Avustralya Üçüncü Kez Olimpiyatlara Ev Sahipligi Yapacak

Basbakan Scott Morrison: ‘‘Sadece Brisbane ve Queensland için degil, tüm ülke için tarihi bir gün”.

Avustralya Basbakani Scott Morrison, 2032 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlari'nin Brisbane kentinde düzenlenecek olmasini ülkesi için "tarihi bir gün" olarak degerlendirdi.

Basbakan Morrison, Uluslararasi Olimpiyat Komitesinin 2032 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlari'nin ülkesinin Brisbane kentinde düzenlenecegini duyurmasi üzerine, Basbakanligin resmi internet sitesinden Avustralya Federal Spor Bakani Richard Colbeck ile ortak açiklamada bulundu.

Olimpiyatlarin 1956'da Melbourne, 2000 yilinda da Sydney’de yapilmasinin ardindan üçüncü kez Avustralya’da düzenlenecek olmasinin ülke ekonomisi ve Brisbane kenti açisindan çok önemli olduguna dikkati çeken Morrison. ‘‘Sadece Brisbane ve Queensland için degil, tüm ülke için tarihi bir gün. Avustralyalilar için gurur verici bir gün." dedi.

Dünyanin en büyük spor etkinligine ev sahipligi yapmanin büyük hayaller kurmaya cesaret eden her genç Avustralyaliya umut verici bir hedef sundugunu dile getiren Bakan Colbeck de "Bugün evlerinde oturan ve olimpiyat sampiyonu olmak isteyen genç sporseverleri düsünürseniz artik hedefledikleri somut bir sey var. On yildan biraz daha fazla süre içinde kendi topraklarinda rekabet etme sanslari var.’’ ifadelerini kullandi.

- Brisbane kentinin 11 yilda çehresi degisecek

2032 Olimpiyatlari'na ev sahipligi yapacak Queensland eyaletinin baskenti Brisbane'nin Belediye Baskani Adrian Schrinner, olimpiyatin bir sehre getirecegi taninma firsatinin, parayla satin alinamayacak kadar büyük bir deger oldugunu söyledi.

Yaklasik 11 yil sonra dünya sahnesine çikacak Brisbane'i yeni bir dünya sehrine dönüstürmek için federal ve eyalet yönetimleri tarafindan büyük kaynak ayrilmasinin yani sira eyaletin güneydogusuna aralarinda 28 spor dalina ev sahipligi yapacak üç ana merkez insa edilmesi planlaniyor.

Olimpiyatlarin Brisbane’de 21, Gold Coast ve Sunshine Coast kentlerinde 4 mekanda gerçeklestirilmesi düsünülüyor, açilis ve kapanis törenlerine de Brisbane’deki Gabba Stadyumu ev sahipligi yapacak.

Futbol eleme maçlari da Cairns, Townsville, Toowoomba, Sydney ve Melbourne kentlerinde oynanacak.

Olimpiyatlar, 2024'te Fransa'nin baskenti Paris'te, 2028'de ABD'nin Los Angeles kentinde, 2032'de de Avustralya’nin Brisbane kentinde düzenlenecek.

Kaynak: AA