ona atif yapilir, o gün de degisik olan üçlüydü. Kazansaniz deha olarak çikarsiniz ama öyle bir niyetim yok. Biraz da bu soru beni geriye götürdü, çok sik konusmadigimiz için bazi seyleri yanlis anliyoruz, sosyal medyada, gazetede ne söyleniyorsa ona inaniyoruz. Esasinda baktigimizda bir sezon önceye, mayistan sonraki duruma iyi bakmak gerek. Lig biter bitmez asagi yukari 11 oyuncu kaybettik. Etebo, Henry, Saracchi, Halil ve Gedson otomatik olarak kulüplerine döndüler. Mali sikintilarimiz arti, UEFA’nin bizi 3 yil cezalandirmasindan kaynaklanan ve bizim de mecburen kiralamak zorunda oldugumuz dönemdi. Bu hep bana denk gelir ama ben agzimi açmam. Kötü seyler Fatih Terim’e denk gelir. Bunun yaninda Belhanda, Martin Linnes, Donk, Sener ve Okan da gitti. Etti 11. Birden bire ceza yemesine ragmen son iki hazirlik maçimizin en formda oyuncusu Ogulcan’i da kaybettik. Lisans vermediler, en formda oyuncumuz. Özelikle atakta faydalanacagimiz oyuncu. Bunlar yetmiyormus gibi Yedlin ve Emre Akbaba da korona oldu” ifadelerini kullandi.

“Ben 3 yil dedim ama bu 3 yildan da vazgeçmedim”

Takimdan ayrilan ve eksik olan isimlerle ilgili sözlerini sürdüren Terim, “Sag bekimiz yok, orta sahamiz sifir, bir tane var o da 6 degil 8 numara. Denedim deniyorum. Savunmanin üçlü veya dörtlü olmasiyla alakasi yok. Bir sezon önceden böyle çiktiginiz zaman, çok kisa sürede 14 Haziran’da açtiginiz sezonda, bir ay içinde, 15 gün içinde hala seçim yapilmamisti. Açikçasi ben ve baskanimiz ayni fikirde. Kisa vadede kalite eklemek için bu finansal yükün altina girecek durumda degil Galatasaray. Zaman zaman okuyorum, su oyuncular gelmis ‘hayir’ demisim. Alioski 3 sene için 7.5 milyon arti bonus olursa o zaman olmaz. Normal sol bek de degil, bu sene oynadi, orta saha oyuncusu. Tabii ki kabul etmem. Maçtan sonra bosuna üç yil demedim, Galatasaraylilar beni anlayacaktir, bu söz, 3 yildan vazgeçtik demek degildir. Ben Galatasaraylilara 1 gün bile biz bir seyden vazgeçecegiz demedim. PSV karsisina çikiyoruz, hiç de sikayet etmeden kendi elimizdeki kadronun en iyisini yapmaya çalisiyoruz. Bir maç içinde kimsenin basina gelmeyecek isler bizim basimiza geldi. Buna ragmen oyunu dengeledik. 3-1’e kadar rakibin pozisyonu yoktu. Ama biz de pozisyon bulmakta zorlandik. Esas söylemem gereken, görevde oldugumuz sürede iki defa üst üste sampiyon olduk. Bu arada Türkiye Kupasi’ni ve Süper Kupa’yi aldik. Unutmayalim ve hatirlatalim. Üçüncü sezonda üst üste 8 galibiyetle gelen bir Galatasaray varken pandemi denk geldi. O günden bugüne Galatasaray’da bir türlü istikrari oturtamadik. Nedenini söyleyelim, bazi mevkilerde iki oyuncumuz varken onlari kaybettik, üçüncüyü monte etmek zorunda kaldik. Bunlar istikrardan uzak islerdir. Buna ragmen iki golle sampiyonlugu kaybettik. Geçen sene basladigi anda hepinizin ortak karariyla zevk veren bir Galatasaray var idi. Dolayisiyla pandemi nedeniyle bir türlü istikrari temin edemedik. Bundan sonraki kadro planlamamiz için üç transfer yapildi dediniz. Baskan, yönetim ve ben, ekibimle beraber kalan sürede kadro planlamamiza ayni mantaliteyle devam edecegiz. Bu üç transfer bir tanesi Sacha Boey, sag bek. Bir tanesi Alexandru Rumen orta saha oyuncumuz. Bugün de van Aanholt bugün geldi, o da sol bekimiz. Göreceksiniz ki tecrübeli oyuncular olacak ama esas ana tema 20-25 yas arasi yetenekli olan, ben ekibim ve scout grubumuzun ortaklasa çok uzun zamandir seyrettigimiz oyunculari almaya devam edecegiz. Burada genç oyuncularimizin alacagi rakamlari da dikkatlice izlemenizi rica ederim” açiklamasini yapti.

“10 oyuncu da alsak elenebilirdik”

Yapilan transferlerin PSV ile oynanan ilk maçta forma giymesi halinde durumun farkli olup olmayacagi sorusunu yanitlayan Terim, “10 oyuncu da alsak elenebilirdik. Bu takimla da 5-1 olur muydu ama sonunda elenebilirdik. Manchester elenmese su an hazirlik dönemindeydik. Olabilecek ne varsa bizim aleyhimize oldu. Galatasaraylilarin bilmesini isterim ki 3 yili isaret ederken ben bunu isaret ettim. Üç yil bana müsaade edin demedim, hiçbir seyden vazgeçmeyiz, genel anlayisimiz Galatasaray’in gelecegini insa etmek üzerine. Yarin kendi ismimi tasiyan statta olacagiz. Ne kendi ismimi tasiyan statta ne de yillarimi verdigim Ali Sami Yen’de de hiç yenilmek istemem. Ümit ediyorum yarin takimimiz iyi bir mücadele edecek ve tutkulu bir oyun oynayip ‘Olsun elendik ama çikip harika bir mücadele örnegi gösterdiler, modern futbol örnegi verdiler’ denilmesi için oynayacak. Tabii ki hiçbir seyi birakacak halimiz yok, her seyi deneyecegiz. Rakibimizin aldigi sonuç, neredeyse bize çok az bir sans birakiyor ama bunu da deneyecegiz” ifadelerini kullandi.

“Gedson’un Türkiye’de baska takimda oynayacagini düsünmüyorum”

Gedson Fernandes transferiyle ilgili konusan Fatih Terim, “Gedson, Galatasaray’da çok mutlu oldu, biz de onu seviyoruz ancak bu sene Gedson’u vermek istemediklerini söylediler. Buna ragmen ayin 1 Eylül’e kadar bazi seylerin degismesini bekliyoruz. Her an her sey olabilir ama son cümle buydu. Hatta Türkiye’den baska kulüplerin de talip olma durumu vardi ama onun Galatasaray’dan baska yerde oynayacagini açikçasi düsünmüyorum. Biz her seye hazirlikliyiz, cezamiz da bitti. Öyle 3-4 transferle kalmayacagimizi da söylemek isterim. Çünkü asagi yukari 20’ye yakin oyuncu bosalttik. Daha da olacak, ben çok net olarak tabii ki basari istiyorum. Galatasaray ile her sene sampiyon olsam yetmez, hatta bunun da esprisini yapariz, her sene sampiyonluklar önemlidir ama en önemlisi bu senedir deriz. Tabii ki basari çok önemli ama bizim anlayisimiz Galatasaray’in gelecegini insa etmek. Yol üzerindeki kilometre taslarindan ciddi bir miras birakmak istiyorum. Ciddi bir jenerasyon birakmak istiyorum” diye konustu.



“Ghezzal’i çok istedim, baskan da istedi”

Geçtigimiz sezon Besiktas’ta kiralik olarak forma giyen Rachid Ghezzal’i istemedigi yönünde çikan haberlerle ilgili de konusan Fatih Terim, “Hayir tam tersi çok istedim, hatta baskan da istedi. Sahsi oyunculara girmek istemiyorum ama bu tip seylerin spekülasyonu çok oluyor. Geçen sene her gittigimiz deplasmanda yasak olmasina karsin olaganüstü seyirciyle karsilastik. Hatta Besiktas maçi öncesinde ‘Bizim seyircimizi niye almiyoruz’ dedim, rica ettim, ne olursunuz dedim, ama ben istememisim dediler. Benden teyit ettirmeden bu tip dolasan seylere ne siz ne de Galatasaraylilar itibar etmesin. Sonunda böyle söylediginiz zaman dogrusu meydana çikiyor. Çünkü ben kamuoyu önünde konusuyorum” dedi.

Transferlerle ilgili konusmayi sürdüren Terim, “Isimlere girersek sonu olmaz. Galatasaray’in 1 Eylül’e kadar neler yapacagin göreceksiniz, nasil bir anlayisla devam edecegini göreceksiniz. Hangi teknik adam Ghezzal’i istemez de istemedi diye bir sey çikar. Söylemem gereken bazi seyler var ama su an söyleyemiyorum. Futbol dinamiktir, transfer de böyledir. Bugün istediginiz bir oyuncuyu yarin istemezsiniz ama dün vazgeçtiginiz oyuncuyu bir gün sonra alirsiniz. Listenizde olmayan ama sizin için firsat transfer haline gelmis oyuncuyu da alabilirsiniz. Ben size ana hatlarini söylüyorum, kulübümüzün bazi tasarruflarini söylemem yanlis olur. Morutan, çok iyi bir futbolcu, çok da begeniyorum. O nasil bize haber yollamis, bizim az paramiz oldugunu biliyor herhalde, ‘Zayif oynuyorum ki az paraya beni alsinlar’ demis. Makul bir paraya herhalde Galatasaray yok demez. Hakikaten zevk verecek oyunculardan bir tanesi. O zevki de daha önce abileri burada verdi. Hagi, Popescu, Ilie hala buradalar. Top ayagindayken herkesin mutlaka oynamasini isteyecegi bir oyuncu, gelisecegini de düsünüyorum, ben de onu begeniyorum” diyerek transferlerle ilgili düsüncelerini aktardi.

“Taraftari çok özledik”

Galatasaray taraftarina mesaj gönderen Fatih Terim, “En az onlar kadar biz de onlari çok özledik. Taraftarli oynasaydik belki de sampiyonlugu kaçirmazdik. Biz taraftarlarimizla bütünlestigimizde çok daha etkili, yenilmez oluyoruz. Bir de heyecanliyiz. Teknik heyetimle maç sonrasi analiz yaparken ‘Acaba Eindhoven’daki seyirci, 1,5 sene sonra bu kadar sessiz oynayan bir grubu rahatsiz mi etti’ diye düsündük. Bu is taraftarla güzel, galibiyetler de taraftarla daha güzel kutlaniyor. Kötü sonuçlar da taraftarin destegiyle daha rahat atlatiliyor. Biz de onlari özledik, insallah yarin kavusacagiz. Elbette basarili olmak için ugrasiyoruz, basarili olmak için çalisiyoruz. Ben burada bir mantalite, burada bir sistem ve burada benim aklimdakileri sahaya yansitabilen bir takim ve bir jenerasyon birakmak istiyorum. Giderken böyle bir sey birakmak istiyorum. Bana göre alinacak kupalar, kazanilacak sampiyonluklardan daha büyük olan budur. Eger bunu basarabilirsem bana göre benim en büyük basarim bu olacak. 2000 yilinda giderken böyle bir takim birakmistim, yine böyle bir takim birakmayi kendime en büyük basari olarak addediyorum. Onun için de bizim taraftarimiza ihtiyacimiz var” dedi.



“Avrupa’ya yetisme imkanimiz yok”

Avrupa’yla aradaki makasin açildigini sözlerine ekleyen Terim, “Özellikle ekonomik olarak çok açildi. Dolayisiyla idare ve teknik olarak da tesirlerini görüyoruz. Oyunun 75. saniyesine bakarsan bir sonuç ama geneline bakarsan sonuç degil, bu bir düsüncenin karsiligi olarak karsimiza çikiyor. Su gerçegi kabul edelim, ekonomik olarak yetisme imkanimiz yok. Sizin 2’ye alamadiginizi 20’ye aliyorlar. Bu oyuncuyu onlar buluyorlar da biz niye bulmuyoruz diyoruz ama biz de buluyoruz. Ancak 15-16 yasindaki bir oyuncuya 20 milyon Euro verebilir miyiz, veremeyiz. 8 yasindaki oyuncuya 4 milyon Euro versek kiyamet kopar. Bugünlere geldigimiz zaman üste çikabiliriz. Onlar da biz de buluyoruz. Belki tarihte ilk defa altyapimiza bütçe koyacagiz. Tarihte yok. Herkesin bütçesi yok. 8-10 milyon vermek hiçbir sey onlar için, sonuçta 100-150 kazanma ihtimalleri var. Bunlarin yarisindan çogunu da kaybediyorlar” diyerek devam etti.

Terim ilk 11’i açikladi

3 sene sonrasi için kendisinin de planlari oldugunu ifade eden Terim, “Galatasaray planim var. Yönetimimizin de süresi üç sene, benim de üç sene. Giderken, yapacagim en büyük iyiligin bu oldugunu söylüyorum. Yoksa bir sey için degil. Galatasaray’da gitsek nereye gidecegiz. Galatasaray bizim, Galatasaray bizim evimiz, yuvamiz. Ayrilsak da kalbimiz onlarla. Gerçek kontrat bu. Ileriki yillara bakacagiz” diyerek sözlerini tamamladi. Terim son olarak yarin oynanacak olan karsilasmada sahaya sürecegi 11’i açiklarken, Emre Akbaba’nin Covid-19 nedeniyle hastanede oldugunu ve hastaligi kötü geçirdigini ifade etti.

Galatasaray’in PSV Eindhoven karsisinda yarin sahaya çikacagi 11 su sekilde:

“Muslera-Yedlin, Luyindama, Marcao, Ömer - Emre Kilinç, Aytaç, Sekidika, Kerem - Muhammed, Baris.

Kaynak: İHA