Japonya'da 1 Yillik Ertelemenin Ardindan Olimpiyat Heyecani

Korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle bu yila ertelenen Tokyo Olimpiyatlari 1 yillik bekleyisin ardindan resmen baslarken, dev organizasyonun açilis seremonisi pandemi nedeniyle seyircisiz olarak gerçeklestirildi.

Korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen ve yerel ve uluslararasi kamuoyunda elestiri oklarinin hedefi olan Tokyo Olimpiyatlari için geri sayim sona erdi. Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Japonya hükümetinin güvenli bir sekilde gerçeklestirilecegini yineledigi Tokyo Oyunlari, dün Türkiye saati ile 14.00’da baslayan açilis seremonisi ile resmen kapilarini açti. Covid-19 salgini nedeniyle uygulanan tedbirler kapsaminda Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve ABD First Lady’si Jill Biden’in da aralarinda bulundugu 900 civarinda konugun canli olarak izleyebildigi seremoniye etkinligin onursal ev sahibi olarak Japonya Imparatoru Naruhito da katildi.

Protokol konuklarinin sayisinin salgin tedbirleri nedeniyle kisitli tutuldugu Yeni Ulusal Stadyum’daki törende Imparatoriçe Masako ise bulunmadi.

Covid-19 nedeniyle sinirli temsil

Yaklasik 2 saat süren ve büyük bir görsel sölene ev sahipligi yapan törene Covid-19 önlemleri nedeniyle bu yil takimlar temsili olarak sinirli sayida sporcu ile katilim gösterdi. Seremonide ilk geçisi oyunlarin ilk ev sahibi olarak Yunanistan yaparken, 207 milli ekibin dünyayi selamladigi törende sahaya son çikan takim ev sahibi Japonya oldu. Milli takimlar sahaya Japon alfabesine göre siralanan ülke isimlerine göre çikarken, seremonide Türk Bayragi’ni Gençlik ve Spor Bakanligi’nin daha önce açikladigi üzere milli yüzücüler Merve Tuncel ve Berke Saka birlikte tasidi.

Sanat söleni

Sporcularin geçit töreni sonrasinda John Legend ve Keith Urban gibi farkli kitalari temsil eden müzisyenlerin dünyaca ünlü sanatçi John Lennon ve Yoko Ono’nun "Imagine" sarkisini söyledigi anlar stadyumda gösterilirken, bin 824 insansiz hava araci kullanilarak stadyum üzerinde bir isik gösterisi gerçeklestirildi.

Baris ve dayanisma mesaji

Tokyo Olimpiyatlari Organizasyon Komitesi Baskani Seiko Hashimoto açilis töreninde yaptigi konusmada Covid-19 pandemisine deginerek tüm dünyadaki saglik çalisanlarina tesekkür etti. IOC Baskani Thomas Bach ise "Bir umut" olarak niteledigi açilis aninda oyunlarin sporun birlestirici gücü oldugunun altini çizdi. Olimpiyatlarla gelen birlik ve beraberlik hissinin pandeminin neden oldugu karanlik tünelin sonundaki isik oldugunu belirten Bach, "Olimpiyat mesalesi bu isigin daha da parlamasini sagliyor. Bu bir dayanisma, baris ve dayaniklilik mesaji. Bu, hepimize birlikte daha baska yolculuklar için umut veriyor. Hepimizin hayal ettiginden çok farkli ancak bu anin tadini çikaralim. Çünkü sonunda hep birlikte buradayiz" ifadelerini kullandi. Bach’in konusmasinin ardindan Japonya Imparatoru Naruhito Tokyo Olimpiyat Oyunlari’nin açilisini resmen ilan etti. Olimpiyat mesalesi ise dünyaca ünlü Japon tenisçi Naomi Osaka tarafindan yakildi.

Ilklerin olimpiyati

32. Yaz Olimpiyat Oyunlari tarihte ilk kez seyircisiz olarak gerçeklestirilmek üzere açilis yaparken, bu sene bir ilk olarak kadin ve erkek sporcular ülke bayraklarini birlikte tasidi. Sporcularin 4 bransta ilk kez madalya mücadelesi verecegi 2020 Tokyo Olimpiyatlari’nin bu yil tirmanis, karate, kaykay ve dalga sörfü müsabakalarina ev sahipligi yapacagi açiklandi.

Protestolar ve cosku bir arada

Seyircisiz gerçeklesen seremoniye ragmen birçok olimpiyat destekçisi erken saatler itibariyle Tokyo’daki Yeni Ulusal Stadyum önünde toplanirken, stat çevresi ve sehrin farkli bölgeleri olimpiyat karsiti gösterilere ev sahipligi yapti. Polisin yogun güvenlik önlemleri aldigi stat girisine Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) güçleri konuslandirildi.

OHAL altinda olimpiyat

Japonya’da hükümet Covid-19 vakalarinda görülen artis üzerine bu ay basinda sürpriz bir karara imza atmis, olimpiyatlar süresince Tokyo’da geçerli olmak üzere OHAL ilan edildigi açiklanmisti. Uygulamanin 12 Temmuz-22 Agustos tarihleri arasinda yürürlükte kalacagi ve baskentte insan trafigini azaltmayi hedefledigi kaydedilmisti.

Tepki çekmisti

Ülkede etkisini sürdüren Covid-19 salgini nedeniyle toplumun farkli kesimlerinden dev organizasyonun iptal edilmesi çagrilari yapilirken, saglik meslek örgütleri seyircisiz gerçeklesse dahi olimpiyatlarin dünyanin dört bir tarafindan binlerce sporcu, antrenör, yetkili ve gazeteciyi ülkeye çekecegi için Japonya’daki enfeksiyon riskini artirabilecegi uyarisinda bulunmustu. Uzmanlar ayrica farkli ülkelerden Japonya’ya tasinma ihtimali olan virüs varyantlarinin asiya dirençli türlerin olusumuna yol açarak vaka patlamasina neden olabilecegini belirtmisti.

Salgin gölgesinde olimpiyat

Tepkilerin ardindan deniz asiri izleyicilere kapilarini uzun süre önce kapatan oyunlarin Tokyo ayaginin tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklestirilmesine karar verilirken, baskent çevresindeki Saitama, Chiba ve Kanagawa eyaletlerinde müsabakalara yerel seyirci kabul edilmeyecegi açiklanmisti. Tokyo Olimpiyat Bakani Tamayo Marukawa, Fukushima ve Shizuoka eyaletlerindeki müsabakalara ise sahanin seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini asmayacak sekilde sinirli sayida izleyicinin alinacagini ifade etmisti. Oyunlarin Ibaraki eyaletindeki ayagina ise yalnizca bilet tahsis edilen okul çocuklarinin kabul edilecegini açiklanmisti. Buna ragmen, Tokyo ve çevresindeki eyaletlere yönelik seyirci yasaginin olimpiyatlarin neredeyse tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklesmesine neden olacagi yorumlari yapilmisti.

Salgin etkisini sürdürüyor

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 863 bin 855’e ulasmis, ölü sayisi da 15 bin 129’a yükselmisti. Olimpiyat organizatörlerinden yapilan açiklamada, simdiye dek oyunlarla iliskili 106 vakanin dogrulandigi bildirilmisti.

Kaynak: İHA