Dipsizgöl Ve Egrigöl Yapilasma Tehdidi Altinda

Antalya’nin Akseki ilçesi ile Konya’nin Bozkir ilçesi sinirinda 1702 rakimda bulunan nilüfer çiçekleri ile ünlü Akseki Dipsizgöl ve Gündogmus ilçesine bagli Söbüçimen Yaylasi’ndaki 2350 rakimli Egrigöl çarpik yapilasma tehdidi altinda bulunuyor.

Meralari ve zengin biyolojik çesitliligi, flora ve faunasi açisindan önemli bir bölge olan ve aricilar için de önemli bir üretim alani olan Söbüçimen’de yaylacilarin tas ve ahsaptan yaptigi evlerin yerini betonarme yapilar almaya basladi.

Yine Antalya’nin Akseki ilçesi ile Konya’nin Bozkir ilçesi sinirlarinda bulunan 1702 rakimli Egrigöl’de de göl manzarali yazlik konutlar yükselmeye basladi.

Her iki yaylada göl manzarali ev yapilmak üzere yapilan temel kazilari tepkilere neden oluyor. Göl çevresinde ise çok sayida kepçe ile kazilmis temel kazisi bulunuyor.

Toroslar Doga Sporlari Kulübü (TODOSK) üyesi Erdogan Ister, Antalya’da bulunan yaylalarin en güzellerinden birisinin Egrigöl Yaylasi oldugunu söyledi.

2000 metrede bulunan Egrigöl ve güneyine yaslanan Geyik Dagi’nin Türkiye’nin nadide doga harikalarindan oldugunu belirten Ister, “Geyik Dagi, Silifke Göksu ve Alanya Alara Çayi’ni besleyen dagdir. Ayrica Egrigöl bir zamanlar kerevit ve kirmizi alabaligin bolca bulundugu bir gölümüz iken kaçak ve usulsüz avlanmalar, gölün kirletilmesiyle bugün kerevit kalmamis, alabalikta çok az görülmektedir” dedi.



"Milli Park ilan edilmesi gerekli"

Egrigöl ve çevresindeki yaylalarin kisin 5 ay boyunca yolu kapali oldugundan doganin nefes aldigini söyleyen Ister, “Ancak baharla birlikte asfalt olan yolun açilmasiyla Egrigöl, Söbüçimen ve Dipsizgöl yaylalarinda asiri yapilasma ve buralara elektrigin de gelmesiyle yaylalarin dogalligi kaybolmus, göller kirlenmis, 2000 metrede beton yiginlari görülmeye baslanmistir. Akdeniz Bölgesi’nin en güzel yaylasi olan yedi kaza yaylalarinin milli park ilan edilerek bir an önce korunmaya alinmasi bu ülkeye ve çocuklarimiza karsi görevimizdir. Her geçen yil, hatta her geçen gün yeni temel kazilari yapilmistir. Su anda bile onlarca temel kazilari bulunmaktadir. Beton yapilar oldukça artmistir. Sanki yayla degil köy haline gelmistir. Egrigöl ve çevresindeki yapilasma sonucu Toroslar’in endemik bitkileri olan sümbüller, laleler ve iris çiçekleri bugün yok olma tehlikesi ile karsi karsiyadir. Bunlara bir an önce dur denilmelidir” diye konustu.

Kaynak: İHA