(Özel) Nijeryali Ögrenciler Ekmek Parasini Burdur'da Hashas Toplayarak Çikariyor

Burdur’a üniversite okumak için gelen 3 Nijeryali ögrenci, merkeze bagli Gökçebag köyünde tarlada hashas toplayarak geçimini sagliyor. Türkiye’de futbolcu olmak istediklerini söyleyen Nijeryali ögrenciler, tarla sahipleri ile mola esnasinda oynadiklari futbol maçinda yeteneklerini sergiliyor.

Burdur’a 2020 yilinda gelen ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde ögrenci olan 3 Nijeryali, merkeze bagli Gökçebag’da tarlada hashas kozalagi topluyor. 2020 yilinin baslarinda Cihan Atasoy ve Yilmaz Özbek ile tanisan Valentine Ezedigbo (19), Precious Jeremiah (17) ve Bright Onuoha (21), pandemi döneminde ülkeleri Nijerya’ya dönemedi. Burdur’da is arayan 3 Nijeryali ögrenci, Cihan Atasoy ve Yilmaz Özbek’ten kendilerine is bulmalarini istedi. Burdur’da sanayide isletmesi bulunan ve tarimla ugrasan Yilmaz Özbek, tarlasina ekmis oldugu hashaslarin toplanmasi için 3 Nijeryali ögrenciye is vererek gençlerin para kazanmasina yardimci oldu. Nijeryali gençleri ailesinden biri gibi benimseyen Yilmaz Özbek, mola saatlerinde hem beraber yemek yiyor hem de futbol maçi yapiyorlar. Tarla sahipleri ile yaptiklari futbol maçinda galibiyet elde eden Nijeryalilar, futbolcu olmak istediklerini, futbolun kendileri için bir tutku oldugunu dile getirdiler.

Geçimini sürdürmek için paraya ihtiyaci oldugunu, bu yüzden hashas topladiklarini ifade eden Valentine Ezedigbo, “Ben Nijeryaliyim. MAKÜ’de ögrenciyim. Ben Yilmaz Bey’in çiftliginde çalisiyorum. Hashas topluyorum. Burada her gün insanlarla tanisiyorum. Burasi çok eglenceli bir yer. Ben ögrenciyim. Geçimimi sürdürmek için para kazanmaya ihtiyacim var” dedi.

Bright Onuoha ise, “Bir gün Yilmaz ve Cihan ile tanistim. Onlarla çalismak için kaldim. MAKÜ’de ögrenciyim. Ögretmenlerim Türk dilini Türklerle daha iyi ögrenecegimi söyledi.

Hem dil ögrenme hem de para kazanmak zorundayim, bu yüzden çalisiyorum” dedi.

Ögrencilere Burdur merkezde çarsida karsilastiktan sonra tatli ikram ettiklerini dile getiren Cihan Atasoy (32), “Bir gün çarsiya gitmistik. Çarsida bir kalabalikla karsilastik. Merakimizi gidermek için kardeslerimizin yanina gittik. Isim sorduk, fazla anlasamadik zaten. Misafirperverligimizden dolayi tatli ikram ettik. Tatliyi görünce toplandilar. Kendimizi anlattik. Simdi geldiler iste bizimle beraber hashas topluyorlar” diye konustu.

Pandemiden dolayi is bulamayan Nijeryali gençlere yardimci olmak istedigini ifade eden Yilmaz Özbek (53) de, “Bu arkadaslarla daha önce Burdur merkezde tanismistik. 35-40 kisilik bir gruptu. Okumaya gelmisler buraya. Tanistik, görüstük. Bizimle çalisir misiniz dedik. Geliyorlar buraya çalisip paralarini kazaniyorlar. Hem paralarini kazaniyorlar. Bu yil pandemi oldugu için okula gidemediler. Bos vakitlerinde bizi ariyorlar is bulabilir misiniz diye. Pandemiden dolayi is olmadigi için bu arkadaslara bu sekilde yardimci oluyoruz” seklinde konustu.

Ögle molalarinda 3 Nijeryali genç ile futbol maçi yapan Cihan Atasoy ve Yilmaz Özbek, Nijeryali gençlere maglup oldu. Üniversite okumak için Burdur’a gelen Precious Jeremiah maç sonrasi futbol oynamayi çok sevdigini, futbolcu olmayi çok istedigini dile getirirken, Valentine Ezedigbo ise bir seçenegi olsa futbol oynamayi tercih edecegini, çünkü futbolun kendisi için tutku ve hayal oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA