Kadin Engelli Basketbolcular Erkekler Liginde Mücadele Veriyor

Türkiye’de ilk kez tamami kadinlardan olusan tekerlekli sandalye basketbol takimi 3. Lig’de erkek takimlara karsi mücadele veriyor.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun 9-19 Haziran tarihleri arasinda gerçeklesen Tekerlekli Sandalye Basketbol 3. Ligi müsabakalarinda bir ilk yasandi. Yalova ve Bursa illerinde düzenlenen lig karsilasmalarinda ilk kez tamami kadinlardan olusan bir takim mücadele ediyor.

Lotus Engelliler Baskani Garip Inal, federasyona erkekler liginde mücadele etmek için basvurduklarini ve bunun da olumlu karsilandigini söyledi.



Ligde mücadele veren tek kadin takim olduklarini kaydeden Inal, amaçlarinin kadin milli takimina sporcu yetistirmek oldugunu söyledi.

Kadin basketbolunda A klasmanindan B klasmanina düsüldügünü anlatan Inal, “Amacimiz hem milli takim alt yapisina oyuncu vermek hem de Türkiye liglerinde evde oturan kadinlarimizi bu sistemi görerek evlerinden çikip spor yapmasini özendirmektir” diye konustu.

12 kisilik takimdan 2 sporcunun sakat oldugu için 10 kisi ligde mücadele verdiklerini söyleyen Inal, “Takim yeni olmasina ragmen ben diyorum ki iddialiyiz. Burada tek sebep var, tüm Türkiye’de ki spor kulüp derneklerine sesleniyorum, engelli kadinlarimizi spora tesvik edin ve is adamlarini da sponsor olmalarini rica ediyorum” ifadesini kullandi.

Lotus Engelliler Antrenörü Ali Hadi Öztürk kadinlardan olusan yakimin alt yapisi için 1 yildir çaba gösterdiklerini ifade etti.

Tekerlekli sandalye basketbolunda erkeklerin ulastigi basariya kadinlarin da ulasmasini istediklerini belirten Öztürk, “Erkek milli takimimiz Avrupa sampiyonluklari dünya ikincilikleri gibi birçok basari elde etti. Biz hem bir farkindalik olusturmaya çalisiyoruz hem de kadin milli takimimiza iyi bir alt yapi sunup oraya oyuncular göndermek istiyoruz. Ayrica evden çikmaya tereddüt eden engelli sporcular da bu çocuklari görerek cesaretlendirmek istiyoruz” diye konustu.

13 yildir bu sporu yapan takimin tecrübeli ismi ve kaptani Büsra Ünal ise basarili sonuçlar almak istediklerini vurgulayarak söyle konustu:

“Aramizda en küçügümüz 14 yasinda. Hepsinin maç heyecani var. Insallah elimizden gelenin en iyisini yapacagiz. Hedefimiz tabi ikinci lig herkesin istedigi gibi. Biz bu sahada olabildigince güzel seyler ortaya koymak istiyoruz. Kadinlarin gücünü göstermek istiyoruz tüm Türkiye’ye. Enerjimiz çok yüksek. Antrenman enerjimiz çok yüksek oluyor ayrica. Sahaya da insallah onu yansitacagiz simdi arkadaslarimla beraber. Diger takimlara örnek olmak çok isteriz. Insallah devami da gelir.”

Kadriye Nur Özbek ise yorucu bir spor yaptiklarini dile getirerek, “Takim olarak yaptigimiz için daha çok egleniyoruz. Ben farkli sporlardan daha aktif oldugumuzu düsünüyorum. Bugün ilk maçimizi yapacagiz. Daha önce hiç maç yapmadik. Çok heyecanliyiz. Erkeklerle oynayacagimiz için ben kendi adima biraz çekiniyorum. Onlar bizden daha güçlü sonuçta. Biz çalistik antrenmanlarimizi da çok güzel yaptik. Kazanacagimizi düsünüyoruz” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA