GÜNDEM / 25 Temmuz 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Iklim Bakanlari Toplantisi'na katilacak.

(Londra) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI

1- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Rize Iyidere-Ikizdere Yolu Santiyesi'nde, ardindan Ikizdere ile Salarha Tünelleri'nde, Rize, Artvin'deki sel ve heyelandan etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

(Rize/Artvin/12.30) (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Japonya'nin baskenti Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlari'nda milli sporcularin madalya mücadelelerini izleyecek.

(Tokyo/09.00/14.55) (Fotografli-Görüntülü)

2- Japonya'da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'na devam edilecek.

- Milli sporculardan aticilikta Ömer Akgün, artistik cimnastikte Nazli Savranbasi, halterde Muhammed Furkan Özbek, tekvandoda Hatice Kübra Ilgün ve Hakan Reçber, yelkende Ecem Güzel, Onur Cavit Biriz ve Dilara Uralp, yüzmede Baturalp Ünlü, Beril Böcekler ve Merve Tuncel mücadele verecek.

(Tokyo/09.00-16.00) (Fotografli)

3- A Milli Kadin Voleybol Takimi, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari B Grubu'ndaki ilk maçinda Çin'le karsi karsiya gelecek.

(Tokyo/10.25) (Fotografli)

ÖZEL HABER

1- Kamu isçisinin zam pazarliginda kritik hafta

- Kamudaki 700 binden fazla isçiyi ilgilendiren sözlesme görüsmelerinde hükümetin yeni zam teklifini bu hafta sunmasi bekleniyor

- Türk-Is Genel Mali Sekreteri Agar:

- "Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi beklentilerimizi karsilayacak seviyede olmali"

- Hak-Is Genel Baskan Vekili Yildiz:

- "Görüsmelerin basinda beri taraflar arasinda olumlu bir hava var. Hükümetin bu olumlu havayi yeni teklifine yansitmasini istiyoruz"

(Özcan Yildirim/Ankara)

2- Balikçi teknesinde vergi ve mazot ayricaligi sahtekarligini nükleer fizikçiler tespit etti

- Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde görevli bilim insanlari, bir balikçi teknesinin ruhsatinda yazilanin aksine yeni tekne oldugunu, lüminesans tarihlendirme yöntemiyle ortaya çikardi

- Vergi ve mazot gibi ayricaliklar için yapim yili eski gösterilen tekneye iliskin tarihlendirme çalismasinin sonuçlari adli birimlere rapor olarak sunuldu

- Enstitü Müdürü Prof. Dr. Niyazi Meriç:

- "Teknenin yapildigindan beri asla degistirilemeyecek omurga denilebilecek gövde kisminin metal korozyonlu ve lüminesans özellik gösteren diger gemi bilesenlerinden örnekler aldik"

- "Numunelerin en son ne zaman isik aldigini ve ne kadar süre radyasyona maruz kaldigini hesapladik. Sonuçta, bu teknenin 10 yildan daha genç oldugunu verilerle gösterdik"

- "Böylece bir teknenin yasi saniyoruz ki ilk kez bilimsel bir metotla tayin edilmis oldu"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)

3- Prof. Dr. Ilber Ortayli, Tarihçi Halil Inalcik'i anlatti:

- "Ögrenciyi ciddiye alirdi çok sey ögretirdi, ciddi olmalarini da beklerdi, sert bir hocaydi. Lisans ve doktora ögrencisiyle ciddi olarak ugrasan, takip eden birakin Türkiye'yi dünyada nadir bulunan profesörlerdendi. Ayrica yormazdi da, toparlayan, tesvik eden bir hocaydi. Zaten insanlar, iyi bir hoca oldugunu 3 kitada da söylüyor. Bizim için bir örnektir. 'Tarihçiler Panteonu'nda yerini almistir"

- "Çalismaya da ölünceye kadar devam etti. Çok meshur bir deyim vardir, '100 sene yasa 100 sene ögren' diye hakikaten öyleydi. 90 yasindan sonra bile kalemi eline aldi. Halil Inalcik demek, yogun çalisan bir Türk demektir"

- "Avrupa dillerini oturup, mükemmelen ögrenmisti. Dil bakimindan zengindi. Yeni kaynaklari kullandi, yeni metotlarla dünyaya açildi. Balkan tarihine yeni görüsler getirdi. Bu sayede de Halil Hoca oldu"

-"Edebiyat bilgisi kuvvetliydi, Farsça divan okuyabilirdi. Edebi teknikleri iyi bilen hatta yerine göre siir yazabilen tarzda biriydi"

(Semra Orkan/Muhammed Gencebay Gür)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.

Kaynak: AA