Iki Denizi Kucaklayan Mugla Spor Turizminin De Yildizi

Tarihi ve kültürel degerleri, dogal güzellikleri, yüzde 68’i ormanlarla kapli olan, Ege ve Akdeniz’in bulustugu 1484 km kiyi uzunlugu ve irili ufakli doga harikasi binlerce koya sahip Mugla, adeta sloganlarinda da yer aldigi gibi ‘Yeryüzü Cenneti’ olarak biliniyor.

Likya ve Karya uygarliklarina ev sahipligi yapmis ve birçok medeniyetin izlerini her karis topraginda hissettiren Mugla, her yil yerli ve yabanci milyonlarca misafire ev sahipligi yapiyor. Mugla’ya tatil amaçli gelen yerli ve yabanci konuklar, deniz, kum, günesin yaninda kültür ve spor turizmini de ayna anda yapma sansina sahip.

Ziyaretçilerine konaklama, yeme içme ve eglencenin yaninda her türlü alternatif turizm olanaklarini ve spor çesitlerini sunan Mugla, son yillarda pek çok ulusal ve uluslararasi spor organizasyonlarina basari ile ev sahipligi yapiyor.

Mugla Valisi Orhan Tavli, Mugla’nin son yillarda spor turizminde adindan sikça söz ettirdigini, ulusal ve uluslararasi organizasyonlarin yani sira; ülkemizdeki birçok bölgenin aksine Mugla’nin pek çok farkli noktasinda yilin dört mevsiminde sporseverleri cezbedecek çesitli spor etkinliklerine de ev sahipligi yaptigini açitladi.

Uluslararasi hava oyunlari ev sahipligi

Vali Tavli, “Ülkemizde en iyi Kitesurf destinasyonlarin biri olan Gökova, el degmemis dogasi ve sadece bu spor için ayrilmis plaji ile Dünya Kiteboard Sampiyonasina ev sahipligi yapmistir. The Bodrum Cup Yelken Yarislari ilgi çeken organizasyonlardan biri olup, 30 yili askin süredir gerçeklestirilmekte olan yarislar yelkenciligin taninmasinda büyük katki saglamistir. Yamaç parasütü denilince akla ilk gelen lokasyon olan Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Babadag Hava Sporlari uçus kosullarinin elverisliligi ile yilin dört mevsimi yerli ve yabanci misafirlere hizmet sunmaktadir. Babadag rüzgârin yönü, siddeti ve olaganüstü manzarasiyla her yil Uluslararasi Hava Oyunlarina ev sahipligi yapmaktadir” dedi.

Dünya ralli sampiyonasi

Dünyanin en prestijli organizasyonlarindan biri olan Dünya Ralli Sampiyonasi Türkiye ayagina Mugla’nin üç yildir ev sahipligi yaptigini belirten Vali Orhan Tavli, “Mugla, Marmaris ve Datça’nin essiz çam ormanlari ve muhtesem denizinin güzelligi esliginde, dünyaca ünlü ralli pilotlarini ve motor sporlari tutkunlarini agirlamaktadir. Ilimiz her yil oldugu gibi bu yilda Cumhurbaskanligi Türkiye Bisiklet Turunun iki etabina ev sahipligi yapmistir. Cumhurbaskanligi Bisiklet Turu vesilesiyle bisiklet sporlari ilimizde büyük bir ivme kazanmistir. Yilin her mevsimi yüzme sporunun yapilabildigi ilimiz, Uluslararasi Arena Aquamasters Yüzme Sampiyonasi gibi yüzme yarislarina da ev sahipligi yapmaktadir” dedi.

Dalaman çayinda Rafting

Mugla’nin rafting sporu için de uygun kosullara sahip oldugu, özellikle Dalaman Çayi Türkiye’nin en iyi üç rafting parkuru arasinda gösterildigini belirten Vali Tavli, “Geçtigimiz yillarda Türkiye Rafting Sampiyonasi Dalaman Çayinda yapilmistir. 52 kilometrekare alani, elverisli iklimi ve suyun durgunlugu ile Köycegiz Gölü son yillarda kano ve kürek milli takimlari tarafindan tercih edilen önemli bir su sporlari merkezi haline gelmistir. Bodrum’da son yillarda düzenli olarak gerçeklestirilen Uluslararasi Optimist Yarislari ve Marmaris Uluslararasi Yat Kulübünün (MIYC) düzenlendigi Marmaris ERGO-MIYC Kis Trofesi Yat Yarislari da büyük ilgi gören organizasyonlar arasinda yer almaktadir. Ilimizde ayrica Dünya Plaj Güresi Sampiyonasi, Türkiye Plaj Güresi Sampiyonasi, Altinpalet Sualti Görüntüleme Türkiye Sampiyonasi gibi önemli spor müsabakalari gerçeklestirilmistir” dedi.

Vali Orhan Tavli, uygun iklimi ve cografi kosullari sayesinde yilin dört mevsimi her türlü sporun Mugla’da yapilabilecegini ifade ederek, Mugla’nin zengin tarihsel birikimi, el degmemis koylari, yemyesil ormanlari, mavi yolculugu, kanyon ve magaralari, yamaç parasütü, kitesurf ve safari gibi extrem sporlari, zengin ekolojisi, termal sulari, nitelikli konaklama tesisleri, saglikli ve lezzetli mutfagi, el sanatlari ve misafirperver insanlari ile dünyanin en gözde turizm merkezleri arasinda yer aldigini söyledi.

Kaynak: İHA