Kota Almasina Ragmen Gidemedigi Kis Olimpiyatlarina Sporcularini Göndermeyi Hedefliyor

Türkiye Short Track Milli Takimi Basantrenörü Artur Sultangaliyev: 'Olimpiyata katilip orada madalya kazanmak hayalimdi. Sporcu olarak olmadi, antrenör olarak sporcularima madalya kazandirmak istiyorum'' 'Kota yarislarina az bir süreç kaldi, bu süreçte özel programlarla sporculari daha da güçlendirip, ilk yarisimiz ekim ayinda Çin'de olacak, yaris öncesi Çin'de 15 günlük kamp planliyorum. Bu kampin ardindan yarislarda ilk 32'ye girecegimizi iddia ediyorum'

TAHIR TURAN EROGLU - Sporculuk döneminde iki kez kota almasina ragmen olimpiyatlarda yarisamamanin üzüntüsünü yasayan Türkiye Short Track Milli Takimi Basantrenörü Artur Sultangaliyev, olimpiyat hedefine sporculariyla ulasmak istiyor.

14 yasinda evlerinin karsisina buz pisti açilmasiyla short track (sürat pateni) ile tanisan, bir yil içinde milli takima seçilerek katildigi uluslararasi yarismalarla tecrübe kazanan Sultangaliyev, 2010 ve 2014 Kis Olimpiyatlari'na katilmak için kota alarak pek çok sporcunun hayalini süsleyen basariya imza atti.

Kota aldigi ilk olimpiyata Çinli antrenörüyle yasadigi anlasmazlik sonucu katilamayan Sultangaliyev, 2014 Soçi Kis Olimpiyatlari'na bir ay kala yüksek rakim için Erzurum'da katildigi kampta sakatlanarak olimpiyatlara gitme sansini ikinci defa kaçirdi.

Sakatliginin ardindan aldigi kararla antrenörlüge baslayan Sultangaliyev, kariyerine yeni bir baslangiç yapti ve 7 yildir Türk patenciler yetistiriyor.

33 yasindaki Kazak basantrenör, AA muhabirine, kariyerinde çok sayida deneyimli yabanci antrenörle çalisma firsati buldugunu, son antrenörü Koreli Jimmy Jang'in destegiyle Türk Milli Takimi'nda görev aldigini anlatti.

Sporculuk kariyerinden sonra milli takim antrenörü olmasini "büyük bir sans" olarak degerlendiren Sultangaliyev, "Türk Milli Takimi Basantrenörlügü"ne giden yolculugu söyle aktardi:

"2013 yilinda kota kazanmak için dünya kupalari yapildi. Dünya kupalarinda ilk defa Kazakistan Milli Takimi olarak bayrak takiminda kota kazandik. Özellikle bayrak takimiyla madalya kazanmakta iddialiydik. Kota kazandiktan sonra Türkiye'ye yüksek rakim antrenmanlari için Erzurum'a kampa geldik. Soçi 2014 Olimpiyatlari'na bir ay kala kampa gelmistik. Hiz antrenmani sirasinda beklemedigim sekilde düstüm, dizimden sakatlandim. Ikinci defa sansimi kaçirdim. Olimpiyatlarin ardindan bir seçim yapmam gerekiyordu. Kendim için zor bir seçimdi. Antrenörlüge basladim ama takim arkadaslarim sonrasinda dünya sampiyonalarinda ilk üç sporcu arasina girecek seviyeye geldi."

Sultangaliyev, bu sirada Türkiye Buz Pateni Federasyonunun antrenör arayisinda oldugun belirterek, söyle devam etti:

"Antrenörümle iletisime geçmislerdi. Kore'deki en ünlü antrenörlerden oldugu için ona teklif sunuldu. Takimin en iyi sporcusu oldugum için beni antrenör olarak tavsiye etti. Kendi programiyla antrenör olarak görevlendirildim. 2014 yilinin agustos ayinda Türkiye Milli Takimi Basantrenörü olarak göreve basladim. Antrenörlük kariyerimin yurt disinda baslamasi benim için büyük bir gururdu. Türkiye Buz Pateni Federasyonunda basantrenör olarak 4 yil görev yaptim, 2017 EYOF yarisinda Hazar Karagöl adli sporcumuz ülkesine gümüs madalya kazandirdi. Sonrasinda Avrupa yarismalarinda sporcularimiz altin madalyalar getirdi, saniye olarak hizlarini, dayanikliliklarini gelistirdi."

Sultangaliyev, 2018 yilinda federasyon yönetiminin degisikliginin ardindan milli takimdan ayrilarak Erzurum'da özel kulüp çalistirmaya basladigini animsatarak, bu yil mayis ayindan itibaren de tekrar milli takimi çalistirmaya basladigini kaydetti.

- Olimpiyat hedefi

Yeni sezona 2022 Pekin Kis Olimpiyatlari için kota mücadelesiyle baslayacaklarini vurgulayan Sultangaliyev, sunlari anlatti:

"Olimpiyata katilip orada madalya kazanmak hayalimdi. Sporcu olarak olmadi, antrenör olarak sporcularima madalya kazandirmak istiyorum. Kendim için çok büyük bir hedef oldugunu belirtmek istiyorum. Bunun tüm hazirligini yapacagim. Daha önce, kendi sporcu geçmisimde ne yapabildigimi sporcularima aktaracak, bu konuda en iyi sekilde egitecegim. Olimpiyat kotasini nasil kazanacaklari noktasinda, özellikle taktik, teknik olarak gelistirmek için elimden gelen her seyi yapacagim.

Takimda 5 olimpik sporcu var. Odaklandigim 5 sporcumuza özel programlarla antrenmanlari daha fazla yaptiriyorum. Kota yarislarina az bir süreç kaldi, bu süreçte özel programlarla sporculari daha da güçlendirip, ilk yarisimiz ekim ayinda Çin'de olacak, yaris öncesi Çin'de 15 günlük kamp planliyorum. Bu kampin ardindan yarislarda ilk 32'ye girecegimizi iddia ediyorum."

- Altyapiyi Avrupa'nin en iyi sporculari olusturuyor

Özel kulüp çalistirdigi dönemlerde önemli sporcular kazandirdigini, bu sporcularin büyük bölümünün milli takim altyapisini olusturdugunu dile getiren Sultangaliyev, "Türkiye'nin altyapisinin Avrupa'da birinci, ikinci sirada oldugunu görebiliyoruz. Bunu da hizli bir sekilde degerlendirmemiz gerekiyor, dolayisiyla Kocaeli kampina B takimi getirdik. Bunun Türkiye Buz Pateni Federasyonu için ilk oldugunu, genis katilimli, sporcu sayisi fazla olan bir kamp oldugunu belirtmek istiyorum. Yarislarda iyi performans göstermesi için A Milli Takimi nasil disiplinli, profesyonel olarak çalistiriyorsak, altyapiya da ayni sekilde, profesyonel davranmamiz gerekiyor. A takimla beraber bazi çalismalari yapabildik. Ileride de ayni sekilde, böyle bir organizasyonda bulunacagiz. Sporculara, özellikle altyapiya faydali olacagima inaniyorum." seklinde konustu.

Kaynak: AA