Sinirlari Asan Kulaçlar

Otizmli yüzücü 15 yasindaki Artun Özdemir, yüzme kariyerine simdiye dek 38 madalya sigdirdi. Pandemi nedeniyle havuzlarin kapandigi dönemde babasiyla birlikte denizde antrenman yapan Özdemir, bir süredir Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Kulübünde lisansli sporcu olarak antrenmanlarina devam ediyor. Otizmli yüzücünün en büyük hedefi ise Paralimpik Oyunlari’nda ülkesini temsil etmek.

Izmir’de yasayan 15 yasindaki otizmli Artun Özdemir, 9 yasindan beri yüzüyor. 10 yasindan bu yana yarismalara katilan Özdemir’in, bölge yüzme sampiyonalari ve Türkiye yüzme sampiyonalarindan elde ettigi 38 madalyasi mevcut. Yüzmeye askla bagli olan basarili yüzücü, pandemi döneminde havuzlar kapali oldugunda bile denizde antrenman yapti. Artun Özdemir’in babasi Feridun Özdemir ise 7 ay boyunca oglunun antrenörü olarak denizde ona eslik etti. Özdemir, bir süredir ise Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Kulübünde lisansli sporcu olarak havuz antrenmanlari yapiyor. Antrenörü Deniz Bora Alkan ve babasi ile çalismaya devam eden Artun Özdemir’in hedefi ise Paralimpik Oyunlari’nda Türkiye’yi temsil etmek.

“Hem baba hem de antrenör oldum”

Artun Özdemir’in babasi Feridun Özdemir, “Artun, 2016’dan beri Türkiye sampiyonasinda yüzen bir sporcu. Su ana kadar 38 madalyasi var. Bunlardan 28’i altin, geri kalani gümüs ve bronz. Artun 10 yasindayken katildigi bölge yarislarinda en küçük sporcuydu ve ilk tecrübesinde bir ikincilik ve bir üçüncülük aldi. O seneden sonra bütün yarislarinda birinci geldi ve sampiyon oldu. Artun’a emegi geçen çok sayida antrenör arkadasimiz oldu. Artun’un ilk antrenörü Mert Onaran’di. Çok uzun yillar onunla devam etti. Daha sonra görevi geregi takimdan ayrildi ve Alp Kandemir’le devam etti. Pandemi sürecinde havuzlar kapandi. Artun bu yüzden antrenmanlarini uzun süre benimle birlikte denizde yapti. O dönemde Artun’a hem baba hem de antrenör oldum. 6-7 ay benimle birlikte çalisti. Ardindan Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Kulübü’nde havuz açildi ve Artun lisansli sporcu olarak antrenmana basladi.

Su anda Deniz Bora Alkan ile çalisiyor. Ancak benim destegim hiçbir zaman eksilmedi. Haftanin iki günü benimle antrenman yapiyor, üç gün de Deniz Bora Alkan ile çalisiyor” dedi.



"Gurur duyuyorum"

Hedeflerinin büyük oldugunu söyleyen Özdemir, “Artun özel bir sporcu, otizmli bir birey. Özel sporcularin katildigi olimpiyatlara kadar gitmek istiyoruz. Bundan önce Avrupa sampiyonasi, Dünya sampiyonasi var. En son hedefimiz Paralimpik Oyunlari. Artun bebekliginden itibaren suyu çok seviyordu. 2 yasindayken denize gittigimizde kolluklarini çikarip atmisti. Birkaç kere daldi çikti ve yüzmeye basladi.

Zaman içinde iyi antrenörlerle biz bu zamana kadar geldik. Otizmli bir bireyin babasi olarak çok gurur duyuyorum. Pandemi sürecinde en büyük dayanagimiz yüzme. Bunun üzerine gidiyoruz, antrenmanlari aksatmiyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesinin, Rektör Hocamizin çok büyük destegi var. Biz gidebildigimiz yere kadar gidecegiz. Artun da Avrupa ve Amerika hedeflerini bize bir sekilde anlatiyor. O da yurt disinda Türkiye’yi temsil etmek istiyor. Artun’un hem babasi hem de antrenörü olmak elbette zordu. Çünkü devamli birlikteydik. 24 saat birlikte olunca disiplinde zayiflama oluyor ama su an bir düzene girdik. Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Kulübü de kara antrenmani için bir antrenör hoca daha tahsis etti. Haftaya da onunla antrenmanlara baslayacak. Artun böylelikle insallah ulasacagiz” diye konustu.



Hedeflerini yazarak anlatiyor

Özdemir’in annesi Isin Özdemir de, “Otizmli bireylerde sporun çok ise yaradigini düsünüyorum. Artun’un yüzmeye yetenegi oldugunu hissettigimizden beri oglumuz ders almaya ve yüzmeye basladi.

Bu süreçte hayatimizda çok büyük degisiklikler oldu. Enerjisini faydali bir seye harcadigi için Artun çok mutlu. Her madalya kazandiginda kendine daha çok güveniyor. Onun mutlulugu evimize de yansiyor. Hepimiz mutlu oluyoruz. Onun sporda basarili olmasi evimize güzellik getirdi. Artun’un hedefleri var. Olimpiyatlara katilmayi çok istiyor. Artun fazla konusamaz ama olimpiyatlari istedigini yazarak bize anlatiyor” ifadelerini kullandi.

“Artun’un yüzmeye dogal bir yetenegi var”

Özdemir’in antrenörü Deniz Bora Alkan ise sunlari söyledi: “Artun ile haftada 8 kez antrenman yapiyoruz. Çok yogun bir programimiz var. Artun’un yüzmeye dogal bir yetenegi var. Onunla hedeflerimiz büyük. Su anki hedefimiz, Paralimpik Oyunlari’nda madalya almak. Bu konuda Dokuz Eylül Üniversitesinin bize verdigi destek de göz ardi edilemez. Artun bizim için bir baslangiç. Daha fazla özel sporcular ile çalismak istiyoruz. Hatta özel sporcularin fabrikasi olmak istiyoruz. Artun’un bünyemize katilmasi çok güzel. Bu sebeple üniversitemize ve Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’a tesekkür ediyoruz.”

Kaynak: İHA