Nihat Özdemir Açiklamasi 'Avrupa'daki Takimlar 20'Den 18'E Düsmeye Çalisiyor'

Kulüpler Birligi ile Türkiye Futbol Federasyonu arasinda gerçeklestirilen toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan TFF Baskani Nihat Özdemir, Avrupa’da oynanan liglerde takim sayilarinin 20’den 18’e çekilmeye çalisildigini ifade ederken, son taksitini ödemeyen yayinci kurulusla alakali hukuki süreci baslattiklarini belirtti. Özdemir ayrica, toplantida talep edilen yabanci kurali, harcama limitleri ve küme düsme durumuyla alakali konulari kurullarla birlikte degerlendireceklerini söyledi.

Kulüpler Birligi, kendi içinde düzenledigi toplantinin ardindan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Nihat Özdemir ve TFF yöneticileriyle bir araya geldi. Gerçeklestirilen toplanti sonrasinda ilk olarak konusma yapan Kulüpler Birligi ve Besiktas Baskani Ahmet Nur Çebi, yaptigi açiklamada, “Genel kurul üyelerimizin hepsi katildi, genis kapsamli bir toplanti yaptik. TFF baskani ve üyeleri sorunlarimizi dinlemek ve fikirlerimizi almak için buraya kadar geldiler. Kendilerine tesekkür ediyoruz. Yabanci sayisinda ’1 sene daha erteleyin lütfen sikintilarimizi asamadik’ dedik. Belki sahada 11 kisinin yabanci olmasi hos degil ama bunu pandemide asamadigimizi ifade ettik. Limitler konusunda Avrupa’da temsil edecegiz, birçok takimimiz bu konuda sorun yasiyor. Limitler konusunda hosgörüye ihtiyacimiz oldugunu söyledik. Yayinci kurulusla ilgili konulari konustuk. Bunlari degerlendirmek için bir kere daha olabilecek bir seyler var mi yok mu, yoksa hiçbirine hayir mi diyecekler ayin 9’u 10’una kalmadan birçogunu netlestirecegimizi düsünüyoruz. Çünkü yapacagimiz çalismalar sizin vereceginiz kararlarla devam edecektir. Aldiginiz kararlarda yumusama ve hosgörü istirham ettik” diye konustu.



NIHAT ÖZDEMIR: “TRANSFER SEZONU BASLAMADAN EVVEL TÜM KULÜPLERIMIZIN HARCAMA LIMITLERINI ILAN EDECEGIZ”

Kulüpler Birligi Vakfi’nin düzenledigi toplantiya katilan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Nihat Özdemir, gerçeklesen toplantinin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Kulüpler Birligi Baskani’na ve tüm kulüp baskanlarina tesekkür ederek sözlerine baslayan Özdemir, “Daima Türkiye Futbol Federasyonu ve vekilleri olarak buradaydik. Kulüplerimizin sorunlarini genis bir zaman araliginda dinledik. Birincisi bizden istedikleri 1 yil evvel almis oldugumuz yabanci kuralindaki kisitlama. 8 yabanci futbolcuyla sahaya çikabilirsiniz diye madde vardi. Biz de bunu alirken uzun zaman düsündük. 2019-2020 sezonunda Türkiye liglerinde oynayan Süper Lig’de oynayan takimlarin yabanci oynama siniri ortalamasi 7,12’ydi. Biz bunu yönetim kurulunda çalisirken degerlendirme yaptik ve 8 yabanci oynar diye karar aldik. Kulüplerimiz geçen sene ertelemis oldugumuz bu yabanci sayisini pandemi sartlari konusunda 1 yil daha ertelenmesini istedi. Biz bu istekleri degerlendiririz. Takim harcama limitlerinin tekrardan gözden geçirilmesi söz konusu. TFF olarak yapmis oldugumuz görüsmeler sonunda geçmis hemen hemen bir buçuk sezonda takimlarimiz seyirci sayilarindan mahrum oldu. Bununla ilgili tribün gelirlerinden önemli derecede kayiplari oldu. Saha içi reklam gelirlerinden kayiplar oldu. Bunlarin degerlendirilmesi gerektigini ifade ettiler. Biz de bunlari degerlendirecegiz. Baska bir konu ise hepimizin bildigi gibi yabanci kurlarda önemli derecede artis var. Kulüplerin belli giderlerini yabanci para birimiyle ödendigini biliyoruz. Artan yabanci kur degerlendirmesini de geçmis sezondaki kura sabit olur mu diye görüsler var, bunu degerlendirmeye alacagiz. Hiç borcu olmayan, bilançosu çok düzgün olan kulüplerimizin sagladiklari sponsorluk gelirleri, futbolcu satisindan gelirler ve belli bir sekilde bir reklam geliri, bir mülk satisindan olan gelirlerin bir bölü üçünü kullaniyorlardi. Bilanço çok temizse tamamini kullanacaklar. Bilançoda gri renkler olursa iki bölü üçünü, çok kötüyse bir bölü üçünü kullanilma seklinde görüsler var. Bunlari degerlendirecegiz. Transfer sezonu baslamadan evvel tüm kulüplerimizin harcama limitlerini ilan edecegiz” dedi.



“YAYINCI KURULUSUN ÖDEMESIYLE ALAKALI HUKUKI ISLEMI BASLATTIK”

Yayinci kurulus ile yasanan sikintilara deginen Özdemir, “Maalesef yayinci kurulusla 2 milyar 650 milyon gibi rakamla anlastik. Bugünlere kadar tüm taksitleri ödediler ama son taksitlerini son gününde olan bugün ödemediler. Bununla ilgili hukuki islemi baslattik, yolumuza devam ediyoruz. Gelecek sezon olan 2021-2022 sezonunda da sözlesmemize göre alacagimiz rakam belli. Bununla ilgili görüsmeleri yapacagiz. Kulüpler Birligi burada birlik içinde oldular ve bize nasil hareket etmemiz gerektiginde bize destek vererek kararlilik gösterdiler. Biz bu görüsmelere devam edip iyi bir noktaya getirmeye çalisacagiz” ifadelerini kullandi.

“AVRUPA’DAKI TAKIMLAR 20’DEN 18’E DÜSMEYE ÇALISIYOR”

Küme düsme durumu ile alakali sorulan soruya cevap veren Nihat Özdemir, “Küme düsme ile alakali kulüpler taleplerini ilettiler. Bizim hedefimizin 18 takim olacagini ilan etmistik. Geçen hafta 20 takimdan 18 takima düsme karari aldi Fransa. Tüm Avrupa’daki takimlar 20’den 18’e düsmeye çalisiyorlar. 20 takimli ligin planlamasi çok zor. Hafta içi maçlar ve Türkiye Kupasi’ni oynatacak maçlara zaman bulamiyoruz. Tek maçlik eleme sistemiyle tamamlayabildik Türkiye Kupasi’ni. Onu da düsünerek bu sene Süper Lig’den 4 takim düsmesini ilan ettik. Onunla da ilgili talepler oldu, onlari da oturup konusacagiz. Düzeltmemiz gereken nokta varsa kamuoyuna açiklayacagiz” seklinde konustu.

(Ozan Bugra Kosar - Oguzhan Ort/ IHA)

Kaynak: İHA