Avrupa Sampiyonu Engelli Milli Sporcularin Hedefi 2024 Paralimpik Oyunlari'nda Rekorlu Sampiyonluk

Polonya’da düzenlenen Para Atletizm Avrupa Sampiyonasi’nda kadinlar T12 kategorisi 400 metre yarisinda altin madalya kazanan Sevda Kilinç Çirakoglu, 2024 Paralimpik Oyunlari’na hazirliklarinin en iyi sekilde devam ettigini belirterek, “Bizim asil hedefimiz 2024 Paralimpik oyunlarinda rekorlu bir sampiyonluk” dedi.

Engelli milli sporcular, Polonya’nin Bydgoszcz sehrinde düzenlenen Para Atletizm Avrupa Sampiyonasi’nda 21 madalya kazanmisti. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu (TGESF) Atletizm Milli Takimi Büsra Nur Tirikli, Oguz Akbulut, Sevda Kilinç Çirakoglu, Hasan Hüseyin Kaçar, Hakan Cira, Öznur Akbulut, Havva Elmali, söz konusu sampiyonada üç altin, üç gümüs ve üç bronz madalya kazanmisti. Avrupa Sampiyonasi’nda Büsra Nur Tirikli F11/12 kategorisi disk atmada, Oguz Akbulut T12 kategorisi 400 metre yarisinda Avrupa rekoru kirarak altin madalya elde etmisti. Ayrica Sevda Kilinç Çirakoglu kadinlar T12 kategorisi 400 metre yarisinda yine altin madalya kazanmisti. Organizasyonda Hasan Hüseyin Kaçar erkekler T11 kategorisi 5 bin metrede, Hakan Cira erkekler T13 kategorisi 400 metrede, Öznur Akbulut ise kadinlar T11 kategorisi 400 metre yarisinda gümüs madalyaya ulasmisti. Turnuvada Havva Elmali kadinlar T11 kategorisi 400 ve bin 500 metrede, Hasan Hüseyin Kaçar erkekler T11 kategorisi bin 500 metrede bronz madalya elde etmisti.

“2024 Paralimpik Oyunlari’nda dört ile alti arasinda madalya sayisi hedefliyoruz”

TGESF Baskani Hasan Sayyidan, Paralimpik Oyunlari’na hazirlanan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Atletizm Takimi’nin Polonya’da yapilan Para Atletizm turnuvasinda dokuz madalya aldigini hatirlatarak, “Dokuz madalyanin TGESF’in bugüne kadar Avrupa sampiyonalarinda aldigi en yüksek madalya sayisiydi. Bu bize atletizm bransinda Paralimpik Oyunlari’nda madalya bekledigimizi gösteriyor. Bu bizi mutlu etti. Paralimpik Oyunlari’nda dört ile alti arasinda madalya sayisi hedefliyoruz. Insallah Istiklal Marsimizi orada okutmak istiyoruz. Bu onuru hem kendimiz hem sporcularimiz hem de ülkemize yasatmak istiyoruz” diye konustu.



“Emeklerimizin heba olmamasi için bir çabamiz var”

Disk atmada Avrupa rekoru kirarak altin madalya kazanan Büsra Nur Tirikli, Paralimpik Oyunlari’na katilmaya hak kazandigi için çok mutlu oldugunu belirterek, “Pandemide antrenmanlarimi mümkün oldugu kadar evde yapmaya çalisiyordum. Su anda kaldigimiz yerden antrenmanlara devam ediyoruz. Ben sunu söylemek istiyorum. Bize emek veren Cumhurbaskanima çok tesekkür ediyorum. Bakanima, Genel Müdürümüze, Federasyon Baskanimiza ve Genel Sekreterimize tesekkür ediyorum. Her daim yanimizdalar. Bunu sonsuz derecede hissettiriyorlar. Ben de onlara tesekkür anlaminda elimden geldigi kadar madalya alip ülkemi en güzel sekilde temsil etmek için devam edecegim. Hem ülkemizi temsil ediyoruz hem de verdigimiz koca bir emek var. Onun heba olmamasi için bir çabamiz var. Tabii ki yürekten istedigim ekstra bir sey var ki o da ülkemizin marsini okutmakti. Bunun bilinciyle yaristim elimden geleni kadar” dedi.



“Spor engel tanimaz”

Istiklal Marsi’ni 2021 Avrupa Sampiyonasi’nda altin madalya kazanarak okutmanin hayatinin en güzel ani oldugunu ifade eden Tirikli, “O anda ilk defa mutluluktan agladim. O kadar duygusal bir andi ki anlatmaya kelimeler yetmez. Spor engel tanimaz” dedi.

Kazandigi altin madalyayi Türk halkina armagan ettigini belirten rekortmen Tirikli, bütün engellilere, engelli ailelerine sporla alakali bilgi edinmeleri konusunda öneride bulundu.

“Bu basarimizi çok yogun çalismalara borçluyuz”

T12 kategorisi 400 metre yarisinda Avrupa rekoru kirarak altin madalya kazanan Oguz Akbulut, 2018 Avrupa Sampiyonasi’nda kazandigi sampiyonluk unvanini Polonya’da da korudugunu belirterek, “Çok mutluyuz, gururluyuz. Bu basarimizi çok yogun çalismalara borçluyuz” ifadelerine yer verdi.

“Madalyamiz Türk halkina armagan olsun”

Bakanlik tarafindan görme engelli milli sporculara özel imkanlarin sunuldugunu belirten Oguz Akbulut, ”Bu sayede bizim antrenman yapma sansimiz dogdu. Antrenman konusunda hiç sikinti çekmedik. Çok yorucu bir pandemi geçirdik. Ama bu Avrupa Sampiyonasi’na dek güzel hazirlandik. Motivasyonumuzu bozmadik. Hedefimiz ve amacimiz birincilikti, istiklal marsimizi okutmakti, bayragimizi hak ettigi yerde en üstte dalgalandirmakti. Onun moral ve motivasyonu içerisinde çalistik. Çok mutluyuz ve gururluyuz. Madalyamiz Türk halkina armagan olsun” diye konustu.

Engelli birisi olarak elde ettigi basarinin engelli vatandaslar için çok önemli oldugunu vurgulayan rekortmen Akbulut, engelli vatandaslarin kendilerini ispatlamak, gelistirmek ve özgüvenlerini arttirmak için spor yapmalarini önerdi.

“Inandiktan sonra her sey basariyla sonuçlanabilir”

Sampiyonada kadinlar T11 kategorisi 400 metre yarisinda gümüs madalyaya ulasan ayni zamanda da rekortmen Oguz Akbulut’un esi olan Öznur Akbulut, altin madalya da kazanabilecegini belirterek, “Daha güzel seyler olabilirdi ama ikincilik oldu. Yine o da benim için çok büyük bir basari. Pandemi sürecinde çok çok zorlandik. Bizim için çok zor geçti. Ben kilavuz atletle kosuyorum. Kilavuz atletle bir araya gelmek pandemi sürecinde çok daha zor oldu. Ayni zamanda ben esimin kardesiyle konusuyorum. O da benim için daha büyük bir avantaj oldu. Ama tabii disari çikamamak bizim için çok kötü bir süreç oldu. Ben burada tüm engelli arkadaslarima, kadin olan engelli arkadaslarima herkesin spor yapmasini tavsiye ediyorum. Herkes spor yapabilir. Inandiktan sonra her sey basariyla sonuçlanabilir” dedi.

T12 kategorisi 400 metre yarisinda sampiyonluga uzanarak altin madalya kazanan Sevda Kilinç Çirakoglu, Avrupa’da Istiklal Marsi’ni okuttugunu ve Türk bayragini göndere çektigini hatirlatarak, “Çok mutluyum çünkü çocuklugumdan beri televizyonda Süreyya Ayhan’i ve diger oyuncularimizi izlerken keske ben de yapabilseydim derdim. Insanin hayalini gerçeklestirmesi gerçekten çok büyük bir mutluluk veriyormus. Bu konuda en çok destegi esim sagladi bana” dedi.



“Bizim asil hedefimiz 2024 Paralimpik oyunlarinda rekorlu bir sampiyonluk”

Pandemi sürecinde yaptigi antrenmanlardan ve hedefleri anlatan Çirakoglu, “Vücudumuzu sanki her an yarisa çikacakmisiz gibi hazir tutmaya çalistik. Federasyonumuzun yarislari, uluslararasi yarismalar iptal oldu. Biz kisin Türkiye Atletizm Federasyonu yarislarina girdik. Normal sporcularla görme engelli bir sporcunun yaristigini düsünün. Orada Türkiye rekoru kirdik. Paralimpik Oyunlari’na hazirlaniyoruz simdi. Hazirliklarimiz en iyi sekilde devam ediyor. Çünkü bizim asil hedefimiz aslinda 2024 Paralimpik oyunlarinda rekorlu bir sampiyonluk” degerlendirmesini yapti.

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin’in kendisine çok yardimi dokundugu bilgisini veren Çirakoglu, “Spor insanin hayatinda çok sey degistiriyormus. Ailem izin vermedigi için evimden çikamayan biriydim. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin’in yardimlari ve destekleri sayesinde tekrar spora basladim. Bugünlere gelmemde onun da aslinda hakkini inkar edemem. Emekleri ve destekleri büyüktür. Kendisine tesekkür ediyorum. Bu basari hepimizin” ifadelerini kullandi.

“2024’te kesinlikle altin madalyaya dogru yürüyecegim”

Avrupa Sampiyonasi kadinlar T11 kategorisi 400 ile bin 500 metre yarislarinda bronz madalya kazanan Havva Elmali, ertelenmemesi durumunda 2021 Olimpiyatlari’ni kendine hedef olarak koydugunu ifade ederek, “Rakiplerim çok büyük benden ve çok tecrübeliler. Çok gelismisler ama ben de tabii ilk üçe girmeyi hedefledim kendime. Ama 2024’te kesinlikle altin madalyaya dogru yürüyecegim” diye konustu.

Pandemide hiç ara vermedigini belirten Elmali, “Saat yedide sürekli gidip geldim. Sag olsunlar izin verildi.

Antrenmanlara devam ettik araliksiz. Hiç ara vermiyorum. Benim yasimdaki arkadaslarima kendilerini engellemesinler diyorum. Çünkü benim ailem bana çok destek oluyor. Bu yolun basarisi en çok aileden geçiyor” seklinde konustu.

Elmali, engelli çocuklari olan ailelerin çocuklarini engellememesini ve yardimci olmalari önerisinde bulundu.

Kaynak: İHA