Tokyo'ya Varista Pozitif Sonuç Veren Ugandali Antrenörde Delta Mutasyonu Saptandi

Olimpiyatlar için Japonya’ya gelen ve varista yapilan Covid-19 testinde pozitif sonuç veren Uganda milli takimi antrenörünün virüsün delta varyanti ile enfekte oldugunun tespit edildigi açiklandi.

Tokyo Olimpiyatlari için geçtigimiz hafta Japonya’ya gelen Uganda milli takimi ekibinden 2 kiside Covid-19 tespit edilmesinin ardindan Japonya Olimpiyat Bakani Tamayo Marukawa’dan endise veren bir açiklama geldi. Marukawa, Cumartesi günü ülkeye varista yapilan testte pozitif sonuç veren Ugandali antrenörün, Hindistan’da ortaya çikan Delta mutasyonu ile enfekte oldugunun tespit edildigini duyurdu. Marukawa, dev organizasyon için ülkeye gelecek sporcu ve heyetlere yönelik tedbirlerin nasil sikilastirilacagi üzerinde çalistiklarini da sözlerine eklerken, ayni ekipten Çarsamba günü dogrulanan ikinci vakaya dair genetik analizlerin sürdügü belirtildi.

Vaka sayisi 2’ye çikmisti

Geçtigimiz Cumartesi Japonya’ya varan Uganda milli takimi ekibinden bir antrenör havaalaninda yapilan Covid-19 testinde pozitif sonuç vermis, sahsin karantinaya alindigi açiklanmisti. Ekibin kalan 8 üyesi ilk olarak Osaka’daki egitim kampina gönderilse de, daha sonra enfekte olan antrenörle temaslarinin tespit edilmesi nedeniyle tüm takimin 3 Temmuz’a dek karantinaya alindigi duyurulmustu. Çarsamba günü ise Uganda milli takimindan bir sporcuya daha Covid-19 teshisi konmustu. Gelismenin ardindan, Çarsamba günü enfekte oldugu anlasilan Ugandali milli sporcu dahil 8 kisilik ekibi Tokyo’dan Osaka’ya götüren otobüste görevli 7 kisinin de tedbir amaciyla karantinaya alindigi kaydedilmisti.

1 aydan az kaldi

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari sporcular ve ulusal olimpiyat komitelerinin Covid-19 salgini nedeniyle dile getirdigi endiselerin ardindan bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz - 8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi açiklanmisti. Japonya hükümeti ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ise kamuoyunun farkli kesimlerinden gelen itirazlara ragmen oyunlarin yogun salgin tedbirleri kapsaminda yapilacagini yinelemisti. Son olarak ülkeye gelen Uganda milli takim ekibinde 2 vakanin dogrulanmasi, salgina dair endiseleri artirmisti.

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 791 bin 699’a ulasmis, ölü sayisi da 14 bin 618’e yükselmisti.

Kaynak: İHA