Italya'da Kovid-19 Vakalarindaki Artista Avrupa Sampiyonlugu Kutlamalarinin Etkisi Tartisiliyor

Italya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinda son günlerdeki artisa, Italya Milli Takimi'nin 2020 Avrupa Futbol Sampiyonu olmasi sebebiyle yapilan kutlamalarin yol açtigi belirtildi.

Il Messaggero gazetesinin yeni vakalar için "Her 7 kisiden 1'i Roma'dan" mansetiyle duyurdugu haberinde, ülke genelinde dün tespit edilen 3 bin 558 vakadan 557'sinin Roma'dan çiktigi ve son bir haftada vaka sayisinin 5'e katlandigi ifade edildi.

Baskentte vakalarin hizli yükselisi yerel yönetimle Futbol Federasyonu arasinda polemik baslatti.

Roma'nin içinde bulundugu Lazio Bölgesinin Saglik Islerinden Sorumlu Yöneticisi Alessio D'Amato, yaptigi açiklamada, baskentteki vaka artisi konusunda, Italya Milli Takimi'na kentte üstü açik otobüsle sampiyonluk turu attiran Futbol Federasyonu (FIGC) Baskani Gabriele Gravina'yi suçladi.

D'Amato, vakalardaki artisi "Gravina etkisi" olarak tanimlarken, Italya Milli Takimi’nin sampiyonluk turu sirasinda takim otobüsünü görmeye gelenlerin çogunun maskesiz olduguna dikkati çekti.

D'Amato'nun bu çikisini "talihsiz" olarak niteleyen FIGC Baskani Gravina, bütün Avrupa'da vakalarin arttigi bir sirada buradaki artistan kendisinin sorumlu gösterilmesinin "uygunsuz" oldugu yanitini verdi.

"Gök-mavililer" olarak anilan Italya Milli Takimi, 11 Temmuz'da Londra'da oynanan EURO 2020 finalinde, normal süresi ve uzatma devreleri 1-1 biten karsilasmada Ingiltere’yi penalti atislarinda 3-2 yenerek sampiyon olmustu.

Gök-mavililerin, 12 Temmuz'da Roma’da cumhurbaskanligi ve basbakanliga sampiyonluk kupasiyla yaptigi ziyaretin ardindan kaldigi otele üstü açik otobüsle Roma caddelerinde tur atarak dönmesi kalabaliklara yol açtigi gerekçesiyle elestirilmisti.

Roma Valiligi, üstü açik otobüs konusunda kendilerinin herhangi bir izin vermedigini açiklamisti. Söz konusu sampiyonluk turunun ise takim kaptani Giorgio Chiellini ve deneyimli futbolcu Leonardo Bonucci'nin yogun istegi üzerine federasyonun organizasyonuyla gerçeklestirildigi basina yansimisti.

Öte yandan, ülke genelinde Kovid-19'un Delta varyanti sebebiyle vaka artislarinin hizlandigi, bu nedenle de hükümetin risklere göre farkli renk kategorilerinde uygulanan tedbirlere geri dönmeyi degerlendirdigi belirtildi.

Kaynak: AA