Emre Aydemir Açiklamasi 'Antrenörlük Mentörlügü, Antrenörler Için Kisisel Ve Baglamsal Olarak Çok Önemlidir'

Uzun yillar Ingiltere Futbol Federasyonu’nda çalisan ve TFF bünyesinde antrenör egitimine katki saglayan Emre Aydemir, “Antrenörlük mentörlügü, antrenörler için kisisel ve baglamsal olarak çok önemlidir. Burada antrenörlerin potansiyelini ortaya çikarmaya yardimci olursunuz” diye konustu.

Londra’da üniversitede Futbol Bilimi ve Antrenörlügü bölümünden mezun olan ve 2 yil boyunca Arsenal’de futbol bilimi ve antrenörlügü alan Emre Aydemir, TFF’nin Tam Saha Dergisi’ne açiklamalarda bulundu. 12 yil bünyesinde bulundugu Ingiltere Futbol Federasyonu’ndan aldigi ‘Antrenörlük Mentörlügü’ egitimiyle Avrupa’nin farkli ülkelerinde antrenörlere egitimler verdikten sonra TFF bünyesinde antrenör egitimine katki saglayan Aydemir, “Lisede spor bilimi üzerine okudum ve spor bilimi okurken de White Hart Rapids diye bir takimin U12 ve U14 antrenörlügünü yapmaya basladim. Bunu yaparken de Arsenal Futbol Kulübü’nün spesifik egitim verebilecegi bir kaç kisi içerisindeydim. Lise bittikten sonra Ingiltere’deki üniversitemde Futbol Bilimi ve Antrenörlügü bölümünü okurken Arsenal de iki yil boyunca beni kendi bünyesine katarak ayni sekilde futbol bilimi ve antrenörlügü üzerine kendi antrenörleri tarafindan bir egitim verdi. Iki yil gibi bir süre Arsenal’den egitim aldim. Bu egitim, futbola iliskin bir biçimlendirme evresiydi benim için. Ingiltere’deki hocalarim futbol konusunda bana isik oldular. Akademik ve futbol pratigi anlaminda ikisini bütünlestirerek egitim alan bir Türk olmak ve egitim vermeye yönelik filizleri atmak hayatim açisindan büyük tecrübeler kazandirdi. Futbol bilimi ve antrenörlügü üzerine lisans egitimi, Arsenal’den aldigim teori ve pratik, akademik ve kulüplerdeki süreçleri kavramama katki sagladi. Ingiltere Futbol Federasyonu’ndan egitim almak ve desteklenmek de genis bir bilgi birikimi kazanmamam vesile oldu. Diger taraftan lisede spor psikolojisi dersimize giren saygideger Graham Hocam spor psikolojisi bölümünü okumam gerektigini ve bunun bana çok faydasi olacagini söyledikten sonra ikinci lisans programim olan spor psikolojisini okudum. Bu da hem antrenörlük psikolojisini hem de oyuncu psikolojisini anlamama yardimci oldu ve futbolla ilgili çalismalarima katki sagladi. Futbol birçok bilimden olusan bir disiplin. Akademik yasamim, Arsenal ve Ingiltere Futbol Federasyonu, çalisma stratejimi sekillendirerek bana futbola genis bakmanin gerekliligini ve futbola nasil bir stratejiyle yaklasilmasi gerektigini ögrettigi için çok mutlu ve gururluyum” dedi.



“Antrenörlük mentörlügü, antrenörler için kisisel ve baglamsal olarak çok önemlidir”

Ingiltere Futbol Federasyonu’nda önemli antrenörlerle çalistigini ve egitimler aldigini söyleyen Aydemir, “11 yildan fazladir Ingiltere Futbol Federasyonu üyesiyim. Ingiltere Futbol Federasyonu’nun birçok toplantisina katildim ve futbol antrenörlügüne katki saglamak için yogun emek sarf ettim. 2018 yilinda da Mentörlük için bir davet aldim ve Ingiltere Futbol Federasyonu’ndan yine spesifik bir egitim alarak bu belgeye sahip oldum. Antrenörlük mentörlügü, antrenörler için kisisel ve baglamsal olarak çok önemlidir. Burada antrenörlerin potansiyelini ortaya çikarmaya yardimci olursunuz. Çünkü hem destekleyici hem de kolaylastiricidir. Antrenörlügün tasarimi ve planlanmasi, bunun yönetilmesi, felsefeyi gelistirme ve yansitici uygulamayla birçok çesitlilik sunar. Hem teorik hem de pratik çalismalarin gözlemlerle birlikte geri bildirim yoluyla desteklenmesini saglar. Bu nedenle mentörlük elestirel bir durum olarak görülse de aslinda antrenörlerin sahip olmasi gereken ve geri bildirimin antrenörün gelisimiyle gerçek zamanli çalisabilecek verileri ve bilimsel analizleri ortaya koyar. Kilit faktörleri destekler ve antrenörlerin gerçek becerilerinin ortaya çikmasina yardimci olur. Bu futbol antrenörlügünde gelisim için önemli bir durumdur. Çünkü empati gibi, karsilikli ögrenme gibi, yansitma gibi, ilgilerin paylasilip çogaltilmasinda bir çok faktörü içinde barindirir. Ingiltere’de almis oldugum egitimler nedeniyle birçok egitime davet edildim. Ingiltere ve birçok Avrupa ülkesinde egitimler verdim ve antrenörlerle çalisma yaptim. Farkli ülkelerde egitimler vermek futbola iliskin çesitli bakislari anlamama yardimci oldu” ifadelerini kullandi.

“Oguz hocamla birlikte çalismak anlatilamaz bir heyecan”

TFF bünyesinde Yönetim ve Icra Kurulu Üyesi Hamit Altintop ve Gelisim Direktörü Oguz Çetin’le birlikte çalisan Emre Aydemir, “Oguz Hocamla birlikte çalismak, tecrübesinden faydalanmak ve ülke futbolu için beraber büyük bir çaba sarf etmek benim için anlatilamaz bir heyecan, onur ve mutluluk. Kiymetli büyügüm, baskanim Hamit Altintop da benim için çok önemli ve özel birisi. Beraber çalisma sansi bulmak gurur verici” seklinde konustu.

Kaynak: İHA