Almanya Tatil Döneminde Karantina Uygulamasindaki Kontrolleri Artiracak

Almanya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda vaka sayilarini kontrol altina almak amaciyla tatil döneminde ülkeye girisleri ve karantina uygulamasindaki kontrolleri artiracak.

Içisleri Bakani Horst Seehofer, Berlin'de Saglik Bakani Jens Spahn ile düzenledigi basin toplantisinda, Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmasindan, salginla mücadeledeki kazanimlari tehlikeye atmamak için federal hükümet ve yerel yönetimlerin sorumlu oldugunu belirtti.

Seehofer, ülke sinirlarinda Kovid-19 salgini nedeniyle sabit sinir kontrollerinin yapilmayacagini, ancak sinir yakinlarindaki kara yollarinda rasgele yapilan kontrollerin artirilacagini söyledi.

Almanya'nin çevresindeki ülkelerin risk bölgesi olarak tanimlanmadigini ifade eden Seehofer, bunun daha çok araçlariyla Türkiye'den Balkan güzergahindan veya Ingiltere'den gelenlere yönelik olacagini belirtti.

Seehofer, havalimanlarinda yogun olan kontrollerin sikilastirilacagini kaydederek, "Ülkeye kim girerse kontrolleri hesaba katmali. Kurallara uyulmasinin saglanmasina dikkat edecegiz." dedi.

- "UEFA'nin tutumunu sorumsuz buluyorum"

Bakan Seehofer, sorulmasi üzerine 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi'nin (EURO 2020) Londra'da oynanacak yari final ve final karsilasmalarinda 60 bin seyirciye izin verilmesi nedeniyle UEFA'yi elestirdi.

"UEFA'nin tutumunu sorumsuz buluyorum." diyen Seehofer, salginin üstesinden gelinmesi için temaslardan kaçinmanin ve hijyen kurallarina uyulmasinin gerekli oldugunu herkesin bildigini animsatti.

Saglik Bakani Jens Spahn da ülkedeki vaka sayilarinin düsük seviyede oldugunu hatirlatarak, yerel saglik dairelerinin karantina uygulamasini yogun sekilde kontrol edecegini söyledi.

Ülkeye giris yönetmeliginde ülkelerin "risk bölgesi", "yüksek insidans bölgesi" ve "virüs varyant bölgesi" olarak siniflandirildigini anlatan Spahn, bu bölgelerden hava yolu ile gelenlerin uçaga binmeden önce negatif PCR testi, asi karti veya antijen testi sunmalari gerektigini dile getirdi.

Söz konusu bölgelerden ülkeye giris yapan herkes için karantina uygulamasinin geçerli oldugunu ifade eden Spahn, ancak "risk bölgesinden" gelenlerin birinci gün, "yüksek insidans bölgesinden" gelenler ise negatif test sonucu sunmalari durumunda karantinadan erken çikabilecegini aktardi.

Spahn, "virüs varyant bölgesinden" ülkeye giris yapanlarin ise karantinadan muaf tutulmadigini söyledi.

Kovid-19'un mutasyona ugrayan Delta varyantina karsi uyarida bulunan Spahn, ülkede bu ayki yeni vakalarin yüzde 80'inin Delta varyanti olmasini bekledigini ifade etti.

Spahn, halka asi olmalari çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA