Yüksekovali Dagcilardan Cilo Daglarina Doga Yürüyüsü

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde faaliyet gösteren Yüksekova Ekoloji Dagcilik ve Spor Kulübü Dernegi üyeleri, Cilo Daglarina doga yürüyüsü gerçeklestirdi.

Yüksekova Ekoloji Dagcilik ve Spor Kulübü Dernegi üyeleri, Hakkâri il merkezi ve ilçelerinin dogal güzelliklerini tanitmak için çalismalarini sürdürüyor. Rehber Iskender Kahraman öncülügündeki 20 kisilik grup, Cilo Daglari yamacinda doga yürüyüsü yapti. Cilo Daglarinin zirvelerinde, vadi ve selalelerinde güzel manzaralari ölümsüzlestirmek için bol bol fotograf çekmeyi ihmal etmeyen dagcilar, yaz boyunca faaliyetlerini sürdürmeyi planliyor.

Hakkâri bölgesinin tüm güzelliklerini her hafta tanitmaya ve korumaya çalistiklarini söyleyen Türkiye Dagcilik Federasyonu Rehberi (Hakkâri Mihmandari) Iskender Kahraman, bu hafta doga yürüyüsü yapmak için Cilo mintikasini gezdiklerini belirterek, “Cilo Daglari sadece faunasi, florasi, manzaralari, selaleleriyle degil, tarihi mirasi ve eski yasam alanlariyla da essiz bir alandir. Cilo havzasinda tarih ve efsaneler, ekolojik çesitlilik, doga hepsi bir arada. Bu güzellikleriyle Cilo, dogaseverler ve dagcilar için vazgeçilmezdir. Bu bölgede selaleler, binlerce yillik buzullar, göller ve tarihi yerler yer aliyor. Biz de bu güzellikleri turizme kazandirmak için gezerek, insanlara tanitarak doga yürüyüsü gerçeklestiriyoruz. Yazin en sicak günlerini yasarken, Cilo Daglarinda hala kar duruyor. Bu da bizim bölgeye has bir dogal özellik. Cilo, bölge insani için tarihsel olarak yaylaciligin merkezlerinden biridir. Bölge, endemik bitkiler konusunda çok zengin bir yer. Cilo bölgesi neredeyse uzagindaki 200 kilometrelik bölgeyi dahi suyuyla besliyor. Ben dünyanin birçok yerini gördüm ama burasi kadar güzel ve özel bir yere rastlamadim. Genel olarak baska daglara, yerlere giden dagcilar, ikinci defa oralara gitmek istemiyor. Fakat onlarca defa Cilo bölgesine gidilse bile, dagcilar tekrar Cilo’yu görmek istiyor. Biz de burayi dünyaya daha fazla tanitacagiz. Bölge insanina fayda getirmesi için turizme kazandiracagiz. Umarim yakin gelecekte Yüksekova bölgenin turizm merkezi olacak. Biz de simdiye kadar oldugu gibi bölgemizi tanitmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA