Su Alti Belgesel Yapimcisi Ceylan Müsilajin Deniz Dibinde Neden Oldugu Tahribati Görüntüledi Açiklamasi

'Iyi seyler söylemek isterdim ama mümkün degil. Özellikle 10 metrenin alti, korku tüneli, korku filmleri gibi' 'Sari süngerlerden hiç eser yok artik. Hemen hemen hepsinin oksijensiz kalip çürümüs oldugunu gördük' 'Bir iskorpit baliginin, agzindaki müsilaji atmaya çalistigi ani kayda aldim. Böyle bir görüntüyü yakalamak inanilmaz bir sey ama aslinda yasamda kalma mücadelesi veriyor'

MIRAÇ KAYA - Su alti belgesel yapimcisi ve Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Çevre Kurulu Baskani Tahsin Ceylan, Balikesir'in Erdek ilçesinde Marmara Denizi'ne dalis yaparak müsilaj (deniz salyasi) kaynakli tahribati görüntüledi.

Erdek Dalis Kulübü ekipleriyle Kurbagali mevkisinden tekne ile açilan Ceylan, Tavsan Adasi açiklarinda yaklasik 20 metre derinlikteki dalisinda müsilaj yogunlugunu ve canlilara verdigi zarari gözlemledi.

Izlenimlerini AA muhabirine anlatan Ceylan, müsilajla ilgili uzun metrajli belgesel çalismasina basladiklarini söyledi.

Ilk olarak Erdek'e geldiklerini belirten Ceylan, "Iyi seyler söylemek isterdim ama mümkün degil. Özellikle 10 metrenin alti, korku tüneli, korku filmleri gibi. Iyi bir görüntü yakalarken insanlar genelde mutlu olur ama bu sefer içimiz acidi." dedi.

Ceylan, insanlarin suyun altini görmedikleri için yasanan trajedinin farkinda olmadigini ifade etti.

Yüzeydeki müsilajin toplanmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Ceylan, "Ancak dibe çöken ve yayilan tabaka, ekosistemi, faunayi, florayi ciddi olarak etkilemeye devam ediyor. Erdek'te daha önce su alti fotograf yarismasi yapmistik. Burada dalislara gelmistim. Erdek Dalis Okulu bu konuda her zaman öncü bir rol oynuyor. Sunu söyleyebilirim ki sari süngerlerden hiç eser yok artik. Hemen hemen hepsinin oksijensiz kalip çürümüs oldugunu gördük." diye konustu.

- "Dalistayken bulutlarin üstünde gidiyormusuz gibiydik"

Dalislarda büyük bir trajediye tanik olduklarini aktaran Ceylan, bütün aritma sistemlerinin rehabilitasyondan geçirildikten sonra denizin eski haline 5-10 yilda ancak gelebilecegi görüsünü savundu.

Toplumun kirlilik konusunda duyarli olmasi ve bu durumdan ders almasi gerektigini vurgulayan Ceylan, sunlari kaydetti:

"Dalistayken, bulutlarin üstünde gidiyormus gibiydik. Tavsan Adasi civarindaki bir bölgede hiçbir sey görünmüyor, sadece beyaz beyaz müsilaj tabakalari var. Dipteki canlilarin ölmüs olduklarini görmek de çok büyük bir trajedi. Gece dalisinda, bir iskorpit baliginin, agzindaki müsilaji atmaya çalistigi ani kayda aldim. Böyle bir görüntüyü yakalamak inanilmaz bir sey ama aslinda yasamda kalma mücadelesi veriyor. Çünkü yanindaki diger iskorpit baligi ölmüstü."

Kaynak: AA